Premierul bulgar îl va demite pe ministrul Apărării, după ce acesta a refuzat să numească „război” invazia Rusiei în Ucraina

Premierul bulgar îl va demite pe ministrul Apărării, după ce acesta a refuzat să numească „război” invazia Rusiei în Ucraina
Sursa: Profimedia
Publicat: 28/02/2022, 14:03

Premierul bulgar Kiril Petkov a anunțat, luni, că îl va demite pe ministrul Apărării, Stefan Ianev, după reticența lui Ianev de a descrie invazia rusă în Ucraina drept „un război”.

Petkov a spus că guvernul de coaliție de centru va avea o întâlnire luni pentru a supune la vot propunerea de demitere a lui Ianev și va propune un nou ministru al Apărării, scrie Reuters.

Premierul Bulgariei a adăugat că toți partenerii de coaliție au fost de acord cu demiterea lui Ianev.

„Ministrul Apărării nu poate folosi cuvântul operațiune în loc de cuvântul război. Nu o puteți numi o operațiune când mii de soldați dintr-o parte și din cealaltă parte sunt deja uciși”, a spus Petkov într-o declarație televizată.

„Interesul bulgarului nu este să ne aplecăm capul… Când vedem ceva cu care nu suntem de acord, ceva atât de evident, nu putem să tăcem”, a adăugat sursa citată.

Într-o postare pe Faceboo, Ianev a scris că este obiectul unui atac menit să-l înlocuiască din Guvern cu cineva care ar fi mai deschis să ia decizii care servesc intereselor străine, ceea ce ar putea pune în pericol securitatea Bulgariei.

Petkov a criticat declarația lui Ianev, spunând că niciunul dintre miniștrii săi nu are dreptul la „propria politică externă, în special pe Facebook” și nici să creadă că menținerea lor în funcție este direct legată de stabilitatea guvernului.

Premierul a punctat că Uniunea Europeană și Bulgaria, membru NATO, nu sunt forțate să ia nicio decizie de către aliații săi occidentali, dar a subliniat că cea mai mare garanție pentru securitatea țării de la Marea Neagră constă în a rămâne unită cu partenerii săi din UE.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și la săptămânalul 7Est, în anul 2010. Ulterior, citeste mai mult