Presa poloneză: Statele Unite ar putea să-și mute o parte din trupele sale din Polonia în România

Presa poloneză: Statele Unite ar putea să-și mute o parte din trupele sale din Polonia în România
Publicat: 14/08/2021, 10:07

Adoptarea legii „Lex TVN” poate avea consecințe de anvergură, iar Wirtualna Polska scrie despre cel mai prost scenariu pentru Polonia. Potrivit site-ului, americanii se gândesc chiar la mutarea unor trupe din Polonia în România. Parlamentarii polonezi au votat asupra unei reforme în mass-media.

Adoptarea legii lex TVN poate duce la o schimbare a planurilor militare americane față de Polonia, a stabilit neoficial Wirtualna Polska.

Proiectul desfiinţează, practic, cel mai urmărit post independent de ştiri şi una dintre cele mai mari investiţii americane din Polonia, transmite presa poloneză.

E vorba despre o televiziune a grupului american Discovery, cunoscută pentru reportajele de investigaţie nefavorabile guvernului conservator polonez, multe realizate cu camera ascunsă.

Se vorbește în presa poloneză despre posibila mutare a unor trupe americane în România. Potrivit reprezentanților Ministerului Afacerilor Externe poloneze, informații similare reprezintă un element de presiune asupra legiuitorului polonez.

Jurnalistul WP, Marcin Makowski, a stabilit neoficial că americanii urmăresc „Lex TVN”, cel mai rău scenariu posibil, SUA ar putea – ca reacție la adoptarea acestui amendament – să-și mute o parte din trupele sale din Polonia în România.

O sursă portalului Washington, citat în text, a evaluat: Acest scenariu este în discuție. Din ce în ce mai mulți oameni la Departamentul de Stat văd Polonia ca a doua Ungaria.

După cum a afirmat neoficial Wirtualna Polska , în spatele cuvintelor despre „impactul negativ asupra apărării” se află varianta relocării unor trupe americane din Polonia într-o altă secțiune a flancului estic al NATO – în România.

Șeful adjunct al diplomației poloneze, Paweł Jabłoński, a comentat rapoartele despre o posibilă mutare a trupelor americane.

Reacționăm calm la astfel de rapoarte, deoarece există multe încercări de a răspândi zvonuri similare. Acesta este unul dintre mecanismele cu care ne ocupăm atunci când discutăm o modificare a legii care se poate aplica TVN și intereselor americane. Îmi amintesc argumente similare când am început discuția privind impozitul publicitar. Înțeleg că acele persoane și entități care doresc să blocheze lucrările la modificarea Legii privind Consiliul Național al Audiovizualului vor crea o viziune a unei realități în care securitatea poloneză este expusă riscului, dar abordăm aceste încercări cu o mare distanță – a subliniat viceministrul afacerilor externe. 

Jarosław Olechowski, șeful Agenției de Informare a Televiziunii, a comentat și el aranjamentele neoficiale ale Wirtualna Polska. Jurnalistul susține că limitarea prezenței trupelor americane în Polonia poate fi unul dintre elementele „acordului Biden-Merkel-Putin”.

Indiferent dacă varianta de relocare poate fi un răspuns la trecerea „Lex TVN”, cei intervievați din Washington atrag atenția asupra a două documente care vor afecta echilibrul puterii și arhitectura de securitate din regiune.

Primul este Global Force Posture Review elaborat de Departamentul Apărării – o analiză ciclică a potențialului global al trupelor americane, luând în considerare strategia de securitate națională.

Al doilea document important este Actul de autorizare a apărării naționale care va fi adoptat de Congres în 2022, adică bugetul pentru dezvoltarea forțelor armate americane. Și aceștia sunt influențați indirect de senatori și membri ai Camerei Reprezentanților care au semnat cele două scrisori pe Discovery și TVN.

EXCLUSIV | Detalii mai puţin ştiute despre Miss Universe România. Carmina dărâmă prejudecăţile
Cătălin Măruță, salariu de 8 ori mai mare ca Neti Sandu! Suma e URIAȘĂ
FOTO. Cum arată trupul Ancăi Serea după 6 nașteri! S-a pozat dezbrăcată în cadă
Bolile pe care le riști în funcție de grupa de sânge. Cine este predispus la...
Cum o răsfață Cristi Borcea pe Valentina Pelinel! Gestul milionarului pentru frumoasa lui soție |...
Cercetătorii au dezvoltat medicamentul pentru diabetul de tip 1, care ar putea înlocui clasica injecţie
Un șofer repetă o greşeală de mai multe ori pe E85 „DRUMUL MORȚII”. În final...
BANCUL ZILEI – O blondă dotată, pe plajă la nudiști, intră în vorbă cu doi...
Africa de Sud a detectat o nouă variantă de coronavirus. B.1.1.529 are un număr mare...
Cătălin Măruță, salariu de 8 ori mai mare ca Neti Sandu! Suma e URIAȘĂ
Cât de MARE trebuie să fie? Răspunsul care îi LINIȘTEȘTE pe mulți bărbați
COVID-19: INCIDENȚA pe MUNICIPIU a ajuns 2,27!
Au fost prinși cu serialul „Squid Game” în Coreea de Nord. Ce a urmat e...
Știrea ȘOC a momentului în România: A fost găsit mort
Florin Cîțu e distrus! Și-a dat demisia. Cutremur pe scena politică
Alertă: Pfizer și Moderna au făcut anunțul anului. „E singura strategie disponibilă…”
Schimbări majore pe piaţa RCA pentru şoferi. Preţurile de acum vor fi istorie
În urmă cu 15 ani, dădea cu mopul într-un Lidl din Germania, iar acum conduce...