Patriarhia Română reacționează în legătură cu propunerile de impozitare a Bisericii. „Biserica Ortodoxă, ca orice alt cult religios din România, plătește impozite”

Patriarhia Română reacționează în legătură cu propunerile de impozitare a Bisericii. „Biserica Ortodoxă, ca orice alt cult religios din România, plătește impozite”
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 16/02/2022, 15:30

Patriarhia Română a reacționat miercuri în contextul declarațiilor ministrului Finanțelor, Adrian Câciu, referitoare la posibilitatea de impozitare a veniturilor Bisericii.

Astfel, prin intermediul unui comunicat remis GÂNDUL, Patriarhia susține că Biserica Ortodoxă Română plătește, ca orice alt cult religios din România, impozite, conform legislației în vigoare.

„Singurele venituri ale cultelor religioase din Romania care sunt scutite de impozitare sunt doar cele provenite din vânzarea obiectelor și cărților de cult și cele provenite din contribuţii (nu taxe!) pentru anumite servicii religioase, care NU sunt activități comerciale.

Fondurile provenite din aceste surse, menite să sprijine autofinanțarea (la fel de reală ca finanțarea parțială de la stat), rămân exclusiv în circuitul intern și sunt reinvestite în întreţinerea și repararea lăcaşurilor de cult, precum și în ampla operă caritabilă cu enorme beneficii pentru comunitate”, se arată în comunicat.

Potrivit Patriarhiei, cultele religioase au un statut fiscal similar cu al ONG-urilor, partidelor politice, sindicatelor, universităţilor, adică fondurile care circulă în interiorul organizaţiei sunt menite să consolideze organizaţia şi să înlesnească buna ei funcţionare.

Patriarhia Română: „Biserica Ortodoxă Română plătește impozit pe clădiri și terenuri, dar și pe salarii”

Patriarhia mai adaugă că BOR plătește atât impozit pe clădiri și terenuri, dar și pe salariile angajaților săi. De asemenea, instituția spune că orice venit obținut din activități de tip economic, dacă fondurile rezultate nu sunt direcționate către opere social-filantropice, religioase, educaționale sau culturale, este de asemenea impozitat.

„În spațiul public, știrile de tipul «Biserica nu plătește impozite» (o temă neacoperită de realitate, deci un neadevăr), ignoră o uriașă evidență formulabilă onest astfel: statul(!), din rațiuni bine gândite, nu impozitează Biserica/cultele religioase în legătură strictă cu obiectele & cărțile lor de cult și contribuțiile benevole ale credincioșilor, venituri reinvestite în activități menite să susțină bisericile și activitățile sociale ale acestora profund benefice pentru societate.

Știrea falsă că Biserica nu ar plăti impozite transferă astfel nedrept asupra Bisericii mandatul exclusiv al statului însuși, în acest caz monopolul acestuia asupra fiscalității”, se mai arată în comunicatul Patriarhiei Române.

Reprezentanții instituției mai susțin că Biserica este unul dintre cei mai fideli parteneri sociali ai statului român și reamintește că doar în perioada pandemiei, BOR „a contribuit social-filantropic inclusiv la ajutarea persoanelor și instituțiilor medicale afectate de pandemie cu o sumă de peste 80 de milioane de euro”.

Adrian Câciu despre impozitarea bisericilor: „Am spus că ne uităm peste tot”

Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a declarat, sâmbătă, că nu exclude posibilitatea impozitării veniturilor bisericilor.

Întrebat în cadrul unui interviu dacă se gândește la impozitarea bisericilor, Adrian Câciu a precizat că trebuie făcută o analiză în acest sens.

„Haideți să vedem cu ce analiză să abordăm toate situațiile. Nu dau un răspuns în momentul acesta, pentru că trebuie să ne uităm în primul rând să vedem fiecare sector cum este, în primul rând, statuat de către legi”, a declarat Câciu.

Ministrul Finanțelor a mai precizat totuși că nu exclude varianta de a impozita bisericile.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
Mihaela Bilic a deslușit misterul cartofilor congelaţi. De ce îi RECOMANDĂ pentru consum
"Unde mai joc și eu la aparate?!" Vieţile românilor care s-au trezit într-o nouă realitate,...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Prietena Robertei și a lui Sebi, dezvăluiri tulburătoare la opt luni după accidentul de la...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Lege pentru românii care au casă la curte. Este INTERZIS pentru toți proprietarii
Codul Rutier. Este interzis total. Nu montați așa ceva pe mașină
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Un traseu popular din Barcelona, șters de pe Google și Apple Maps din cauza turiștilor...