Noi reguli moderne pentru cei 24.000 deținuți din România. Deținuții vor fi testați antidrog

Noi reguli moderne pentru cei 24.000 deținuți din România. Deținuții vor fi testați antidrog
Publicat: 14/09/2023, 14:53

Noi reguli moderne au fost joi adoptate printr-o Hotărâre de Guvern pentru cei 24.000 de deținuți. Aceștia vor fi testați cu aparatul drug-test, în vederea descurajării fenomenului de consum și introducerea de substanțe interzise psihoactive.

În ședința de Guvern de joi au fost adoptate noi reguli care se vor aplica în penitenciarele din România.

”Consumul de droguri este un fenomen care ne preocupă. A ajuns și în penitenciare. Suntem preocupați de diminuarea acestui fenomem în instituțiile subordonate Ministerului Justiției. O modificare esențială este oferirea unei pârghii pentru administrația locului de deținere pentru controlul și prevenirea introducerii ilicite de substanțe interzise în penitenciar prin folosirea dreptului la corespondență. Astfel, deținutul va putea citi corespondența în prezența personalului desemnat, în condiții de confidențialitate. Se reglementează, de asemenea, posibilitatea testării persoanelor private de libertate cu dispozitive specifice noninvazive (aparatul drug-test) în vederea descurajării fenomenului de consum și introducerea de substanțe interzise psihoactive. Acum, se poate testa doar consumul de alcool prin etilotest, iar refuzul de a se supune recoltării probelor biologice devine abatere disciplinară foarte gravă. Consecința, persoanele private nu mai pot opta pentru un regim mai blând când există suspiciunea că ar fi consumat alcool. La fel, va fi și în cazul drogurilor” transmite Administrația Națională a Penitenciarelor.

Alte modificări vizate de proiectul de Hotărâre de Guvern:

– În vederea asigurării siguranței persoanelor private de libertate internate în penitenciare-spital și de prevenire a unor posibile acte de agresiune fizică și psihică, a fost stabilit criteriul vârstei, respectiv majori sau minori la momentul realizării cazării acestora.

– Crește numărul deținuților care pot beneficia de dreptul la comunicare online, în vederea menținerii unei legături constante și a creșterii șanselor de îmbunătățire a relațiilor cu mediul de suport. Criteriul minim: 3 luni fără sancțiuni disciplinare.

– Se instituie un nou mecanism prin care deținuții pot efectua cumpărături în sistem de comandă on-line sau la distanță. Acum sunt punctele comerciale care funcționează în incinta penitenciarului. Limita rămâne 3 / 4 din valoarea salariului minim brut pe economie.

– Digitalizarea procesului de depunere a cererilor de către deținuți, în prezent aceștia putând depune doar cereri scrise.

– Optimizarea asistenței medicale acordate persoanelor nou intrate în sistemul penitenciar prin introducerea unor noi prevederi referitoare la necesitatea asigurării medicației, cât și a evaluării medicale, în anumite situații, la nivelul rețelei sanitare publice.

– Acordarea beneficiului comunicărilor on-line și a vizitelor fără dispozitiv de separare unui număr cât mai mare de deținuți, precum și majorarea duratei unei convorbiri telefonice de la 10-30 de minute (cum se prevede în prezent) la 30-60 de minute, în vederea menținerii unei legături constante și a creșterii șanselor de îmbunătățire a relațiilor cu mediul de suport. Se instituie totodată măsuri speciale pentru sporirea legăturii între persoana aflată în detenție și copilul/copiii minor/minori ai acestuia prin amenajarea unor spații speciale, prietenoase în cadrul sectorului de acordare a dreptului la vizită.

– Reglementarea posibilității ca deținuții să poată primi sumele de bani în lei și prin virament bancar efectuat în contul unității penitenciare în care se păstrează sumele de bani aparținând deținuților, deschis la Trezoreria Statului.

– Sistemul penitenciar românesc va putea răspunde pozitiv și cererilor de schimbare a confesiunii sau apartenenței religioase și de alocare a hranei corespunzătoare luând în considerare doar declarația pe proprie răspundere a deținutului Sunt avute în vedere și măsuri care să sprijine reintegrarea în societate a persoanei private de libertate. Documentele școlare eliberate în perioada executării pedepsei privative de libertate nu mai au mențiuni cu privire la absolvirea cursurilor de școlarizare în perioada executării pedepsei privative de libertate. Totodată, în anumite condiții, unitățile subordonate Administrației Naționale a Penitenciarelor, pot suporta costurile necesare organizării unor cursuri de formare profesională.

Hotărârea de Guvern privind modificarea și completarea Regulamentului de aplicare a legii nr. 254/2013 privind executarea pedepselor și a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 157/2016, este răspunsul Administrației Naționale a Penitenciarelor la recomandările Avocatului Poporului, ale Comitetului European pentru Prevenirea Torturii și a Pedepselor sau Tratamentelor Inumane sau Degradante, precum și la soluțiile cu privire la asigurarea asistenței medicale a persoanelor private de libertate.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
FOTO. Andreea Prisăcariu, imagine controversată, în costum de baie, în Vinerea Mare! Rebela tenisului românesc...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
După 10 de ani de muncă pe un vas de croazieră, Claudiu s-a întors în...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cutremur în Prima zi de Paște! Unde a avut loc și ce magnitudine a înregistrat
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertisment al serviciilor secrete europene: Rusia pregăteşte activ atentate cu bombă sub acoperire, atacuri incendiare...
Inventatorul REVOLVERULUI avea o PERSPECTIVĂ NEOBIȘNUITĂ asupra PĂCII!
SUA, în stare de șoc. A MURIT la Casa Albă. Medicii au privit neputincioși
Exclusiv: Fosta iubită a lui Philipp Plein explodează. Ce acuzații îi aduce româncei Andreea Sasu
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Cum a schimbat Charles Darwin înțelegerea evoluției pe Pământ