Peste două milioane de cazuri Covid-19, anunțate în Coreea de Nord. Cum ar putea liderul Kim Jong-un să se folosească de această criză medicală și umanitară

Peste două milioane de cazuri Covid-19, anunțate în Coreea de Nord. Cum ar putea liderul Kim Jong-un să se folosească de această criză medicală și umanitară
Liderul nord-coreean Kim Jong Un | Foto - Profimedia Images
Publicat: 21/05/2022, 00:31
Actualizat: 21/05/2022, 00:40

Coreea de Nord a înregistrat, în ultima perioadă, peste două milioane de cazuri de Covid-19, într-o țară care are doar 25 de milioane de locuitori, și se află în fața unei crize medicale și umanitare odată cu cele. Analiștii internaționali susțin că, în aceste condiții, Kim Jong-un ar putea să se folosească de criză pentru a-și consolida poziția,

Aceștia, citați de CNN, sunt de părere că în lupta împotriva Covid-19, liderul de la Phenian s-ar putea baza pe controlul extrem al informațiilor și mai puțin pe echipamentele medicale și vaccinare.

Este posibil că Phenianul să apeleze la tactica din anii 1990, atunci când a numit foametea care a dus la moartea a câteva sute de mii de persoane „Marșul Dificil” și a pus-o pe seama intemperiilor și a sancțiunilor americane.

De altfel, informațiile din Coreea de Nord indică faptul că Kim Jong-un a luat deja măsuri pentru a se asigura că această criză este prezentată într-un mod favorabil, anunțându-i pe oficiali să se pregătească pentru un nou „Marș Dificil”.

Mai mult, analiștii consideră că recunoașterea crizei reprezintă un act deliberat, având loc în ajunul vizitei lui Joe Biden în Coreea de Sud.

„Faptul că Kim Jong-un a decis să iasă și să anunțe public această criză de sănătate este destul de grăitor”, a declarat Lina Yoon, cercetătoare a Human Rights Watch.

De asemenea, există și posibilitatea ca Phenianul să realizeze un test nuclear în timpul turneului preşedintelui Biden în Asia, mai ales că informațiile serviciilor secrete de la Washington și cele de la Seul indică faptul că Phenianul plănuiește și un test balistic care să coincidă cu vizita lui Biden, notează observatornews.ro.

Sud-coreeni chiar au anunțat că în ziua în care a fost anunțată creșterea numărului de îmbolnăviri regimul Kim Jong-un a lansat trei rachete. Biden a sosit, vineri, în Coreea de Sud pentru primul summit cu noul preşedinte Yoon Suk-yeol.

Cifrele Covid din Coreea de Nord ar putea fi exagerate

Un scenariu care este luat în calcul în ultimele zile este acela că veștile despre cele peste două milioane de cazuri de „febră”, așa cum este numit Covid-19 în mass media de stat, sunt exagerate. Astfel de speculații sunt alimentate și de lipsa informațiilor pe această temă din timpul pandemiei.

Presa locală vorbește despre 62 de persoane decedate, deșii unii experți sunt de părere că numărul este mult mai mare și că ar putea să crească semnificativ.

De asemenea, informațiile din presa nord-coreeană indică faptul că autoritățile se confruntă cu Omicron. Din nefericire, populația nu a fost imunizată prin vaccinare și nici prin infecțiile cu variantele anterioare.

Coreea de Nord nu a cumpărat vaccinuri anti-Covid

Coreea de Nord nu a importat vaccinuri împotriva coronavirusului, în ciuda faptului că este eligibilă pentru programul global de distribuire a vaccinurilor Covid-19, Covax.

Mai mult, anul trecut, a respins public o ofertă de aproape trei milioane de doze de vaccinuri Sinovac Covid-19 din partea Chinei.

„Coreea de Nord are o populație nevaccinată și malnutrită cronic și nici nu are medicamente pentru tratarea simptomelor de bază ale Covid-19. este mult mai fragilă decât orice altă țară pe care o cunoaștem”, a spus Yoon Suk Yeol, noul lider de la Seul.

Acesta a mai afirmat că vecinii de la nord au nevoie urgentă de ajutor extern, în special de vaccinuri și medicamente, și chiar dacă acceptă ajutor – ofertele venind atât din partea Sudului, cât și a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) – este posibil ca procesul de vaccinare să fie lent, deoarece țării îi lipsește infrastructura de stocare sau transport a vaccinurilor.

Dragos Tanase
Dragoș Tănase are o experiență de aproape 20 de ani în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul 2001, iar în 2002 se angaja deja la portalul Apropo.ro, care aparținea Agenției de știri Mediafax, citeste mai mult