EXCLUSIV | ZIUA Z pentru aderarea României la Schengen. Fost șef al Statului Major: ”Decuplarea de Bulgaria ar însemna că noi primim «mărul otrăvit», cu o răspundere și o presiune foarte mari să securizăm frontierele și pe Sud, și pe Est”

EXCLUSIV | ZIUA Z pentru aderarea României la Schengen. Fost șef al Statului Major: ”Decuplarea de Bulgaria ar însemna că noi primim «mărul otrăvit», cu o răspundere și o presiune foarte mari să securizăm frontierele și pe Sud, și pe Est”
Publicat: 07/12/2022, 14:03

România este la doar o zi distanță de răspunsul la întrebarea dacă intră în spațiul Schengen, o decizie așteptată de 11 ani. Miniștrii Justiției și de Interne ai statelor membre ale Uniunii Europene vor ști de miercuri dacă vor mai avea, joi, la masa discuțiilor din Consiliul JAI subiectul includerii României, Bulgariei și Croației în spațiul de liberă circulație. Printre variantele vehiculate în ultimele zile ar fi și o decuplare a României de Bulgaria în decizia privind aderarea. Generalul Ștefan Dănilă, fost şef al Statului Major General al Armatei, susține că posibilitatea de a fi rupți de Bulgaria este una foarte mare, însă, mergând pe linia acestui scenariu, România va primi, de fapt, „mărul otrăvit.”

Ștefan Dănilă a punctat și faptul că, dacă România și Bulgaria vor intra în același timp în Schengen, circulația ucrainenilor s-ar putea face cu ușurință, fiind mult îmbunătățită, în contextul războiului.

Scenariile înaintea deciziei privind extinderea Schengen

Două scenarii posibile sunt luate în calcul pentru extinderea Schengen: fie se amână votul, ceea ce ar duce la excluderea subiectului de pe agenda Consiliului JAI de joi 8 decembrie, fie votul va fi unul pozitiv pentru România.

Austria rămâne singurul stat membru al Uniunii Europene care se opune intrării României și Bulgariei în Schengen. Președintele Klaus Iohannis și premierul Nicolae Ciucă au declarat că România va continua, până în ultimul moment, negocierile pentru a se ajunge la rezultatul dorit.

„Dacă suntem decuplați de Bulgaria, nu intră în Schengen-ul terestru nici Grecia”

În opinia fostului șef al Statului Major, o amânare sau un vot pentru România și separarea de Bulgaria ”sunt cam același lucru în momentul de față”.

„Posibilitatea de a fi rupți de Bulgaria este foarte mare, pentru că, în felul acesta, de fapt, noi primim «mărul otrăvit». Adică, o sarcină foarte mare pe noi va fi de a securiza frontierele și pe Sud și pe Est, pentru a proteja Schengen-ul. Față de varianta în care am intra la pachet cu Bulgaria, noi am avea și Sudul, nu doar partea de Est și Nord.

În cazul în care suntem decuplați de Bulgaria, nu intră în Schengen-ul terestru nici Grecia. Pentru că intrarea la pachet a României și Bulgariei înseamnă și intrarea Greciei în Schengen. Poate că, în felul acesta, se explică într-un fel problema expusă de austrieci – că odată intrate în Schengen Bulgaria și României, fluxul de migranți va fi mai mare, pentru că dinspre Grecia se va circula liber în spațiul Schengen, adică în Europa Centrală și de Vest.

Știm din 2015 ce probleme au fost cu fluxul de  migranți care au venit dinspre Turcia și Grecia, mai ales dinspre Grecia. Pe unde au trecut? Ei nu au trecut prin România, au trecut prin Bulgaria, dar au mers mai mult pe un drum cât mai scurt către Schengen, de fapt, către Europa de Vest, și asta însemna în momentul respectiv chiar trecea prin Serbia. Dar le-a fost mai ușor să treacă prin Serbia către UE și sârbii le-au favorizat trecerea pentru a nu rămâne la ei”, a explicat generalul Ștefan Dănilă.

„Probabilitatea ca migranții din Grecia să ajungă în Austria și Germania este extraordinar de mare”

În situația în care România și Bulgaria ar fi în Schengen, posibilitatea de a trece către Europa de Vest ar fi mult mai mare, susține generalul Ștefan Dănilă.

Probabilitatea ca migranții din Grecia să ajungă în Austria și în Germania este extraordinar de mare. Și atunci, va fi mai complicat pentru România, pentru că, prin Bulgaria, prin România, va trece fluxul de migranți care, de data asta, vor fi în Schengen. Odată intrați în Grecia, deja vor fi în Schengen. Ar fi o răspundere foarte mare pentru statul român, cu o presiune mare din punct de vedere financiar și din punct de vedere al resurselor umane.

Dar, cel mai grav este că, în momentul de față, fluxul de transport special auto din Ucraina către Bulgaria, către Grecia pentru alimentarea cu combustibil și fluxul cu alimente, cu materiale dinspre Grecia către Ucraina este perturbat. Știm cu toții ce cozi sunt cu tirurile la vamă la Giurgiu sau la trecerile dinspre Bulgaria.

În cazul în care am fi în Schengen – atât România, cât și Bulgaria -, problema de la frontiera noastră cu Bulgaria ar dispărea. Adică, această circulație a ucrainenilor ar fi mult, mult îmbunătățită și s-ar face cu ușurință. Dacă ar fi să vedem în perspectiva războiului din Ucraina și a ucrainenilor, sprijinul acestora s-ar face tocmai prin includerea României și Bulgariei, în același timp, în spațiul Schengen„, a explicat fostul șef al Statului Major General al Armatei.

„O amânare sau un vot pentru România și separarea de Bulgaria sunt cam același lucru în momentul de față”

Generalul Ștefan Dănilă a precizat că, pentru statele aflate acum în spațiu Schengen, adică UE din Europa de Vest-Centrală, apare un risc în plus al migrației care ar veni dinspre Grecia către aceste state, odată cu aderarea României și Bulgariei.

O amânare sau un vot pentru România și separarea de Bulgaria sunt cam același lucru în momentul de față. Ar însemna o lovitură destul de grea dată României, după ce am făcut atâtea eforturi pentru a demonstra că suntem europeni, pentru a ne integra cu adevărat în UE.

A nu fi în Schengen, de fapt, înseamnă că noi suntem un stat cu alt statut, suntem un membru inferior în cadrul Uniunii Europene”, susține fostul șef al Statului Major General al Armatei.


CITEȘTE ȘI:

Laude pentru Croația, critici pentru România și Bulgaria. Cancelarul Austriei invocă riscul de securitate: „Avem 100.000 de persoane care au trecut granița neregulamentar, dintre care 75.000 au traversat România, Bulgaria și Ungaria”

Raportul noii misiuni de evaluare Schengen contrazice declarațiile oficialilor străini care se opun aderării României. „Infrastructura IT este exemplară. Factorii de decizie au cunoștințe solide privind riscurile și tendințele migratorii”

EXCLUSIV | Pot fi România și Bulgaria separate la votul Schengen? Fost ministru de Interne: „Separarea ar însemna să instalăm pe Dunăre măsuri pe care acum nu le avem. A merge pe teza asta înseamnă a căuta un motiv de amânare”

EXCLUSIV | De ce se opune Austria aderării României la Schengen. Fostul ministru de Interne Dragoș Tudorache: ”Opoziția Austriei nu este ca cea a Olandei, motivele lor țin de gestionarea migrației. O amânare nu este oportună”

Mara Răducanu
Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Furie și indignare după ce fotografia cu teroriștii Hamas defilând cu trupul gol și mutilat...
Mirel Dragomir, declaraţii halucinante: 'Nu îmi pare rău că sunt aici'
FOTO. Cum mai arată Diana Gureșoaie, „Strâmba lui Dodel”. Fosta iubită a lui Cristi Tănase...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
VIDEO Un consilier PNL a uitat să închidă camera în timpul unei ședințe pe Zoom...
Mirel din Timişoara, renegat de familie după crima oribilă! Gestul făcut de fiecare membru în...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
15 județe, sub avertizare cod galben de vreme severă până diseară. Meteorologii anunță vânt puternic...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Oana Radu, acuzații dure la adresa fostului soț: ,,Mi-a spus că ne bate pe amândouă”....
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Șoferii care circulă prea încet, „vânați” cu drona - VIDEO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
Devine obligatoriu în România. Anunț la Guvern chiar azi, 29 martie: Voi scrie în lege...
Apple ar urma să lanseze noi iPad-uri, după un an de pauză
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Primele declarații ale familiei lui Mirel Dragomir, după tragedia de la Timișoara! Tatăl tânărului: "Nu...
Patrick, sentimente ascunse pentru Giuly!? Patrick și Robert au purtat o discuție pe tema acestui...
"Nu-mi pare rău că sunt la închisoare". Mirel Dragomir nu are remușcări după fapta comisă....
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
Viteză fără precedent! O universitate a creat Internetul de 4,5 milioane de ori mai rapid