EXCLUSIV VIDEO | Povestea celui mai bătrân pălărier din Pasajul Englez. Mari actori i-au purtat creațiile, pe stradă sau în filmele lui Sergiu Nicolaescu. ”Cel mai frumos lucru este să văd un zâmbet când dau ceva ce a ieșit din mâinile mele”

Publicat: 22/07/2022, 13:30
Actualizat: 22/07/2022, 15:44

Pasajul Englez ascunde nenumărate povești, una dintre ele este a lui nea Nicu, cel mai vechi pălărier al Bucureștiului. Chiar dacă a ajuns la venerabila vârstă de 93 de ani, pe meșterul Nicolae Zdârcă îl găsești tot în atelierul lui din pasajul cu istorie care leagă Calea Victoriei de strada Academiei, ferit de ochii oamenilor grăbiți și de gălăgia bulevardului.

Meșterul cu mâini magice, trecute prin vremurile grele, ne-a primit în atelierul său, locul unde pălăriile de tot felul prind viață și liniștea coboară peste munca pălărierului de zeci de ani. Cum intri pe stradă, poți vedea încă de la primii pași spre micul atelier porumbeii care se uită curios la bătrânul care ascultă muzică la radioul prăfuit de pe raft, așteptând clienții să-i treacă pragul.

Nea Nicu și-a schimbat doar vârsta, care și-a pus amprenta pe chipul lui, dar a rămas la fel de puternic și cu aceeași energie ca și în anii trecuți. Meșterul care de peste 70 de ani pune pe capetele domnilor și doamnelor pălării la modă, făcute cu suflet, ne-a arătat ce se ascunde în spatele micului său atelier și ne-a spus povestea vieții lui.

Nea Nicu a creat pălării și pentru actori

Nea Nicu povestește cu nostalgie întâmplările vieții sale, cu mândrie, reușitele și cu entuziasm, amintirile. Energia și dorința de a crea în continuare se citesc pe chipul blajin al meșterului trecut de 90 de ani.

Venit din Gorj, cu doar șapte clase, dintr-o familie săracă, meseriașul Nicolae a bucurat ani la rând bucureștenii cu cele mai autentice pălării. A creat pălării și căciuli pentru marii actori ai României și a fost apreciat pentru munca și pasiunea sa.

În aerul închis cu miros de fabrică de pe timpuri, am ascultat povestea ultimului pălărier al Bucureștiului de altădată. Un oraș pe care tinerii nu l-au cunoscut cu adevărat și care ascunde povești încă vii, care așteaptă să fie ascultate.

Recuzita filmelor lui Sergiu Nicolaescu, făcută în atelierul din Pasajul Englez

La 93 de ani, ai crede că un bărbat așteaptă copiii și nepoții în vizită ,pe banca din curtea casei sale. Scenariul nu i se aplică și meșterului Nicolae Zdârcă, pe care îl găsești și la vârsta asta tot în atelierul lui, așteptând clienții să-i mai dea bătăi de cap cu cerințe, fie ele chiar și prea dificile.

Nicio cerere specială, niciun detaliu cerut de vreun client pretențios nu au fost imposibile pentru meșterul Nicu. Mâinile lui au lucrat și recuzita filmelor lui Sergiu Nicolaescu. Când își amintește de acele vremuri, nea Nicu zâmbește și se uită cu mândrie la mâinile bătătorite de hărnicie.

Copiii îi mai spun să se odihnească, dar bătrânul pălărier nu poate sta fără ca mâinile sale să realizeze ce iubește el, pălăriile. Iubește să tragă materialele pe calapod, să le dea forma unică, apoi să le lase la uscat, înainte de a le da personalitate și a mai adăuga o poveste în fiecare pălărie.

„Este cel mai frumos moment când văd că din mâinile mele iese un lucru pe care îl dau cuiva și zâmbește sau râde”, mărturisește nea Nicu.

Când îi asculți poveștile, pentru un moment simți magia Bucureștiului de altădată. Plecat la 14 ani din Gorj, unde s-a născut într-o familie cu 11 copii, Nicolae Zdârcă și-a început ucenicia într-un atelier de pe Calea Griviței. În anii ”40, atelierele erau puține, concurența era mare.

Anii comunismului au fost mai grei pentru meșterul Nicu. Regimul nu agrea pălăriile, iar el nu a vrut să fie membru de partid. Nu i-au lipsit însă clienții, pentru că a știut mereu să țină pasul cu moda și să își atragă clienții cu măiestria sa, dar și cu prețul.

Și acum, pălăriile meșterului Nicu sunt pentru toate buzunarele, poți confecționa una cu doar 50 de lei.

Mirosurile specifice și liniștea de odinioară te așteaptă alături de Nicolae Zdârcă, cel mai vechi pălărier, cu cel mai tânăr suflet.

Amyra Garey
Amyra Garey a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea București, secția Filologie, limbile - ucraineană-rusă. Pasionată de poezie și scriere, a câștigat concursuri literare, lucrând alături de scriitorul ucraineanciteste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase