Mulți români îl au în casă! Aparatul electrocasnic care îți „încarcă” factura la curent cu 300 lei/lună pe timp de iarnă

Mulți români îl au în casă! Aparatul electrocasnic care îți „încarcă” factura la curent cu 300 lei/lună pe timp de iarnă
Contor de energie electrică - FOTO: Caracter ilustrativ
Publicat: 22/09/2022, 17:03
Actualizat: 22/09/2022, 17:12

Echipamentele termice de încălzire moderne aduc confortul în orice tip de locuință, iar cu ajutorul tehnologiilor, din ce în ce mai accesibile, se poate eficientiza consumul de energie. De altfel, tot mai multe persoane sunt interesate, în ultima perioadă, de achiziționarea unei centrale electrice. Pe piața românească există în prezent patru modele cu puteri între 6 și 48 KW, alimentate atât la 220, cât și la 400 V, dar acestea nu pot fi folosite și pentru apă caldă menajeră, decât cu adaptarea unui boiler extern.

În acest caz, pentru prepararea apei calde menajere, pentru două persoane, este estimat un consum de 200 kW/lunar, ceea ce ar însemna un cost de aprox 300 Ron/lună.

Cum calculezi cât consumă centrala electrică

Consumul mediu anual, pentru o centrala electrică, diferă în functie de gradul de izolare termică a clădirii și de temperatura interioară de confort. Pentru o casă bine izolată, cu o suprafață de 120 mp, necesarul termic este de aproximativ 10-12 KW.

Consumul anual, normat pentru București, la un necesar de 12 Kw, este de 16.800 kW. Având în vedere un cost aproximativ de 1.5 Ron/Kw, rezulta un cost anual total de 25.200 Ron.

Cât consumă lunar o centrală electrică

Pentru un apartament de 70 m², necesarul de căldură estimat, în funcție de gradul de izolare, este între 5.5 kW și 9 kW. Consumul de energie pe perioada de încălzire octombrie-martie este între 7.000 kW și 12.600 kW electrici.

Astfel, rezultă un consum mediu, pe șase luni, estimat la 1200 – 2100 kW/luna. Costul energiei electrice este variabil în funcție de furnizor, iar pentru calcul am luat valoare de 1.5 Ron/kWh.

Costul mediu lunar rezultat este de 1.800 – 3.150 Ron/luna. Pentru preparare apă caldă menajeră pentru două persoane, este estimat un consum de 200 kW/lunar, ceea ce ar însemna un cost de aprox 300 Ron/lună.

Centrala electrică monofazată, pe care o comercializăm, este de 8 kW, costă 3.050 Lei și poate fi achiziționată online, cu livrare gratuită la domiciliu, oriunde în țară.

Ce determină un consum mai mare al centralei electrice

Atenție, în cazul în care este folosită în locuințe ce dispun de spații mari, centrala electrică poate genera valori mari ale consumului de energie. Acesta este și motivul pentru care astfel de echipamente termice sunt recomandate pentru locuințele mici.

De asemenea, un alt factor ce poate crește considerabil consumul de energie electrică este solicitarea centralei peste nivelul maxim de putere al acesteia.

O locuință orientată cu ferestrele spre nord va fi mai vulnerabilă la temperaturi extreme, ceea ce va contribui la scăderea randamentului centralei termice, în condițiile unui contrast crescut în raport cu temperatura de afară.

Și materialul folosit pentru izolarea imobilului reprezintă o variabilă importantă în determinarea consumului de energie electrică. O izolație termică al cărei coeficient variază între 40 și 60W/mc va face eficientă o centrală electrică.

Cum poți menține un consum scăzut al centralei electrice

Din cauza consumului mai mare de energie electrică al unei astfel de centrale, clasificarea acesteia din punctul de vedere al eficienței energetice se va înscrie, de regulă, în clasa D. Nivelul de consum al centralei electrice este determinat de numărul de persoane care folosesc apa caldă.

De asemenea, nivelul de confort termic setat în fiecare dintre încăperi, la un nivel cât mai uniform, cu ajutorul termostatului, poate contribui la o funcționare mai fluentă a centralei, cu consecințe pozitive asupra consumului.

Cum funcționează o centrală electrică

Avantajul este că o centrală electrică poate fi folosită și în zonele aflate în afara rețelei de alimentare cu gaz. Aceasta încălzește apa numai cu ajutorul energiei electrice, dar funcționează după un principiu clasic.

La fel ca o centrală termică pe gaz, aceasta are un rezervor de mare capacitate, cu o conductă de intrare a apei și cu o alta, de ieșire a ei. Centrala are la bază un element de încălzire, mai exact, o bobină de inducție care folosește un câmp magnetic, și are marele avantaj de a nu necesita un coș de fum.

Acest lucru îi permite să fie amplasată în orice colț al casei, indiferent de localizarea racordului de gaz. Mai ușor de instalat, prin comparație cu o centrală termică de tip convențional, centrala termică electrică are o eficiență de până la 98%, potrivit unui blog specializat în centrale electrice.

Aproape toată energia pe care centrala electrică o captează din rețeaua electrică este folosită la încălzirea apei. Ca un mare avantaj, centrala electrică nu generează emisii poluante, în mod direct, și are o întreținere mai ușor de realizat, cu mai puține revizii tehnice, de-a lungul anilor.

Marian Popescu
Marian Popescu este pasionat de tot ce înseamnă jurnalism, de-a lungul timpului activând în tv, radio și mai ales în presa online. După ce a mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce s-a întâmplat la 1 noaptea în azilul de la Snagov, unde a murit Mioara...
FOTO. Cât de frumoasă e fiica lui Ion Țiriac! Moștenitoarea imperiului l-a impresionat cu apariția...
VIDEO EXCLUSIV Reacție șocantă a fostului prefect de Gorj: A bruscat o jurnalistă Digi24 și...
Are 57 de ani, dar arată fabulos! GALERIE FOTO WOW
Primele probleme pentru judecătoarea din cazul Vlad Pascu, după ce a întrebat dacă tânărul mort...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Cum arată casele vedetelor din România. Vlăduţa Lupău, Cătălin Măruţă sau Andreea Marin au investit...
2024: O nouă regulă de circulație în sensul giratoriu. Singura bandă care are întotdeauna prioritate
Cine a fost primul soț al Mioarei Roman?! Mariajul celor doi a început când ea...
Ultimele imagini cu Mioara Roman în viață: De ce boală suferea aceasta
Ministrul francez de Finanţe afirmă că Europa a învins inflaţia, însă "ne aşteaptă o nouă...
Ce au descoperit medicii la scurt timp după moartea Mioarei Roman. Care e cauza decesului
Americanii AU RUPT gura târgului din nou! SUNT PRIMII care au ajuns pe...
BĂSESCU a mărturisit! Spovedania despre UDREA: Au fost interesele mele
Vremea aduce surprize uriașe în weekend. E greu de crezut ce va urma
Pepe, moment special la Neatza, alături de fiul lui. Apariția la TV a lui lui...
BANCUL ZILEI. Bulă: Mă cheamă şefu’ la el în birou şi-mi zice: Am observat că...
Un experiment NASA în spațiu a sfârșit în flăcări! Ce s-a întâmplat?