Preşedintele Belarus, Aleksandr Lukaşenko, ordonă desfăşurarea de forţe suplimentare la granița cu Ucraina și cea cu Polonia: Nu trebuie permisă o invazie NATO pe teritoriul belarus

Preşedintele Belarus, Aleksandr Lukaşenko, ordonă desfăşurarea de forţe suplimentare la granița cu Ucraina și cea cu Polonia: Nu trebuie permisă o invazie NATO pe teritoriul belarus
Vladimir Putin și Alexandr Lukașenko | Foto - Profimedia Images
Publicat: 02/03/2022, 05:55

Preşedintele Belarus, Aleksandr Lukaşenko, a anunţat, marţi, că a ordonat desfăşurarea de forţe suplimentare în sud, la frontiera cu Ucraina, în a şasea zi a invaziei ruse în această ţară. El a susţinut, de asemenea,că va trimite  forţe suplimentare la frontiera cu Polonia, în vest, pentru a proteja Belarusul de un posibil atac al NATO.

Elicoptere şi avioane militare, desfăşurate la Gomel, Baranovici şi Lunineţ, asigură în prezent securitatea acestei frontiere dintre două foste republici sovietice, a declarat Aleksandr Lukaşenko în cadrul unei reuniuni a consiliului de securitate din Belarus, potrivit agenţiei naţionale de presă Belta, citată de Agerpres.

El s-a pronunţat în favoarea desfăşurării a „cinci grupuri tactice de batalion pentru a proteja această direcţie” spre sud, grupurile respective cuprinzând de obicei sute de soldaţi, echipaţi cu vehicule blindate şi arme de artilerie.

Aliat al Moscovei, Aleksandr Lukaşenko, 67 de ani, care conduce Belarusul cu o mână de fier din 1994, a dat, totuşi, asigurări că ţara sa nu va participa la ofensiva din Ucraina. „Nu este treaba noastră”, a afirmat el.

„În niciun caz nu trebuie permisă o invazie a forţelor NATO pe teritoriul belarus şi nici cea mai mică operaţiune a acestora pe teritoriul nostru”, a subliniat liderul de la Minsk.

El a precizat că i-a cerut preşedintelui rus, Vladimir Putin, livrarea suplimentară de sisteme antiaeriene ruseşti S-400, care sunt deja desfăşurate în regiunea Gomel (sud), pentru a le instala la frontiera de vest a Belarusului.

La rândul ei, şefa opoziţiei din Belarus, refugiată în Lituania, Svetlana Tihanovskaia, a anunţat în cursul nopţii că lansează o „mobilizare anti-război” în Belarus.

„Trebuie să încetăm să îi privim pe belaruşi ca pe nişte agresori”, a declarat în mesaje pe Telegram, îndemnând armata din Belarus fie „să refuze să participe la război, fie să meargă imediat de partea ucrainenilor”.

Ucraina se confruntă cu o invazie rusă de la 24 februarie. Forţele Moscovei au pătruns de pe propriul teritoriu, din Peninsula Crimeea anexată, precum şi din Belarus, unde militari ruşi erau relocaţi de câteva săptămâni, oficial pentru „exerciţii”. Potrivit Minskului, niciun militar din Belarus nu participă la invazie.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase