O femeie din SUA a CUMPĂRAT 3 case la 1 euro, în Italia. De ce au costat atât de puțin și ce va face cu ele

Publicat: 16/05/2023, 08:55
Actualizat: 16/05/2023, 09:03

Rubia Daniels (49 de ani), o americancă originară din San Francisco, a auzit că într-unul din satele abandonate, dar pitoreşti, din Italia se vând case ieftine, la 1 euro. Atunci, s-a hotărât să cumpere trei, pentru ea şi copiii săi, dar și pentru câteva afaceri.

„Am fost uimită. E unul dintre acele lucruri pe care vrei să le vezi cu ochii tăi ca să te convingi că sunt adevărate. Mi-am făcut documentarea şi în doar trei zile îmi rezervasem bilet de avion, o maşină închiriată. Şi-am plecat”, a mărturisit ea pentru Business Insider.

După o călătorie de 10 zile, femeia a ajuns în Mussomeli, un orăşel din Sicila. În iulie 2019, a cumpărat aici trei case părăsite, pentru suma de doar 3 euro. Așadar, 1 euro pentru fiecare locuinţă.

Rubia s-a mutat din Brazilia în California, cu mai bine de 30 de ani în urmă, iar acum spune că orăşelul italian îi aminteşte de locurile ei natale, în care a copilărit.

„Oamenii sunt extrem de prietenoşi, toată lumea voia să bea o cafea cu mine. Agenţii imobiliari m-au întâmpinat ca pe o soră întoarsă acasă”, îşi aminteşte femeia.

A fost fermecată imediat de peisajele pitoreşti a zonei, dar şi de istoria fascinantă a regiunii, iar procesul de restaurare a locuinţei în sine a fost un „deliciu” pentru ea.

„Trebuie să încetăm să mai construim şi să ne axăm pe a remodela lucrurile care există deja”, crede Rubia Daniels.

Care sunt planurile femeii, cu privire la casele cumpărate

Femeia spune că are planuri diferite pentru fiecare din cele trei case cumpărate în Italia.

„Pe cea la care lucrez acum am de gând să o transform într-o galerie de artă. Una va fi pentru mine, să locuiesc în ea. Şi cea de-a treia va fi proiectul meu major. Vreau să devină un centru de îngrijire, wellness&spa, pentru întreaga comunitate”, a spus ea.

În Italia, zeci de sate şi orăşele au scos la vânzare case la 1 euro, oferta fiind valabilă mai ales în Sicilia sau Mussomeli, autorităţile încercând astfel să atragă localnici şi investitori.

Roseto Valfortore este un „sat-fantomă” din sudul Italiei, unde populaţia a scăzut la doar câteva sute de locuitori. Tocmai de aceea, oamenii care aleg să se mute aici vor primi fie o locuinţă gratis, fie suma de 5.000 de euro, pentru a deschide o afacere locală.

Totuşi, există avantaje și dezavantaje la o astfel de achiziţie. Într-adevăr, casele costă foarte puţin, unii clienți crezând la început că este o farsă.

Totuşi, acele clădiri sunt de cele mai multe ori nelocuibile, aflându-se într-un stadiu de degradare care variază de la caz la caz.

Iar pentru reparaţii, noii proprietari trebuie să aibă la dispoziție sume importante, iar lipsa magazinelor şi a instituţiilor publice este un alt dezavantaj major, relatează observatornews.ro.

De obicei, licitaţia începe de la 1 sau 2 euro, însă în funcţie de cerere, preţul poate urca ușor, în unele cazuri, și până la sume cuprinse între 5.000 şi 10.000 de euro.

Deşi suma e mai mare decât cea folosită pentru anunţurile publicitare, clienţii se declară mulţumiţi, pentru că peisajele şi clădirile istorice compensează, cumva, „sacrificiul bugetar”.

De asemenea, curentul electric, gazele şi căile de comunicaţie trebuie asigurate în mod individual. Iar lipsa locurile de muncă reprezintă o altă problemă cu care se confruntă noii locatari, nevoiţi de cele mai multe ori să facă naveta sau să lucreze „de acasă”, acolo unde se poate.

În plus, noii proprietari din oraşul Mussomeli trebuie să depună suma de 5.000 de euro, care le va fi oprită în cazul în care nu îşi îndeplinesc obligaţia de a restaura locuinţa în perioada prevăzută în contract. De obicei, este vorba despre un termen limită de 2-3 ani de la achiziţionarea casei.

Măsura nu se aplică în toate localităţile care scot la vânzare case la 1 euro, însă mulţi află despre acest aspect prea târziu şi sunt luaţi prin surprindere.

Chiar și procedurile birocratice costă și ele aproximaiv 3.000, potrivit sursei citate.

„În Mussomeli, noii proprietari pot face ce vor în interiorul locuinţei, atât timp cât nu modifică faţada originală”, explică Rubia Daniels.

Ea a precizat că, pe lângă cei 5.000 de euro – preţul fiecărei case – a plătit şi pentru renovarea celor trei proprietăţi.

Astfel, până în ianuarie 2022 a cheltuit în jur de 12.000 de dolari pentru prima casă, având în plan să folosească un buget de 20.000 de dolari pentru celelalte două.

Proiectul „case ieftine” a fost „un adevărat succes” în pandemie

Oficialii italieni numesc proiectul „un adevărat succes”, mai ales în contextul pandemiei de COVID-19, chiar dacă nu există date oficiale cu privire la câte case au fost cumpărate.

Atunci, mulţi vârstnici sau părinţi cu copii mici au ales să se refugieze la ţară, departe de marile oraşe care s-au transformat în imense focare de coronavirus.

Astfel, oferta a venit la momentul potrivit, într-o perioadă când reîntoarcerea la o viaţă mai simplă şi mai tradiţională câştigă teren.

Acum, rămâne de văzut dacă strategia autorităților va combate depopularea, pe termen lung.

FOTO & VIDEO – Business Insider

Marian Popescu
Marian Popescu este pasionat de tot ce înseamnă jurnalism, de-a lungul timpului activând în tv, radio și mai ales în presa online. După ce a mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Cea mai tunată de la mare! A defilat de 1 Mai cu talia de viespe...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Sfânta şi Marea Joi din Săptămâna Patimilor. Tradiții, obiceiuri şi superstiţii în Joia Neagră sau...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Câți mici a cumpărat un român de 1 Mai! Oamenilor nu le-a venit să creadă:...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Renault lansează SUV-ul care va pune probleme DACIEI DUSTER - VIDEO
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
Veste tristă despre Florin Piersic. Acum s-a aflat
Vești proaste despre Florin Piersic. Spitalul l-a îmbolnăvit mai rău
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice....
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
FOTO. Unde se ascundea traficantul de migranţi care a atacat cu cuţitul doi poliţişti de...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Max Planck, creatorul Teoriei Cuantice. „Nu cunoașterea adevărului, ci succesul care însoțește căutarea lui este...