11 copii și o educatoare au ajuns la spital cu stări de rău și vărsături după ce au mâncat paste cu ton și porumb. Șeful Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor, Cristian Popescu Piedone, a mers imediat în control la Grădinița „The Nursery”, în Str. Sfântul Ștefan nr. 20, București, acolo unde a avut loc incidental.
Pe lângă controlul dispus în grădiniță, a fost verificată și firma de catering TEAM GASTRO BOUTIQUE SRL (Str. Morarilor nr. 2, București, Sector 2, care asigura mâncarea copiilor.
Revolta lui Piedone a fost cu atât mai mare cu cât a găsit în blocul alimentar o serie de nereguli în ceea ce privește modul în care era pregătită mâncarea copiilor.
„Masa servită copiilor era asigurată prin sistem de catering;
Sala de mese este amplasată la subsolul clădirii, comună cu cea a personalului, neadecvată ca spațiu și igienă;
Lipsa frigiderului pentru păstrarea probelor alimentare, iar cele prelevate au fost în recipiente neconforme;
Lipsa documentației de conformitate și a fișelor tehnice pentru alimente;
Depozitare necontrolată a produselor alimentare și a materialelor de curățenie;
Condiții inadecvate de odihnă pentru copii: saltele uzate, rupte, fără protecții, lipsă termometre ambientale;
Lipsa autorizării ISU, cabinet medical și triaj epidemiologic;
Existența unui ansamblu de joacă (tobogan) neavizat, fără mentenanță sau documentație tehnică;
Lipsa meniului în conformitate cu Ordinul ANPC nr. 201/2022 privind structura meniului pentru unitățile de învățământ antepreșcolar și preșcolar;
Lipsă probe păstrare conform, pentru a se putea efectua recoltarea acestora.
Sancțiuni aplicate:
5 sancțiuni contravenționale în valoare totală de 40.000 lei;
Măsuri dispuse:
Oprirea temporară a prestării de servicii până la remedierea deficiențelor constatate.
Propunere de închidere temporară a unității pe o perioadă de 0–6 luni, în conformitate cu legislația în vigoare”, a transmis Protecția Consumatorilor.
Comisarii ANPC au verificat ustensilele ;i materia primă, atât din blocul alimentar al grădiniței, cât și al firmei de catering.
„Utilizare de ustensile neprofesionale și bureți de sârmă pentru igienizare;
- Lipsă grafic preschimbare ulei. Uleiul folosit pentru prăjirea alimentelor prezenta culoare schimbată, miros neplăcut(rânced), consistență modificată, cât și resturi de alimente.
- Deșeuri colectate în recipiente fără capac;
- Materie primă și produse culinare fără etichete de identificare, dată de expirare sau condiții de păstrare;
- Modificări ale stării termice a materiei prime;
- Echipamente neigienizate (hote, cuptoare, friteuze, aragaz, paviment deteriorat);
- Depozitare necorespunzătoare și zone de rugină în lăzi frigorifice;
- Lipsa cântarului verificat metrologic;
- Lipsa implementării Ordinului ANPC nr. 201/2022 în meniul preparatelor;
- Transportul alimentelor efectuat cu vehicul neautorizat sanitar-veterinar (DSV);
- Lipsa registrului unic de control și neprezentarea autorizațiilor de funcționare la momentul controlului.
- Lipsă probe produse, din preparatele culinare livrare către grădinița The Nursery.
Sancțiuni aplicate:
- 6 sancțiuni contravenționale în valoare totală de 57.000 lei;
- Oprirea temporară a prestării de servicii până la remedierea deficiențelor constatate.
- Propunere de închidere temporară a unității pentru o durată de până la 6 luni;
- Dispunerea măsurii de OPRIRE DEFINITIVĂ de la consum a 45 kg materie primp, în valoare aproximativă de 5.000 lei.
Totodată, președintele Autorității Naționale pentru Protectia Consumatorilor s-a deplasat la Spitalul Clinic de copii “Dr. Victor Gomoiu” pentru a verifica starea de sănătate a copiilor transportați la această unitate spitalicească, aceștia prezentând deshidratare moderată. Cadrele medicale au recoltat probe de laborator pentru stabilirea eventualelor cauze, diagnosticare și tratament”, au transmis cei de la ANPC.
CITEȘTE ȘI:
S-a decis. ANPC impune deratizarea urgentă a tuturor centrelor comerciale, de tip mall, din țară
Cristian Popescu Piedone a identificat PROBLEME la shaormeria Socului din București