Premierul Marcel Ciolacu condamnă antisemitismul și fascismul/ „Lupta noastră împotriva acestor curente extremiste trebuie intensificată”

Premierul Marcel Ciolacu condamnă antisemitismul și fascismul/ „Lupta noastră împotriva acestor curente extremiste trebuie intensificată”
Publicat: 09/11/2023, 10:59

Mesaj tranșant transmis de Marcel Ciolacu cu ocazia Zilei internaționale de luptă împotriva fascismului şi antisemitismului, comemorată pe data de 9 octombrie. „Evenimentele recente, respectiv atacurile teroriste asupra cetățenilor și teritoriului Statului Israel, ne demonstrează, din păcate, că lupta noastră împotriva acestor curente extremiste și deosebit de periculoase trebuie intensificată cu acțiuni și măsuri concrete, pentru a nu mai permite niciodată ca astfel de incidente să aibă loc”, spune premierul.

9 noiembrie reprezintă o zi de o mare încărcătură simbolică, fiind comemorat începutul Holocaustului. În urmă cu 85 de ani, avea loc cea mai întunecată noapte din istoria recentă a Europei, Noaptea de Cristal. Operațiunea, care a început în Berlin, a dus la arestarea a zeci de mii de evrei cărora le-au fost confiscate și distruse proprietățile și lăcașele de cult.

Acest pogrom a adus după sine încălcări repetate ale drepturilor și libertăților fundamentale, abuzuri și cruzimi greu de imaginat, spune premierul Marcel Ciolacu, legat de evenimentele din 9 noiembrie 1938.

Premierul aduce aminte și de data de 9 noiembrie 1989, atunci când Germania s-a unificat (RDG+RFG) odată cu momentul simbolic al căderii Zidului Berlinului și a ceea ce Winston Churchill denumea a fi o „Cortină de Fier”.

„În același timp, 9 noiembrie semnifică eliberare, finalul suferințelor și al abuzurilor. În 1989, Zidul Berlinului cade, Cortina de Fier se dărâmă, iar întreaga lume poate privi, dincolo de limite, spre un viitor prosper, consolidat pe valori și principii democratice. Este datoria noastră față de toate victimele să nu uităm abuzurile regimurilor totalitare. Sacrificiul lor trebuie păstrat în memoria colectivă ca temei pentru libertatea de care ne putem bucura în zilele noastre”, se mai precizează în comunicatul emis de Palatul Victoria.

„Evenimentele recente din Israel ne demonstrează că lupta noastră împotriva acestor curente extremiste trebuie intensificată cu acțiuni și măsuri concrete”

Legat de conflictul din Orientul Mijlociu dintre Israel și gruparea teroristă Hamas, premierul Ciolacu atrage atenția cu privire la pericolul reprezentat de diferite curente extremiste, atât în Europa, cât și în plan internațional. În acest sens, Marcel Ciolacu a precizat că „Guvernul României rămâne ferm angajat în combaterea terorismului, antisemitismului, xenofobiei, radicalizării, rasismului și a oricăror forme de extremism”.

Evenimentele recente, respectiv atacurile teroriste asupra cetățenilor și teritoriului Statului Israel, ne demonstrează, din păcate, că lupta noastră împotriva acestor curente extremiste și deosebit de periculoase trebuie intensificată cu acțiuni și măsuri concrete, pentru a nu mai permite niciodată ca astfel de incidente să aibă loc, spune Marcel Ciolacu.

Ciolacu: Predarea materiei „Istoria Evreilor. Holocaustul”, începând cu anul școlar 2023-2024, este un pas firesc în această direcție

Marcel Ciolacu s-a arătat un susținător al predării materiei „Istoria Evreilor. Holocauastul”, proiect adoptat de Parlament pe 3 noiembrie. (detalii AICI)

„Este nevoie ca oamenii, dar în special tinerii, să cunoască și să înțeleagă istoria pentru a împiedica distorsionarea adevărului istoric. Predarea materiei „Istoria Evreilor. Holocaustul”, începând cu anul școlar 2023-2024, este un pas firesc în această direcție și contribuie la cultivarea spiritului civic în rândul noilor generații”, spune prim-ministrul României.

CITIȚI ȘI:

Guvernul are pe masă ordonanța de urgență care modifică plafoanele privind plățile cash/ Marcel Boloș întârzie avizele

VIDEO UPDATE | S-au întors din Gaza! Premierul Ciolacu i-a readus acasă din iad!

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
GALERIE FOTO. Cum arată Cernobîl și Pripiat la 38 de ani de la dezastrul nuclear...
Prețul uriaș cu care a ajuns să se vândă kilogramul de miel în Mega Image...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Indicatorul rutier pe care puțini șoferi îl cunosc. Ce trebuie să faci și unde poate...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Judeţele care se vor dezvolta puternic. Proiectul de infrastructură care va transforma estul României
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
S-a aflat! Vor întârzia sau nu pensiile în luna mai 2024? Daniel Baciu a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Răsturnare de situație pentru cei cu TELEFOANE mobile. Au anunțat că este total INTERZIS
Românul cu una dintre cele mai scumpe mașini. Puțini au auzit de acest milionar
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin....
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
De ce și-a întrerupt, de fapt, David Popovici studiile universitare, după doar câteva luni de...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
A fost Caligula cel mai nebun dintre împărații romani? L-a amenințat pe zeul Jupiter că-l...