Prima măsură adoptată de noul Guvern din Bulgaria: certificatul verde obligatoriu pentru funcţionarii publici

Prima măsură adoptată de noul Guvern din Bulgaria: certificatul verde obligatoriu pentru funcţionarii publici
Prima măsură adoptată de noul Guvern din Bulgaria: certificatul verde obligatoriu pentru funcţionarii publici/ SURSA FOTO: bnr.bg
Publicat: 14/12/2021, 18:37

Premierul Bulgariei, Kiril Petkov a anunţat marţi că toţi miniştrii vor avea nevoie de certificatul verde Covid-19 pentru a participa la şedinţele de guvern. Acest certificat va deveni obligatoriu de asemenea pentru toţi funcţionarii publici, măsură menită să stimuleze imunizarea în ţara cu cea mai redusă rată a vaccinării anti-COVID-19 în UE, relatează agenţia EFE, potrivit Agerpres.

„Primul meu ordin astăzi va fi ca în Consiliul de Miniştri să se poată intra numai cu certificatul verde”, a declarat liderul noii coaliţii guvernamentale de la Sofia, alcătuită din patru partide şi care a trecut luni de votul de încredere al parlamentului.

Premierul Petkov a declarat că certificatul verde – care atestă vaccinarea anti-COVID-19, trecerea prin boală sau efectuarea unui test negativ recent – va fi obligatoriu de asemenea pentru toţi angajaţii ministerelor şi ai altor instituţii publice.

Acest document este obligatoriu din octombrie în Bulgaria pentru accesul în spaţiile publice închise, precum barurile, centrele comerciale sau teatrele, nu însă şi la locul de muncă.

Noul premier bulgar a insistat că numai prin creşterea procentului populaţiei vaccinate anti-COVID-19 cu schema completă – în prezent de numai 26,5% – pot fi evitate restricţii antiepidemice care implică închiderea economiei.

Bulgaria a înregistrat în ultimele 24 de ore 1.959 de noi cazuri de COVID-19 şi 152 de decese asociate acestei boli.

Când va avea și România certificat verde ?

Certificatul verde va deveni obligatoriu doar când numărul de cazuri creşte constant, este formula propusă de coaliția de la guvernare după mai multe discuții contradictorii în ultima săptămână. Măsura, care a fost deja adoptată de multe state europene, ar urma să intre în vigoare la noi de anul viitor.

Certificatul va cuprinde informaţii legate de vaccinare:

  • dacă angajatul este vaccinat cu o singură doză;
  • dacă este vaccinat cu schema completă;
  • dacă a trecut prin boală în ultimele 180 de zile;
  • dacă are un test negativ PCR sau antigen.

Statul are o variantă şi pentru angajaţii nevaccinaţi: le va oferi gratuit cel mult 11 teste antigen pe lună. Condiţiile de acordare a testelor vor fi stabilite, vineri, în cadrul coaliţiei.

Alexandru Tosa
Student al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând din mai 2021 face parte din echipa GÂNDUL, unde tratează subiecte politice, atât la citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase