Prima ţară din Europa care reintroduce obligativitatea purtării măștii. Ministrul Sănătății: „Nu-mi place să fac asta”

Prima ţară din Europa care reintroduce obligativitatea purtării măștii. Ministrul Sănătății: „Nu-mi place să fac asta”
Sursă Foto: Pixabay - Ilustrativ
Publicat: 21/03/2022, 12:46

Locuitorii din Austria vor fi obligați să poarte din nou măști FFP2 în interior, deoarece cazurile de COVID-19 cresc din nou, a declarat ministrul austriac al Sănătății, Johannes Rauch.

„Nu-mi place să fac asta”, a spus Rauch în timpul unei conferințe de presă, adăugând că noua regulă se va aplica de miercuri și că regulile de izolare vor fi și ele revizuite, notează Politico.

Rauch a recunoscut că relaxarea măsurilor a venit prea devreme. Austria este prima țară din UE care a reintrodus restricții mai dure în timpul valului actual.

Numărul cazurilor de COVID-19 a crescut în țară în ultimele două săptămâni.

„Nu se așteaptă o scădere a cifrelor actuale până în următoarele câteva săptămâni”, a declarat ministerul federal austriac al Sănătății într-un comunicat, adăugând că „situația tensionată va dura, prin urmare, mult mai mult decât se aștepta anterior”.

Austria a ridicat restricțiile pe 5 martie, iar măștile de protecție FFP2 erau obligatorii numai în spitale, transportul public și magazinele esențiale. Rauch a spus că regretă că a indus în eroare oamenii cu acesta măsuri.

Germania a decis vineri să ridice majoritatea restricțiilor COVID-19, în ciuda ratelor ridicate de contaminare, iar Italia analizează o relaxare treptată a măsurilor în următoarele săptămâni.

OMS, anunț de ultimă oră despre Deltacron. Cât de repede se răspândește noua variantă de coronavirus

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a anunțat, miercuri, că noua variantă a coronavirusului, detectată în trei ţări europene – Franţa, Ţările de Jos şi Danemarca – are un nivel redus de circulaţie. Ea combină tulpinile Delta şi Omicron, fiind numită „Deltacron”.

OMS nu respinge posibilitatea ca această impresie iniţială să fie legată de o scădere drastică a numărului de teste pentru COVID-19 în marea parte a lumii.

„Ca urmare a reducerii numărului de teste în lume ne aflăm în dezavantaj pentru a putea urmări în mod eficient noua tulpină”, a comentat la o conferinţă de presă responsabila tehnică a OMS pentru COVID-19, Maria Van Kerkhove.

Ea a amintit că, după doi ani de pandemie, există o capacitate globală de diagnosticare şi secvenţiere genetică a coronavirusului considerabilă, la care deja se renunţă pe măsură ce pandemia se consideră încheiată sau mai puţin gravă.

Van Kerkhove a spus, însă, că este important să fie menţinute şi utilizate aceste capacităţi „deoarece cât timp virusul rămâne în circulaţie există şi mai multe posibilităţi să sufere mutaţii. Posibilitate unei recombinări (a variantelor) rămâne în continuare valabilă”, a precizat ea.

O combinare a virusului se produce când două virusuri diferite – în acest caz variantele Delta şi Omicron – reuşesc să schimbe mari cantităţi de informaţie genetică, ceea ce duce la apariţia unui nou virus.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și la săptămânalul 7Est, în anul 2010. Ulterior, citeste mai mult