VIDEO | Premierul Nicolae Ciucă, la comemorarea din Parlament a Revoltei Anticomuniste de la Brașov din 15 noiembrie 1987: „A marcat începutul sfârșitului pentru regimul comunist din România”

Publicat: 14/11/2022, 21:51
Actualizat: 14/11/2022, 22:05

Nicolae Ciucă a participat, luni, la ședința comună solemnă a Camerei Deputaților și Senatului, consacrată comemorării a 35 de ani de la Revolta Anticomunistă de la Brașov din 15 noiembrie 1987. Printre altele, premierul a afirmat că „revolta anticomunistă a muncitorilor din Brașov reprezintă un moment definitoriu pentru istoria noastră recentă, pentru că a marcat începutul sfârșitului pentru regimul comunist din România”.

„Această ședință a celor două Camere ale Parlamentului nu este doar un exercițiu simbolic și retoric de rememorare a istoriei recente. Ședința solemnă de astăzi trebuie primită și înțeleasă la nivelul întregii societăți drept o dovadă incontestabilă că statul român recunoaște suferința provocată propriilor cetățeni de regimul comunist din România, un regim politic deopotrivă opresiv și criminal. Acum 35 de ani, lucrătorii Secției 440 a întreprinderii de autocamioane Steagul Roșu au dat startul unei revolte anticomuniste spontane, care părea imposibilă într-o societate închisă, condusă prin suspiciune, ură și violență.

Acum 35 de ani, muncitorii întreprinderii Steagul Roșu au dat dovada curajului suprem: au opus unei puteri aberante și injuste dreptul la demnitate inerent oricărei ființe umane. Revolta anticomunistă a muncitorilor din Brașov reprezintă un moment definitoriu pentru istoria noastră recentă, pentru că a marcat începutul sfârșitului pentru regimul comunist din România. Pentru sacrificiul pe care l-au făcut și pentru toate suferințele prin care au trecut, întreaga națiune le mulțumește celor care au avut curajul să arate lumii întregi că libertatea și demnitatea umană nu pot fi niciodată îngrădite prin opresiune”, a spus Ciucă.

Nicolae Ciucă a mai precizat că acum, după 35 de ani, „semnificația simbolică a revoltei anticomuniste a muncitorilor din Brașov nu s-a diminuat și nu s-a pierdut”.

„Din contră, s-a îmbogățit cu noi semnificații pe care suntem datori să le comunicăm cu toată determinarea. Ziua de 15 noiembrie 1987 nu trebuie să fie uitată și instituțiile statului au obligația de a susține și de a promova evenimente comemorative, precum cele de astăzi. Memoria răului ne protejează de întoarcerea sa, iar memoria luptei împotriva răului ne dă speranță și ne pregătește să îl înfruntăm atunci când își va face apariția. În primul rând, revolta anticomunistă a muncitorilor din Brașov ne aduce aminte că regimul comunist din România a fost unul criminal, pentru că a urmărit să distrugă libertatea și demnitatea unei națiuni, prin opresiune, suspiciune și violență. Trebuie să spunem foarte clar acest lucru: regimul comunist a fost un călău și poporul român a fost victima sa. Să nu uităm acest lucru niciodată! În aceeași măsură ca toate celelalte regimuri totalitare, regimul comunist a condus la distrugerea morală și politică a națiunii.

În România, efectele nocive ale comunismului se resimt și în zilele noastre, în viața de zi cu zi. Avem obligația să le combatem în continuare cu toată forța. Cea mai bună apărare împotriva oricărei forme de autoritarism este să consolidăm democrația constituțională în cadrul unei societăți democratice europene. Consolidarea democrației constituționale reprezintă atât obiectivul, cât și obligația noastră principală în calitate de conducători vremelnici ai instituțiilor statului român. Consolidarea democrației este cea mai importantă moștenire pe care o datorăm tuturor celor care au avut curajul să se revolte împotriva unei puteri totalitare absolute”, a adăugat prim-ministrul României.

Premierul a mai afirmat că „revolta anticomunistă a muncitorilor din Brașov mai are o semnificație, mai puțin cunoscută și discutată în spațiul public, dar foarte importantă, în special pentru societățile democratice europene”.

„Orice revendicare socială care provine de la popor nu este rezultatul unei lupte de clasă sau a unor diferențe construite istoric. Toate revendicările sociale au ca fundament cele două valori fundamentale ale oricărei societăți deschise: libertatea omului și demnitatea umană. Eroii revoltei anticomuniste din 15 noiembrie 1987 au reacționat împotriva unui regim politic care, în loc să promoveze libertatea și demnitatea, le-a călcat în picioare și au supus poporul minciunii și nedreptății. Într-o democrație, poporul are întotdeauna dreptate. Să nu facem greșeala de a nu înțelege, respecta și promova interesele cetățenilor acestui stat, care acum se află ferm înscris pe o traiectorie a democrației constituționale, acolo unde libertatea și demnitatea sunt valori supreme.

Închei scurta mea alocuțiune cu un îndemn pentru viitor: nu uitați răul din trecut pentru că uitarea răului este calea cea mai scurtă pentru reîntoarcerea sa. Mai ales în zilele noastre, când diverse mișcări politice încearcă să reînvie elemente nocive ale unor ideologii totalitare de stânga sau de dreapta, comemorarea la nivel instituțional înalt a revoltei anticomuniste a muncitorilor din Brașov este un semn de normalitate. Este un simbol al rezistenței împotriva nedreptății și un simbol al luptei permanente pe care trebuie să o ducem pentru păstrarea și garantarea celor două nevoi fundamentale ale omului, fără de care nu poate exista un regim democratic stabil: libertatea și demnitatea, ca valori constitutive ale unei societăți deschise”, a încheiat liderul PNL.

Momentul a fost marcat și pe contul de Facebook al Guvernului României:

Dragoș Tănase
Dragoș Tănase are o experiență de aproape 20 de ani în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Ultimele cuvinte pe care Ana-Maria a reușit să le rostească mamei sale, înainte să fie...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
Temu şi Shein, verificate la sânge de ANPC. La ce nereguli sunt atenţi inspectorii
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Cadavrul unei femei a fost descoperit în dulapul din dormitor. Polițiștii l-au reținut pe principalul...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul...
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Ungaria, AJUTOR NESPERAT pentru România. Au dat vestea uriașă chiar astăzi, 23 APRILIE: Avem un...
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Poluarea cu metan, acum mai ușor de observat ca niciodată din spațiu