Premieră absolută la Casa Albă. Joe Biden, primul președinte american care găzduiește o recepție în cinstea sărbătorii Rosh Hashana. Întărirea alianței SUA-Israel?

Premieră absolută la Casa Albă. Joe Biden, primul președinte american care găzduiește o recepție în cinstea sărbătorii Rosh Hashana. Întărirea alianței SUA-Israel?
Publicat: 25/09/2022, 18:06
Actualizat: 25/09/2022, 20:01

Joe Biden va deveni primul președinte american care găzduiește la Casa Albă o recepție în cinstea sărbătorii evreiești Rosh Hashana. Mai exact, în anul de grație 2022, în premieră absolută, Anul Nou Evreiesc va fi serbat și la reședința oficială a președintelui SUA. Potrivit revistei americane „Jewish Insider”, recepția va avea loc pe 30 septembrie, la trei zile după încheierea Rosh Hashana care începe oficial din seara zilei de duminică, 25 septembrie și se va încheia marți, 27 septembrie. „Shana tova u metuka!”, „Un an dulce, vesel, liniștit!”

De la petrecerea Hanukkah la recepția Rosh Hashana

Dacă în majoritatea anilor, petrecerea Hanukkah (n.r- sărbătoarea luminilor din preajma Crăciunului) de la Casa Albă era cel mai tare bilet evreiesc din oraș, anul acesta președintele Joe Biden și prima doamnă au adăugat o altă sărbătoare evreiască în calendarul oficial. Cei doi vor fi amfitrionii recepției „Rosh Hashana” care va avea loc, în premieră, la Casa Albă.

O recepție intimă, deosebită, diversă. Invitațiile au fost deja trimise!

Invitațiile au fost deja trimise, iar surse apropiate Casei Albe susțin că petrecerea se va desfășura într-un cadru intim, dar în același timp spectaculos. În ceea ce privește lista invitaților, aceasta ar include mai multă diversitate de gen, rasă și confesiuni decât cele pentru recepțiile evreiești anterioare de la Casa Albă, găzduite fie de Joe Biden, fie de fostul președinte Donald Trump.

În timp ce unii analiști de politică externă consideră că acțiunea lui Joe Biden ar avea și un oarecare iz electoral, alții o cataloghează ca fiind oportunitatea perfectă de întărire a alianței SUA-Israel, mai ales în contextul stării conflictuale cu Iran, respectiv cu Rusia.

Bill Clinton, primul președinte american care a găzduit o petrecere Hanukkah

Reamintim că, în timpul vicepreședinției sale sub președintele Obama, Joe Biden a devenit primul vicepreședinte al SUA care a găzduit evenimentele „Rosh Hashana” și „Sukkot” la reședința sa oficială, Observatorul Naval din nord-vestul Washingtonului.

În 1993, Bill Clinton a devenit primul președinte american care a găzduit o petrecere Hanukkah pentru personalul Casei Albe. În ceea ce-l privește pe președintele George W. Bush, acesta a extins petrecerea anuală la un eveniment public pentru liderii comunității evreiești-americane, o tradiție pe care au continuat-o apoi președintele Barack Obama și președintele Donald Trump.

Președintele Joe Biden și soția sa, mesaj de Rosh Hashana

„Comunitățile evreiești din toată America și de pe tot globul vor sărbători nașterea lumii și începutul unui Nou An. (…) Anul Nou evreiesc deschide un timp sacru de reflecție, pocăință și reînnoire. Un timp pentru a face o pauză și a privi înăuntru.

Așa cum indivizii pot căuta reînnoirea, la fel pot și națiunile. În acest an trecut, națiunea noastră a înregistrat progrese încurajatoare. Având în vedere că COVID-19 nu mai este aceeași amenințare perturbatoare, familiile se pot aduna din nou în jurul mesei de la Rosh Hashanah și pot sta împreună în sinagogile lor.

În același timp, avem mult mai mult de lucru pentru a realiza valorile care ne leagă ca americani și pentru a restabili sufletul națiunii noastre. În anul care vine, nu trebuie doar să privim în interior, ci și să ne uităm unii la alții. Trebuie să ne reconstruim comunitățile prin empatie și acte de bunătate, reducând decalajul dintre lumea pe care o vedem și viitorul pe care îl căutăm.

Jill și cu mine oferim cele mai calde urări tuturor celor care sărbătoresc Rosh Hashana în Statele Unite, Israel și în întreaga lume. Fie ca rugăciunile voastre să fie ascultate și credința voastră revitalizată – și să fim cu toții înscriși în Cartea Vieții. Shana Tovah.” 

Anul Nou evreiesc cade, în mod obișnuit, între septembrie și octombrie în fiecare an

În 2022, sărbătoarea evreiască va începe duminică la apusul soarelui (n.r- 25 septembrie 2022), iar sărbătorile se vor încheia în seara zilei de marți, 27 septembrie.

„Rosh Hashana” este o sărbătoare majoră în calendarul evreiesc, oamenii folosind noul an ca pe o  oportunitate perfectă de a se reconecta cu cei dragi și de a se sărbători cu mâncăruri tradiționale evreiești și dulciuri.

Numele biblic pentru „Rosh Hashana” este „Yom Teruah”, care înseamnă „ziua strigăturilor sau a exploziei”, fiind prima dintre Zilele Sfintelor Evreiești.

Cum poți să dorești cuiva un „Rosh Hashana fericit”?

Pentru a ura cuiva un Rosh Hashana fericit, spui „Shanah tovah”, care înseamnă „An bun” în ebraică. De asemenea, puteți spune „L’shanah Tovah!” adică „Pentru un an bun!”

Potrivit informațiilor existente, Rosh Hashana poate fi sărbătorit în multe moduri diferite, în funcție de fiecare familie. Festivitățile „Rosh Hashana” încep cu o zi înainte, la căderea nopții, atunci când familiile se reunesc pentru a se bucura de un festin cu mâncăruri de casă.

A doua zi, familiile vor vizita sinagoga pentru a se ruga și a auzi sunetul șofarului, un instrument muzical făcut în mod tradițional din corn de berbec. Familiile care sărbătoresc „Rosh Hashana” vor organiza apoi o sărbătoare la ora prânzului alături de cei dragi.

Nicolae Ciucă: „Evreii din întreaga lume privesc încrezători spre Anul Nou cu recunoştinţă şi credinţă”

Și premierul Nicolae Ciucă a transmis, duminică, urări de sănătate, fericire şi bunăstare comunităţilor evreieşti din ţara noastră cu ocazia sărbătorii Rosh Hashana, subliniind că aceasta reprezintă un moment de reflecţie asupra consolidării unei societăţi tolerante şi incluzive.

„Roş Haşana reprezintă o sărbătoare a bucuriei şi a speranţei, când, făcând un bilanţ asupra anului care se încheie, evreii din întreaga lume privesc încrezători spre Anul Nou cu recunoştinţă şi credinţă. Cu acest prilej deosebit, transmit urări de sănătate, fericire şi bunăstare conducerii Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România – Cultul Mozaic şi tuturor membrilor comunităţilor evreieşti din ţara noastră’, se arată într-un mesaj al premierului postat pe pagina de Facebook a Guvernului.

Potrivit premierului Nicolae Ciucă, această sărbătoare îndeamnă la relaţii cu comunitatea evreiască bazate pe bună înţelegere, respect şi apreciere faţă de diversitatea etnică şi religioasă. „Fie ca sărbătoarea Roş Haşana să aducă prosperitate şi pace! Shana Tovaa!’, a concluzionat prim-ministrul.

Mara Răducanu
Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie din Peru a stat 43 de zile cu un cui în gât fără...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
„Riscul terifiant al unui Al Treilea Război Mondial se apropie”. Peter Szijjarto face un apel...
Cât mai are de trăit Kate Middleton, de fapt, după ce a fost diagnosticată cu...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Se jucau "urşii şi vânătorii" cu profesorul de geografie. Reacția directorului Liceului Tehnologic dn Bacău, după...
Cursul valutar BNR pentru 28 martie 2024: Cum evoluează dolarul american?
Un nou proiect pentru Vero Căliman după ce a părăsit Gașca Zurli: ,,Voi face naveta...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Un mare producător auto renunță DEFINITIV la diesel
UE cere ca Facebook şi TikTok să identifice şi să eticheteze falsurile generate cu AI,...
Ceva CIUDAT se întâmplă cu copacii din toată lumea! Primii care au observat
Ungaria stă pe o COMOARĂ! Ungurii au făcut descoperirea de zeci de miliarde de euro
Cine o manipulează pe Diana Șoșoacă. Dezvăluirile fostului soț, Silvestru
A crezut că salvează un pui de arici, dar mare i-a fost surpriza când a...
Când va fi înmormântată Andreea, victima lui Mirel Dragomir? Familia, colegii și profesorii sunt în...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Otrava din farfuria românilor. Cum se îngălbenesc puii ca sa arate ca și când ar...
BANCUL ZILEI. Bulă către profă: Dacă vă aduc un buchet de flori, mă treceți și...
Astronomii au găsit 49 de galaxii noi în mai puțin de 3 ore