OMS se așteaptă la „niveluri ridicate” de cazuri de Covid-19 în Europa, vara aceasta: „Virusul continuă să contamineze, să se modifice şi încă ucide”

OMS se așteaptă la „niveluri ridicate” de cazuri de Covid-19 în Europa, vara aceasta: „Virusul continuă să contamineze, să se modifice şi încă ucide”
FOTO - Caracter ilustrativ: Shutterstock
Publicat: 30/06/2022, 21:47
Actualizat: 30/06/2022, 21:58

Reprezentanții Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) au avertizat, joi, că se aşteaptă la „niveluri ridicate” de cazuri de Covid-19 în această vară în Europa, făcând apel la monitorizare în continuare a virusului. Aproape toate ţările europene prezintă un număr în creştere al cazurilor de infectare, Portugalia, Luxemburg, Franţa, Grecia, Cipru, Germania şi Austria având cea mai mare incidenţă.

„Pe măsură ce ţările din Europa au ridicat măsurile sociale care erau în vigoare, virusul va circula la niveluri ridicate în timpul verii. Virusul nu dispare doar pentru că ţările încetează să-l monitorizeze. El continuă să contamineze, continuă să se modifice şi încă ucide”, a declarat Hans Kluge, director regional OMS pentru Europa, prin intermediul unei declaraţii scrise.

Apelul a fost făcut în contextul triplării cazurilor zilnice în ultima lună. Având la bază subvarianta Omicron BA.5, numărul de cazuri din aproximativ 50 de ţări din zona OMS Europa s-a apropiat de 500.000 pe zi în această săptămână, de la circa 150.000 pe zi la sfârşitul lunii mai, potrivit datelor publicate de organizaţie.

După ce au fost înregistrate 4.000 până la 5.000 de decese pe zi mare parte din iarnă, numărul deceselor rămâne în prezent la un nivel scăzut de aproximativ 500, comparabil cu nivelul din vara 2020.

„Sperăm că programele importante de vaccinare pe care majoritatea statelor membre le au în vigoare, dar şi infectările anterioare, vor însemna că vom evita cele mai grave consecinţe pe care le-am văzut mai devreme în pandemie. Cu toate acestea, recomandările noastre rămân în vigoare”, a mai spus Hans Kluge.

OMS face apel la europeni să continue să se autoizoleze dacă au simptome respiratorii, să verifice dacă vaccinările lor sunt la zi şi să poarte mască în locurile aglomerate, scrie Agerpres.

”Trebuie să continuăm să urmărim virusul pentru că, dacă nu facem acest lucru, devenim din ce în ce mai orbi la modurile de transmitere şi la evoluţia lui”, a precizat directorul OMS Europa, Hans Kluge, care a solicitat, de asemenea, statelor membre să îşi mărească şi mai mult nivelul de vaccinare.

”Imunitatea ridicată a populaţiei şi alegerile făcute pentru a reduce riscul pentru persoanele vârstnice vor fi cheia pentru prevenirea unei mortalităţi suplimentare în această vară”, a adăugat el .

Dragos Tanase
Dragoș Tănase are o experiență de aproape 20 de ani în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul 2001, iar în 2002 se angaja deja la portalul Apropo.ro, care aparținea Agenției de știri Mediafax, citeste mai mult