Nancy Pelosi a aterizat în siguranță în Taiwan. China amenință cu represalii: „Politicieni americani care „se joacă cu focul” în problema Taiwanului „nu vor sfârși bine”

Nancy Pelosi a aterizat în siguranță în Taiwan. China amenință cu represalii: Politicieni americani care „se joacă cu focul” în problema Taiwanului „nu vor sfârși bine”
Sursa foto: Profimedia
Publicat: 02/08/2022, 18:23

Președinta Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi, a aterizat marți la Taipei în ciuda amenințărilor repetate ale Chinei. Beijingul amenință. „Statele Unite vor fi cu siguranță responsabile pentru consecințe și vor trebui să plătească prețul pentru atacul lor asupra suveranității și securității Chinei”,  a declarat și purtătoarea de cuvânt a diplomatiei chineze, Hua Chunying.

Aeronava cu care a călătorit Nancy Pelosi a aterizat pe aeroportul din Taipei. Nancy Pelosi a fost întâmpinată de oficialii taiwanezi.

Nancy Pelosi își va petrece noaptea în Taiwan iar miercuri dimineață se va întâlni cu președintele Tsai Ing-Wen, cu vicepreședintele Lai Ching-De și va participa la o sesiune specială a Parlamentului de la Taipei.

Departamentul american al Apărării a intensificat prezența militară în zona Asia-Pacific în contextul vizitei lui Nancy Pelosi în Taiwan.

Avioane de război chineze au survolat marți linia care desparte strâmtoarea Taiwan, cu puțin timp înainte de sosirea așteptată la Taipei a președintelui Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi, pentru o vizită care a dus fricțiunile dintre Washington și Beijing la un nou nivel.

Conducerea chineză a avertizat în repetate rânduri împotriva faptului că Pelosi, un critic de lungă durată al Beijingului, face o călătorie în Taiwanul autoguvernat, pe care China îl revendică ca fiind al său.

În cea mai recentă salvă retorică, ministrul chinez de externe Wang Yi a declarat marți că politicienii americani care „se joacă cu focul” în chestiunea Taiwanului „nu vor ajunge la un sfârșit bun”.

Statele Unite au declarat luni că nu se vor lăsa intimidate de ceea ce au numit „zornăit de sabie” chinezesc.

Cele mai multe dintre întâlnirile planificate de Pelosi, inclusiv cu președintele Tsai Ing-wen, au fost programate pentru miercuri, a declarat o persoană familiarizată cu itinerariul ei.

Ministerul de Externe din Taiwan a declarat că nu are niciun comentariu cu privire la rapoartele privind planurile de călătorie ale lui Pelosi, în timp ce biroul acesteia a păstrat, de asemenea, tăcerea.

Marți seară, cea mai înaltă clădire din Taiwan, Taipei 101, a fost iluminată cu mesaje care includeau: „Bine ați venit în Taiwan”, „Speaker Pelosi”, „Taiwan (inimă) SUA”.

China a mobilizat mai multe avioane de râzboi la granița Taiwanului

În contextul în care tensiunile sunt deja ridicate, mai multe avioane de război chineze au zburat marți dimineață în apropierea liniei mediane care desparte strâmtoarea Taiwan, a declarat o sursă pentru Reuters.

Mai multe nave de război chineze au navigat, de asemenea, în apropierea liniei neoficiale de demarcație începând de luni, a precizat sursa.

Sursa a spus că atât navele de război cât și avioanele chinezești au „strâns” linia mediană, o mișcare neobișnuită pe care persoana a descris-o ca fiind „foarte provocatoare”.

Avioanele chinezești au efectuat în mod repetat mișcări tactice de „atingere” scurtă a liniei mediane și de întoarcere în cerc de cealaltă parte a strâmtorii, în timp ce avioanele taiwaneze erau în așteptare în apropiere, a spus persoana respectivă.

Avioanele chinezești au părăsit zona după-amiază, dar navele au rămas, a precizat aceasta. Avioanele niciuneia dintre cele două părți nu traversează în mod normal linia mediană.

SUA au trimis patru nave de război în Marea Filipinelor

Între timp, patru nave de război americane, inclusiv un portavion, au fost poziționate în apele de la est de Taiwan în ceea ce Marina americană a numit desfășurări de rutină.

Portavionul USS Ronald Reagan a tranzitat Marea Chinei de Sud și se afla în prezent în Marea Filipinelor, la est de Taiwan și Filipine și la sud de Japonia, a declarat pentru Reuters un oficial al marinei americane.

Acesta opera împreună cu un crucișător cu rachete ghidate, USS Antietam, și un distrugător, USS Higgins. Nava de asalt amfibie USS Tripoli se afla, de asemenea, în zonă.

Începând de săptămâna trecută, Armata Populară de Eliberare a Chinei a efectuat diverse exerciții, inclusiv exerciții cu focuri reale, în Marea Chinei de Sud, Marea Galbenă și Marea Bohai, într-o demonstrație a puterii militare chineze.

Sursa: Reuters

Alexandru Tosa
Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ireal ce a putut păți o tânără de 21 de ani, după ce a băut...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Îndrăgostit de România, un italian a decis să pună aici bazele unei afaceri de familie:...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Copil de șase ani din Gorj, vândut în Germania pentru 8.000 de lei. Ce se...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Este OBLIGATORIU în România. Sistemul se aplică în toată țara
Violeta Bănică dă din casă. Ce spune despre Adrian Brâncoveanu, iubitul mamei ei
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”