UPDATE | Niculae Bădălău, după ELIBERAREA din închisoare: „Nu plec din țară, sunt bărbat. Trebuie să avem încredere în justiția română” / La Penitenciarul Rahova a fost așteptat de fiul său (FOTO-VIDEO)

Publicat: 10/03/2023, 23:20
Actualizat: 10/03/2023, 23:56

Niculae Bădălău a fost eliberat din închisoare după ce Curtea de Apel București a dispus, vineri, înlocuirea măsurii arestării preventive cu cea a controlului judiciar.

UPDATE – Niculae Bădălău a ieșit din închisoare

Niculae Bădălău a fost eliberat, vineri seara, în jurul orei 22:00, iar la ieșirea din Penitenciarul Rahova a fost așteptat de fiul său, Gabi Bădălău.

Niculae Bădălău (s) a fost așteptat la ieșirea din penitenciar de fiul său, Gabi Bădălău

Niculae Bădălău nu a plecat fără să le adreseze câteva cuvinte jurnaliștilor care îl așteptau la ieșire.

În primul rând a mulțumit familiei și oamenilor care au crezut în el și l-au susținut. Apoi a afirmat că are încredere în judecători în continuare și lasă justiția să decidă.

Niculae Bădălău, la ieșirea din Penitenciarul Rahova

De asemenea, a precizat că se va consulta cu avocații săi pentru a decide dacă va contesta măsura controlului judiciar.

„Nu plec din țară, sunt bărbat. Trebuie să avem încredere în justiția română, să mergem cu fruntea sus și să ne susținem cauza. Nu cred că e o soluție să pleci, sa fugi, asta nu e bărbăție”, a mai spus el.

La final, a făcut o referire la poporul român și la unele jigniri pe care le-ar fi adus, mai ales femeilor, adăugând că nu a greșit cu nimic în cei peste 30 de ani de carieră politică.

„Știu că 32 de ani de politică am fost un om corect (…) și am crezut într-o Românie democratică și  cred în continuare că poporul român se poate dezvolta și să își hotărască singur soarta. (…) Scuzele mi le-am transmis. Nu am jignit niciodată femei”, a încheiat el.

Știrea inițială:

Decizia este definitivă, iar pe durata măsurii preventive a controlului judiciar Niculae Bădălău, care acum este încarcerat la Penitenciarul Rahova, trebuie să respecte obligațile legale, a stabilit Curtea de Apel.

”(…) admite contestaţiile formulate de inculpaţii Bădălău Niculae şi Matache Elena, împotriva încheierii din data de 28.02.2023, pronunţată de Tribunalul Giurgiu în dosarul nr. 1977/122/2022/a1.4. Desfiinţează încheierea din data de 28.02.2023, pronunţată de Tribunalul Giurgiu în dosarul 1977/122/2022/a1.4 şi, rejudecând, dispune: (…) înlocuieşte măsura arestării preventive a inculpatului Bădălău Niculae cu măsura controlului judiciar.

Pe durata măsurii preventive a controlului judiciar, inculpatul Bădălău Niculae trebuie să respecte obligaţile prevăzute de art. 215 alin. 1 C.p.p, şi anume:

a) să se prezinte la organul de urmărire penală, la judecătorul de cameră preliminară sau la instanţa de judecată, ori de câte ori este chemat;

b) să informeze de îndată organul judiciar care a dispus măsura sau în faţa căruia se află cauza cu privire la schimbarea locuinţei;

c) să se prezinte la organul de poliţie competent – cel în circumscripţia căruia se află domiciliul inculpatului, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori este chemat.

(…) impune inculpatului ca, pe durata controlului judiciar, să nu părăsească limita teritorială a României fără încuviinţarea prealabilă judecătorului de cameră preliminară/instanţei de judecată şi să nu comunice, direct sau indirect, cu martorul Păsat Dan şi inculpata Matache Elena.

Dispune punerea în libertate a inculpatului Bădălău Niculae, dacă nu este arestat în altă cauză”, se arată în minuta instanţei.

De asemenea, Elena Matache, care era în arest la domiciliu, a fost plasată sub control judiciar.

Care sunt acuzațiile DNA la adresa lui Niculae Bădălău

Niculae Bădălău este acuzat de procurorii DNA de dare de mită în formă continuată şi trafic de influenţă.

Conform procurorilor, în datele de 9 august 2022 şi 19 noiembrie 2022, Bădălău i-ar fi pretins unui primar de comună să atribuie un contract privind reabilitarea sistemului de alimentare cu apă potabilă, estimat la peste 7 milioane de lei, unei societăţi administrate de o rudă a acestuia, lăsând să se creadă că are influenţă asupra unei persoane din conducerea Companiei Naţionale de Investiţii (CNI), pe care ar fi promis că o va determina să asigure finanţarea a două proiecte depuse la această instituţie de către primăria respectivă.

„În perioada 2021-2022, în contextul derulării unui contract pe care aceeaşi primărie îl avea încheiat cu aceeaşi societate comercială, privind «Înfiinţare reţea de alimentare cu apă…», inculpatul Bădălău Niculae, prin intermediul celeilalte persoane cercetate în prezenta cauză, i-ar fi oferit edilului mai multe sume de bani pentru ca în schimb acesta să efectueze în continuare plăţile către firma respectivă, chiar şi pentru lucrări neconforme.

În acelaşi context, după ce, la data de 19 noiembrie 2022, inculpatul Bădălău Niculae i-ar fi promis primarului remiterea unui procent de 7% din valoarea contractului menţionat mai sus (4.903.959,97 lei fără TVA), dar şi dintr-un viitor contract a cărui atribuire urma să o obţină pentru aceeaşi firmă de la primăria respectivă, în data de 25 noiembrie 2022, prin intermediul aceluiaşi om de afaceri, i-ar fi remis edilului 35.000 lei, reprezentând o parte din suma de bani promisă”, arată procurorii.

În total, inculpatul i-ar fi promis primarului suma totală de 170.000 euro, ce reprezintă procentul de 7% din valoarea celor două contracte.

Adina Anghelescu
Cunoscut jurnalist de investigatii, generatia presei anilor '90, prin condeiul căreia au trecut toate marile scandaluri ale ultimilor 30 de ani. Licențiat mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Vedeta de filme pentru adulți Jenna Jameson a mai primit o lovitură după ce medicii...
IMAGINILE DURERII 😢 Mama lui Costel Corduneanu s-a prăbușit de durere când a văzut sicriul...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Românca al cărei nume este gravat pe mașinile Tesla se luptă acum cu Elon Musk....
Locul de poveste unde se va muta Kate Middleton, după diagnosticul de cancer. Prințesa de...
Alimentul-minune pe care japonezii îl mănâncă înainte de a merge la somn. Se trezesc fericiți...
Cum s-a schimbat viața "europenilor" din Siliștea Gumești, după aderarea la UE: "Noi avem nici...
Ultimul mesaj al Anei, gravida dispărută în drum spre casă: Eu...
Costel Corduneanu va fi înmormântat într-un sicriu de lux! Prețul lui atinge sume de ordinul...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Marea Britanie îşi întăreşte legislaţia împotriva pornografiei deepfake
S-a aflat ADEVĂRUL: de ce NU se vrea UN LEAC pentru cancer?
S-a dat interdicție totală în România din data de 3 Mai. Decizia este finală şi...
Mașina preferată a românilor dispare. Nu se va mai găsi deloc în Europa
A nins în România! Imagini cu florile de aprilie acoperite de stratul de omăt: „Iarna...
Mădălin s-a izbit de un copac când a aflat că iubita îl înșală! Ireal ce...
Tavi Clonda s-a săturat de jignirile din mediul online! Artistul intenționează să îi blocheze pe...
De ce Denisa Tănase nu a devenit mamă până la 37 de ani: " Îmi...
BANCUL ZILEI. La ușa lui Bulă sună un neamț.- Nu vă supărați, mă puteți găzdui...
Corpurile femeilor au devenit „câmpuri de luptă”, avertizează ONU