DIICOT, acțiune în forță la început de an școlar. Procurorii „au sunat clopoțelul” pentru mai mulți traficanți care vindeau droguri elevilor

DIICOT, acțiune în forță la început de an școlar. Procurorii au sunat clopoțelul pentru mai mulți traficanți care vindeau droguri elevilor
Publicat: 11/09/2023, 11:32
Actualizat: 11/09/2023, 11:32

Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) – Structura Centrală au dispus trimiterea în judecată a trei inculpați, după ce acești au introdus în țară droguri pe care apoi le-au comercializat, inclusiv unor copii, au stabilit anchetatorii.

Inculpații sunt arestați preventiv într-un dosar de trafic international de droguri de risc și mare risc, trafic intern de droguri de risc și mare risc, complicitate la trafic international de droguri de risc și mare risc și complicitate la trafic intern de droguri de risc și mare risc. Dosarul a fost înaintat spre competentă soluționare Tribunalului Giurgiu.

Speța DIICOT vine într-un moment în care mai mulţi miniştri din România au semnat marţi Planul Naţional Cadru de Acţiune privind siguranţa şcolară, care prevede creşterea gradului de siguranţă şcolară, combaterea traficului şi consumului de droguri în rândul elevilor, prevenirea cazurilor de bullying şi reducerea riscului de expunere a elevilor la infracţiuni, în special a celor comise cu violenţă, anunţă Ministerul de Interne. În plus, oficialii români vorbesc și desprfe testarea antidrog în școli.

„Drogurile au fost disimulate în interiorul unor colete, care au fost expediate din Spania”

Potrivit DIICOT, s-a reținut faptul că, în perioada martie-mai 2023,unul dintre inculpați a comercializat droguri de risc (canabis și hașiș) în mod repetat (11 acte materiale), către consumatori din județul Giurgiu, inclusiv minori.

„Astfel, la data de 17.03.2023, a vândut unui minor de 13 ani, cantitatea de un gram de hașiș, din care acesta a confecționat o țigară pe care a consumat-o împreună cu alte trei minore, în parcul Elevilor din municipiul Giurgiu. Ulterior una dintre minore (elevă) a acuzat stări de rău, fiind transportată la spital unde i s-au acordat îngrijiri medicale.

La data de 08.05.2023, inculpatul, cu sprijinul celui de al doilea inculpat cercetat în cauză, a introdus pe teritoriul României droguri de risc și mare risc (989,78 grame rezină de canabis și 19,82 grame cocaină), fiind prinși în flagrant imediat după săvârșirea faptei. Anterior, la începutul lunii aprilie 2023, dar cu sprijinul celui de al treilea inculpat, a introdus pe teritoriul României cantitatea de 500 grame rezină de canabis.

În ambele situații, drogurile au fost disimulate în interiorul unor colete, care au fost expediate din Spania și introduse pe teritoriul țării prin intermediul unor societăți de transport. De asemenea, cel de al doilea inculpat, a comercializat, în mod repetat (6 acte materiale), droguri de risc, către consumatori de pe raza județului Giurgiu”, sunt precizările făcute în cadrul comunicatului transmis de procurori cu privire la această speță.

Totodată, s-a dispus disjugerea cauzei cu privire la trei suspecți, cercetați sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de deținere de droguri de risc, fără drept, în scopul consumului propriu.

Doi tineri, uciși de un șofer drogat, în stațiunea 2 Mai

Doi tineri au murit şi alţi trei au fost răniţi după ce Vlad Pascu, în vârstă de 19 ani, i-a lovit cu maşina, în timp ce mergeau pe marginea drumului dintre localitățile 2 Mai și Vama Veche. El s-a urcat la volan după ce consumase mai multe tipuri de droguri.

Anterior, tânărul fusese oprit de poliţiști, în maşina sa fiind găsite substanţe psihoactive, însă el a fost testat doar pentru consum de alcool, fiind lăsat să plece cu aproximativ o oră înainte de producerea accidentului.

Canabisul, unul dintre cele mai consumate droguri în România

Directorul Agenției Naționale Antidrog, Ramona Dabija, a vorbit, într-un interviu la GÂNDUL EXCLUSIV, despre mirajul substanțelor psihoactive, inventivitatea traficanților și drogurile legale, precum canabinoizii, efectele neștiute ale acestora și alertele date în legătură cu unele dintre aceste substanțe legale.

  • Canabisul continuă să fie unul dintre cele mai consumate droguri în România, atât de populația generală (locul 2 în clasamentul celor mai consumate droguri ilicite din România, după noile substanțe psihoactive), cât şi de elevi, potrivit datelor din ultimul raport al Agenției Naționale Antidrog, care cuprinde datele din 2021.
  • În privința urgențelor medicale determinate de consumul de droguri, au fost înregistrate 1.742 de cazuri, în care a fost semnalat consumul cel puțin al unui drog ilicit. Canabisul și noile substanțe psihoactive sunt raportate, în procente similare (27,5% pentru canabis și 26,8% pentru NSP), în peste jumătate dintre cazurile de urgențe pentru care s-a raportat consum exclusiv de droguri ilicite.
  • Consumul de medicamente a fost raportat în 23,8% dintre cazurile de urgență înregistrate. Opiaceele au fost raportate în 7% dintre cazuri, iar consumul de stimulanți a fost menționat în aproximativ 10% dintre cazuri (3,7% cocaină și 6,5% stimulanți, alții decât cocaina).
  • Cele mai multe cazuri de urgență au fost înregistrate pentru persoane tinere, sub 35 de ani (77,1%).
  • Adolescența este perioada cu vulnerabilitatea cea mai mare la inițierea consumului de droguri, cea mai mică vârstă de debut fiind declarată pentru consumul de noi substanțe psihoactive (13 ani).

CITEȘTE ȘI:

ANUNȚ important după tragedia de la 2 mai. Elevii ar putea fi testați antidrog în școli, dacă au comportament specific consumului de droguri

EXCLUSIV | Cum s-a schimbat în pandemie profilul dependentului de droguri. ”Mulți consumă la adăpostul caselor. Poate fi problemă de sănătate publică”

EXCLUSIV VIDEO | De la o primă doză la supradoză. Psihologul Agenției Antidrog: „Sunt foarte mulți tineri care nu au ratat nici o substanță”

EXCLUSIV VIDEO | Consumul de droguri în rândul elevilor, un fenomen scăpat de sub control? Directorul Agenției Antidrog: ”Sunt tot felul de substanțe la îndemâna copiilor, combinații de medicamente care pot crea senzații halucinogene”

EXCLUSIV| Cum văd părinții problema drogurilor în școli. ”Există consum pentru că ofițerii specializați stau într-o zonă de confort, vin doar la pont”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Ce a putut să scrie o tânără din Gorj pe salata boeuf, de Paşte? Au...
FOTO. Andreea Prisăcariu, imagine controversată, în costum de baie, în Vinerea Mare! Rebela tenisului românesc...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Meniu de Paște al Nadiei Comăneci. Ce nu lipsește niciodată de pe masa de sărbătoare:...
Cine este poliţistul mort în accidentul de motocicletă din Galaţi. Deviza în viață a lui...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cum arată și cât costă casa lui Nea Florică, celebru pentru replica „Mi-a dat pachet”!...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Protest în Ungaria. Mii de oameni s-au adunat la un miting organizat de rivalul lui...
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
Marcel Pavel a fost la un pas de moarte. Ce i s-a întâmplat marelui artist
Casa te atacă cu bile de vopsea și gaze lacrimogene
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Carmen Tănase, la un pas de a rămâne paralizată. Ce diagnostic crunt i-au pus medicii
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Cum a schimbat Charles Darwin înțelegerea evoluției pe Pământ