Portugalia se confruntă cu o nouă explozie a cazurilor de infectare provocate de COVID-19

Portugalia se confruntă cu o nouă explozie a cazurilor de infectare provocate de COVID-19
Sursa foto: Mediafax Foto
Publicat: 25/05/2022, 20:44

Un nou vârf de cazuri COVID-19 a fost atins în Portugalia, o țară unde varianta Omicron BA-5 a devenit dominantă. În prezent, statul european este lider mondial în ceea ce privește numărul de decese provocate de coronavirus.

Oficialii sanitari spun că subvarianta BA-5, detectată pentru prima dată în Portugalia la sfârşitul lunii martie, cunoaşte ”o creştere accentuată”, iar pe pe 23 mai, era ”dominantă” pe teritoriul ţării.

Într-un raport legat de evoluția COVID-19, un purtător de cuvânt al Institutului Naţional de Sănătate (INSA) a precizat că varianta Omicron BA-5 se află la originea a ”aproape 80% dintre noile cazuri”.

De asemenea, autoritățile sanitare au avertizat că decesele cauzate de COVID-19 sunt așteptate să crească în Portugalia în următoarele 30 de zile. Potrivit experților, numărul de decese provocate în urma infectării a crescut din 6 februarie, iar în aproximativ două luni, aceste valori s-au dublat, ajungând la 0,25%.

„Recomandăm să fie sporită monitorizarea cazurilor și să se transmită mesajul că pericolul pandemiei nu s-a încheiat încă. Vă recomandăm să folosiți măști ori de câte ori poate exista riscul de infectare. Utilizarea măștilor este recomandată în cadrul evenimentelor/concertelor în aer liber și evenimentelor în medii închise și în spații de lucru unde există o proximitate între lucrători de mai puțin de doi metri”, se menționează în raport.

În analiza de risc pregătită de grupul de lucru IST, se arată că „decesele zilnice în medie de șapte zile au crescut de la 20,3 la 30,3 din 16 mai, o creștere de 50% care va deveni mai pronunțată în zilele următoare”, precizează Antena3.

Documentul mai precizează că Indicatorul de Evaluare a Pandemiei (PAI) este, în prezent, peste „nivelul de alarmă” și „poate ajunge la 90 de puncte”, având în vedere numărul în creștere al spitalizărilor. Datele IST indică, de asemenea, că incidența medie pe șapte zile a crescut de la 14.267 la 27.388.

„Rezultatele testelor pozitive rămân la niveluri foarte ridicate, peste 59%”, se arată în raport, care pune pe seama acestei creșteri „eliminarea testării gratuite în farmacii, ceea ce determină publicul să se testeze doar pentru a confirma testarea efectuată în mod privat”.

Pentru a opri această creştere a numărului de noi infectări, guvernul portughez a reintrodus miercuri testele gratuite pentru depistarea COVID-19 în farmacii, disponibile pe reţetă medicală.

Portugalia este una dintre țările cu cea mai mare rată de vaccinare din lume, având 95% din populație imunizată împotriva COVID-19.

Bianca Iliescu
Bianca Iliescu și-a început cariera jurnalistică în 2019, la Prima TV, unde a lucrat ca redactor de știri externe pentru jurnalul "Focus". Ulterior, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Turist american, șocat când i-a venit nota de plată într-un restaurant din Cluj: 'Jur că...
FOTO. Cât de frumoasă e soția lui Ionuț Iftimoaie!
Filmul capturării lui Cherecheș în Germania pas cu pas. Înainte de a fi prins și-a...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic machiaj. Galerie foto FABULOASĂ
Un poliţist din Botoşani s-a sinucis pe mormântul fiicei sale, de Sf. Andrei, chiar în...
Un oficial al FRF-ului sare în apărarea lui George Pușcaș după evoluția solidă din partida...
Medicamente ce ies POZITIV la testul antidrog al Poliției. Lista medicilor
Femeia din imagine este mătușa lui Cătălin Cherecheș! Cu ce se ocupă cea care l-a...
Anunț important pentru milioane de pensionari. Ministrul Muncii anunță când vor avea loc primele majorări
Imagini de la priveghiul Ronei Hartner. Familia artistei este copleșită de durere
Angajat în România. Roluri în magazinele Kaufland. Ce presupune munca unui angajat. Beneficii şi responsabilităţi
Gafă colosală! Nicoleta şi-a arătat 'luciul' 🙊 Paparazzii au surprins TOT
A început o nouă CURSĂ SPAȚIALĂ! Care este PREMIUL CEL MARE de data aceasta
MARELE VERDICT pentru Simona Halep! Informația venită direct de la TAS
Cătălin Scărlătescu, dezvăluiri despre procesul cu Antena 1 și oferta PRO TV
Cat costă vinul fiert la Târgul de Crăciun din București. Prețuri piperate anul acesta pentru...
BANCUL ZILEI. Bulă: Azi o ghicitoare mi-a spus că o să fiu sărac și nefericit...