Numeroși preoți catolici germani au mărturisit că sunt gay și cer măsuri împotriva discriminării comunității LGBTQ

Numeroși preoți catolici germani au mărturisit că sunt gay și cer măsuri împotriva discriminării comunității LGBTQ
Numeroși preoți catolici germani au mărturisit că sunt gay și cer măsuri împotriva discriminării comunității LGBTQ / Foto: Pixabay - ilustrativ
Publicat: 27/01/2022, 12:28

Peste 120 de preoți și angajați din comunitatea bisericii catolice germane au mărturisit că au orientare gay și luptă acum împotriva discriminării instituționale a persoanelor LGBTQ.

Duminică, Biserica Romano-catolică din Germania a fost avertizată, din nou, să ofere mai multă protecție celor cu orientare gay și să combată discriminarea instituțională a acestora, scrie dw.com.

Aproximativ 125 de persoane, inclusiv foști și actuali preoți, profesori, administratori de biserici și voluntari, au recunoscut că sunt gay și au cerut bisericii să țină cont de cererilor lor și să se îndepărteze de „doctrinele învechite”, când vine vorba de sexualitate și gen.

Comunitatea respectivă a publicat șapte solicitări în cadrul inițiativei „OutInChurch”.

Persoanele LGBTQ vor să trăiască fără frică și să aibă acces la activitățile și ocupațiile bisericii, fără discriminare.

Acestea au mai spus că orientarea lor sexuală nu trebuie considerată o încălcare a loialității sau un motiv pentru demiterea din funcțiile deținute în biserică.

Dincolo de solicitarea acestor drepturi de bază, angajații vor ca biserica să lupte împotriva discriminării persoanelor gay.

Care este atitudinea Vaticanului

Vaticanul a stabilit, anul trecut, că preoții nu pot binecuvânta căsătoriile între persoane de același sex și aceste căsătorii nu sunt „valide”.

Pe de altă parte, această atitudine s-a „lovit” de o rezistență în unele zone din Germania.

Anul trecut, cel puțin doi episcopi germani, inclusiv cardinalul Reinhard Marx de Munchen, unul dintre consilierii Papei Francisc, a semnalat o susținere pentru binecuvântarea „pastorală” a căsătoriilor gay.

În Germania și SUA, parohiile au început să binecuvânteze uniunile de același sex, în locul căsătoriilor, existând numeroase voci care cer instituționalizarea căsătoriilor gay.

Totuși, răspunsul categoric al biroului doctrinal al Vaticanului, CDF (Congregația pentru Doctrina Credinței), a precizat clar că răspunsul este „negativ”.

Papa Francisc a aprobat răspunsul și a adăugat că „nu este o intenție de discriminare, ci mai degrabă o reamintire a adevărului despre ritualul liturgic” al sacrului căsătoriei.

Silviu Bănilă
Silviu Bănilă are o experiență de 14 ani, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul 2006. Între 2007-2009 a lucrat la revista și site-ul „4TuningRo”, ambele produse dedicate citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase