Klaus Iohannis: Fără mască pe stradă în zonele neaglomerate și fără carantină de noapte, din 15 mai | VIDEO

Publicat: 13/05/2021, 18:44
Actualizat: 13/05/2021, 19:39

Președintele Klaus Iohannis a susținut joi o declarație de presă cu privire la noile decizii luate referitor la măsurile pentru combaterea răspândirii COVID-19.

Declarațiile au avut loc în urma discuțiilor purtate la Palatul Cotroceni de către președinte cu prim-ministrul Florin Cîțu, viceprim-ministrul Dan Barna, ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, ministrul Apărării Naționale, Nicolae Ciucă, ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat, și Directorul Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică, dr. Adriana Pistol.

Președintele a spus că a discutat cu oficialii despre campania de vaccinare, despre pandemie și despre măsurile de relaxare.

El a trecut în revistă momentele grele ale pandemiei, dar și despre medicii și personalul medical, cărora le-a mulțumit pentru că s-au aflat în prima linie.

„Vedem că pandemia s-a redus un  pic, parcă putem să respirăm un pic mai ușurați, dar în același timp trebuie să ne fie foarte clar că suntem deja în plină pregătire pentru România post-pandemică. Pandemie nu se va termina mâine, nici pe 1 septembrie, dar dacă ne vaccinăm cu toții, totuși, pandemia se va reduce și în final se va termina”, a declarat Iohannis.

El spune că România trebuie să fie pregătită și că nu își dorește ca România post-pandemie să fie identică cu cea dinaintea pandemiei.

Restricțiile de circulație din timpul nopții se elimină

Președintele a anunțat că prima etapă de relaxare a restricțiilor va avea loc începând cu acest weekend. Din 15 mai se elimină portul măștii în exterior, cu câteva excepții, și restricțiile de circulație noaptea, a spus Iohannis.

Cu toate acestea, Iohannis a atras atenția că masca va fi obligatorie în continuare în piețe, târguri, stațiile și mijloacele de transport în comun, dar și în interior.

Toate restricțiile care implică programul magazinelor se elimină, iar activitățile sportive în aer liber vor fi posibile cu 25% din locuri ocupate.

De la 1 iunie va fi crescută capacitatea de cazare și servire în restaurante, a mai spus președintele, care a adăugat că toate aceste măsuri vor fi aduse la cunoștința publicului.

Nunțile, botezurile și mesele festive se vor putea organiza din 1 iunie cu cel mult 70 de persoane la exterior sau cu 50 de persoane la interior. De la 1 iulie numărul va crește, dar și de la 1 august. Dacă organizatorul garantează că toate persoanele care participă la eveniment sunt vaccinate, se renunță la limitarea numărului de participanți. La fel se va intâmpla și în cazul evenimentelor sportive.

„Legat de școli, noi păstrăm în continuare normele care țin de rata de incidență. Avem în continuare scenariul verde galben roșu, ca și până acum. Este previzibil ca în următoarele săptămâni majoritatea localităților să intre în scenariul verde, iar elevii să se întoarcă fizic în școli. Deci în privința școlilor se aplică normele de până acum, însă relaxările care sunt valabile sunt, evident, valabile pentru toată lumea. Este foarte probabil ca anul școlar să se încheie cu toți elevii în școală și este foarte de dorit ca anul școlar să se încheie cu majoritatea românilor vaccinați”, a mai spus președintele Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis: Singura metodă de a ieși cu bine din pandemie este vaccinarea

Președintele a mai adăugat că singura metodă prin care România poate ieși cu bine din pandemie este vaccinarea, motiv pentru care a decis, împreună cu oficialii, o serie de ținte privind campania de vaccinare. Astfel, autoritățile își propun ca până la 1 iunie România să aibă 5 milioane de persoane vaccinate, la 1 iulie 6 milioane și la 1 august 7 milioane de persoane vaccinate.

El spune că aceste ținte fac parte dintr-un calendar cu măsuri de relaxare și care cuprinde întreaga perioadă de vară.

Președintele a anunțat măsurile de relaxare, dar spune că relaxarea aceasta trebuie să fie una precaută.

Iohannis a atras atenția că aceste relaxări sunt condiționate de 2 factori importanți: evoluția bolii în sine prin rata de incidență, dar și gradul de vaccinare.

„Dacă vrem mai multă relaxare trebuie să respectăm măsurile care rămân în vigoare și trebuie să ne vaccinăm. Așa de simplu este”, a spus președintele Klaus Iohannis.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Cât costă sicriul în care a fost depus trupul neînsuflețit al lui Costel Corduneanu. 'Stăpânul...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
IMAGINILE DURERII 😢 Mama lui Costel Corduneanu s-a prăbușit de durere când a văzut sicriul...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Filmul exploziei care a devastat, azi noapte, un bloc din Craiova: Țipete de groază și...
Incredibil cine e Mihaela, fata care s-a aruncat de la etajul 15! Mesajul de adio...
Ce au stabilit judecătorii în cazul lui Vlad Pascu. Tatăl lui Sebastian Olariu, unul dintre...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Un inginer Boeing spune că producătorul american de avioane a ignorat îngrijorările legate de siguranţă:...
A fost SPART codul celui mai TEMUT criminal în serie din istoria Americii
Pericol uriaș în TRANSILVANIA. Informațiile oficiale venite chiar astăzi, 18 APRILIE
Cîrstoiu: Nu mă retrag. Să anunțe Ciolacu că mă retrage. Nu iau bani, nu am...
Ce se întâmplă în aceste momente cu Naomy, personajul controversat și viral de la tv...
Mădălin s-a izbit de un copac când a aflat că iubita îl înșală! Ireal ce...
Tavi Clonda s-a săturat de jignirile din mediul online! Artistul intenționează să îi blocheze pe...
De ce Denisa Tănase nu a devenit mamă până la 37 de ani: " Îmi...
BANCUL ZILEI. Bulă îşi cumpără un taur viguros. Vine primarul:- Bulă, cât vrei pe el?
Corpul nu vrea de fapt să îmbătrânească, arată prima hartă a mușchilor umani