VIDEO | Nicușor Dan: Sunt șanse minime ca mijloacele de transport ale STB să circule la prima oră

Publicat: 20/01/2022, 21:37
Actualizat: 20/01/2022, 22:53

Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a declarat joi, la TVR1, că în cursul zilei de vineri se va prezenta la ora șase dimineața, împreună cu executorii judecătorești la sediu STB și se vor deplasa la toate depourile și garajele STB și-i vor informa pe angajați că Instanța le-a suspendat greva și trebuie să pornească pe traseu.

„Față de azi-dimineață acum avem o decizie a Tribunalului București care a spus că această grevă este ilegală și a spus că trebuie reluată activitatea. Este o decizie a instanței care este executorie”, a declarat Nicușor Dan.

El îi sfătuiește pe șoferii STB să țină cont că decizia dată astăzi de Tribunalul București este executorie și cine nu respectă o decizie a instanței este pasibil de un dosar penal.

„Îi sfătuiesc pe șoferii STB să se consulte cu un avocat și nu cu liderul de sindicat care îi minte și se spune că nu este executorie. Decizia instanței spune în mod individual, fiecăruia dintre oamenii care nu-și exercită activitatea că trebuie să o facă.

Comunicarea pe care directorul STB a făcut-o va fi însoțită de o comunicare prin executorul judecătoresc pentru ca lucrurile să fie și mai clare. Un executor judecătoresc se va prezenta la autobaza și depou și le va spune angajaților că cine nu respecta măsura executorie săvârșește o infracțiune în mod individual”, a afirmat ediul Capitalei.

Nicușor Dan spune că este sigur că protestul de joi al angajaților STB nu a fost unul spontan, ci a fost organizat liderii de sindicat.

„Avem toate dovezile că protestul de astăzi (joi n.r) nu a fost unul spontan, ci a fost organizat de de liderii de sindicat și am depus plângeri penale în consecință. Avem mărturii de la oameni care au vrut azi-dimineață să iasă pe traseu și au fost amenințați de liderul de sindicat să nu o facă., după care liderul de sindicat a circulat din autobază în autobază pentru a-i convinge pe angajați că nu decizia instanței nu este executorie.

Această grevă este ilegală din mai multe puncte de vedere. În primul rând nu ai voie să faci grevă în stare de urgență și chiar dacă nu am fi fost în stare de urgență trebuie să existe niște pași procedurali de dialog cu conducerea și trebuie să anunți opinia publică”.

Primarul Capitalei transmite că vineri de la prima oră a dimineții se va prezenta împreună cu executorii judecătorești la STB și la depouri pentru a transmite tuturor angajaților că trebuie să iasă pe trasee.

„Într-un sistem esențial cum este serviciul de transport ai obligația să asiguri 33% din activitate. Ar fi trebuie să avem cel puțin 500 de autobuze pe stradă de dimineață.

Eu mâine dimineață voi fi la STB. Maine dimineață executorii judecătorești vor pleca de la STB către autobaze și depouri și sunt destul de optimist că angajații nu vor fi într-o situație de inconștiență colectivă”, a declarat Nicușor Dan, la TVR 1.