Oficialii din Austria, explicații noi, privind blocarea aderării României și Bulgariei la Schengen. „Este, mai degrabă, un strigăt de ajutor. Nu suntem un stat care blochează şi pune veto-uri”

Oficialii din Austria, explicații noi, privind blocarea aderării României și Bulgariei la Schengen. Este, mai degrabă, un strigăt de ajutor. Nu suntem un stat care blochează şi pune veto-uri
Publicat: 10/12/2022, 15:37
Actualizat: 10/12/2022, 15:46

Reacții, întrebări, scenarii și controverse după decizia Austriei de a se împotrivi intrării României și a Bulgariei în spațiul Schengen. După 11 ani de așteptări, țara noastră nu a primit undă verde în speța aderării, deși oficialii noștri susțin că România a bifat, de ani buni, cerințele tehnice impuse. Alexander Schallenberg, ministrul austriac de Externe și membru al ÖVP – partidul cancelarului Karl Nehammer –  justifică refuzul Austriei de a primi România şi Bulgaria în Schengen, explicând faptul că țara sa a fost nevoită să recurgă la asta „pentru a se face auzită la Bruxelles.”

Decizia cu privire la respingerea României și a Bulgariei  a provocat tensiuni și în coaliție de guvernare din Austria, în contextul în care verzii sunt parteneri minoritari ai conservatorilor din ÖVP, în guvernul de coaliţie, aflat la putere la Viena.

„Noi nu suntem un stat care blochează şi pune veto-uri. Este mai degrabă un strigăt de ajutor”, este declarația Ministrului de Externe astriac, publicată sâmbătă de cotidianul „Kronen Zeitung” și citată de  hotnews.ro.

Publicația din Austria vorbește și despre tensiunile din coaliția de guvernare de la Viena generate de votul dat în JAI.

„În urmă cu patru zile, încă se făceau eforturi pentru a trece cu vederea diviziunile profunde din cadrul coaliţiei de guvernare de la Viena. Acest lucru s-a terminat acum. Veto-ul împotriva aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen a pus coaliţia într-o situaţie dificilă. Verzii sunt foarte supăraţi pe ÖVP și cer o regândire a acestei probleme, scrie sâmbătă cotidianul austriac „Kronen Zeitung.”

„Karner şi-a pus casca de oţel şi a mers înainte cu veto-ul”

Potrivit publicaţiei austriece, chiar înainte de întâlnirea decisivă de joi din Consiliul JAI, vicecancelarul Kogler a încercat să-l convingă pe ministrul de interne, Gerhard Karner, să găsească soluţii de compromis.

„Cu toate acestea, fără succes. Karner şi-a pus casca de oţel şi a mers înainte cu veto-ul”, scrie „Kronen Zeitung.”

Reacția României, catalogată „prea emotivă” de Austria

Austria nu a blocat aderarea României şi Bulgariei la Schengen, ci doar „nu a vrut să se facă acum”, a susținut Alexander Schallenberg, ministrul austriac de Externe, într-un interviu acordat vineri canalului TV Puls24.

Ministrul de externe a explicat, în acest context, că Austria a vrut să scoată subiectul Schengen de pe ordinea de zi a Consiliului JAI şi să se vorbească din nou despre asta peste şase luni.

În acelaşi timp, el a vorbit și despre reacţia României, pe care o catalogheză  prea „emotivă”, după ce ministerul român de Externe l-a rechemat în ţară pe ambasadorul din Austria, Emil Hurezeanu, pentru consultări.

E.S. Emil Hurezeanu, chemat în țară pentru consultări

Ministerul Afacerilor Externe anunță că a decis chemarea în țară a ambasadorului României la Viena, Emil Hurezeanu, pentru consultări. Decizia a fost luată în contextul în care Austria s-a opus joi, în cadrul Consiliului Justiție și Afaceri Interne (JAI), aderării României și Bulgariei la Spațiul Schengen.

Potrivit comunicatului MAE, această decizie „indică decizia de diminuare a nivelului actual al relațiilor” cu Austria.

„Ministerul Afacerilor Externe informează că, având în vedere poziția Austriei de a vota negativ Decizia privind aderarea României la spațiul Schengen în cadrul Consiliului Justiție și Afaceri Interne din 8 decembrie 2022, din dispoziția ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu, ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al României în Republica Austria, Emil Hurezeanu, a fost chemat în țară pentru consultări. Conducerea Ambasadei României la Viena va fi asigurată la nivel de însărcinat cu afaceri ad interim.

Potrivit cutumelor diplomatice, decizia părții române este un gest politic care subliniază poziția României de dezacord ferm cu conduita Austriei și indică decizia de diminuare a nivelului actual al relațiilor cu acest stat”, transmite Ministerul Afacerilor Externe.

Citiți și:

Scrisoarea ambasadorului Emil Hurezeanu adresată președintelui Austriei. Presiuni pentru ca Viena să accepte intrarea României în Schengen

România a avut sprijinul a 26 de state membre, mai puțin Austria

România, care așteaptă intrarea în Schengen de 11 ani, nu a intrat în spațiul european de liberă circulație nici de această dată, deși a avut sprijinul a 26 de state membre ale UE, mai pu’in Austria.
Austria a reușit să blocheze joi decizia favorabilă în Consiliul JAI, pentru aderarea la Schengen fiind necesară unanimitate. Olanda i s-a alăturat, în condițiile în care se opune aderării Bulgariei, iar votul a fost dat „la pachet cu România.”

CITEȘTE ȘI:

EXCLUSIV | ZIUA Z pentru aderarea României la Schengen. Fost șef al Statului Major: ”Decuplarea de Bulgaria ar însemna că noi primim «mărul otrăvit», cu o răspundere și o presiune foarte mari să securizăm frontierele și pe Sud, și pe Est”

EXCLUSIV | Analist de politică externă: ”O negociere «pe sub mână» cu Austria ar fi mai rea decât un vot negativ în Consiliul JAI. Cumpărarea aderării la Schengen este mult mai gravă și inacceptabilă”

EXCLUSIV | Pot fi România și Bulgaria separate la votul Schengen? Fost ministru de Interne: „Separarea ar însemna să instalăm pe Dunăre măsuri pe care acum nu le avem. A merge pe teza asta înseamnă a căuta un motiv de amânare”

EXCLUSIV | Răspuns oficial al Ministerului de Interne din Austria, pentru Gândul: „Ne opunem aderării României la Schengen. Lărgirea unui sistem defect nu îl va îmbunătăți”

Mara Răducanu
Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
BREAKING NEWS. Nicoleta Luciu va părăsi domiciliul conjugal și pleacă din România cu copiii
FOTO. Imagini incendiare cu Denise, iubita fiului lui Cristi Borcea! Cât de bine arată tânăra
VIDEO "O bag în cimitir, îi dau foc la casă". O femeie a oprit un...
Persoanele cele mai fascinante au această grupă de sânge. Ce spune despre tine grupa de...
Adrian a pariat pe o afacere cu cireşe şi speră la un profit frumos. Va...
Manchester City s-a calificat în finala Champions League. Finala va avea loc pe 10 iunie,...
UniCredit Leasing vinde un BMW X1 din 2017. SUV-ul se apropie de 180.000 de km
Rusalii 2023. Ce se face și ce nu se face în prima zi de Rusalii?...
Cauza decesului lui Cristian, românul care s-a stins din viață dramatic la doar 39 de...
BANCUL ZILEI. Bulă: Ospătar, ăsta e cotlet de miel sau de porc?
Austria produce încă un mare scandal la graniţele Europei, blocând circulaţia camioanelor pe continent. România...
1.160 de lei amendă pentru șoferii care nu respectă această regulă. Mii de români nu...
GREȘEALA făcută de toți BĂRBAȚII când URINEAZĂ! Este GREȘIT SĂ...
Motivul pentru care băieții răi din filmele de la Hollywood nu folosesc iPhone
Informația momentului pentru cei NĂSCUȚI ÎNAINTE DE 1978! Anunțul a fost făcut chiar acum: Au...
Ce este curățarea suedeză a morții. Cum te poate ajuta metoda să elimini stresul
Cât fac 9X9? O fetiță a ȘOCAT toată școală cu răspunsul ei! Vezi ce a...
Te cunosc de undeva! 3 iunie 2023. Ținuta purtată de Andreea Bălan a surprins pe...