Raed Arafat, precizări pe tema finanțării urgențelor, după ce Alexandru Rafila a afirmat că Ministerul Sănătății doar finanțează spitalele, iar fondurile sunt repartizate de DSU

Raed Arafat, precizări pe tema finanțării urgențelor, după ce Alexandru Rafila a afirmat că Ministerul Sănătății doar finanțează spitalele, iar fondurile sunt repartizate de DSU
Alexandru Rafila (s) și Raed Arafat / Sursa foto: Mediafax Foto - Alexandru Dobre)
Publicat: 27/09/2022, 22:29
Actualizat: 28/09/2022, 01:03

​Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a fost întrebat, luni, de jurnaliști dacă Unitățile de Primiri Urgențe (UPU) din spitale au rămas fără bani, în condițiile în care tot mai mulți manageri de unități sanitare se plâng de acest lucru. El a precizat că Ministerul Sănătății doar finanțează spitalele, iar Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU) – condus de secretarul de stat Raed Arafat – repartizează fondurile către UPU. Astăzi, DSU a venit cu unele precizări, prin intermediul unui comunicat, pe tema finanțării urgențelor.

Iată ce declara, luni, ministrul Rafila: „Unitățile de Primiri Urgențe sunt finanțate de Ministerul Sănătății, repartiția fondurilor a fost făcută de Departamentul pentru Situații de Urgență. Nu am primit notificări că ar fi probleme. Noi nu putem să finanțăm ceva despre care nu avem informații. Banii sunt la noi, dar repartiția o face DSU. Noi de unde să știm că nu mai sunt bani la Unitățile de Primiri Urgențe?”.

Ministrul Sănătății, care are o dispută mai veche cu șeful DSU, pe tema sistemului medical de urgență, a lansat și o ironie la adresa lui Raed Arafat: „Întrebați aici, ieșiți puțin din Ministerul Sănătății, în dreapta, și acolo este un domn care vă răspunde”, le-a mai spus Rafila jurnaliștilor, care întrebau despre finanțarea urgențelor.

Marți, 27 septembrie, Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU) a transmis un comunicat prin care aduce mai multe precizări pe marginea acestui subiect, „pentru corecta informare a opiniei publice”.

Iată comunicatul integral:

„Deși aspectele legate de bugetarea unor componente indispensabile ale sistemului integrat de urgență, în speță Unitățile de Primiri Urgențe și Serviciile Publice de Ambulanță nu s-au înțeles, chiar dacă instituția noastră în mod repetat a explicat procesul de finanțare suntem nevoiți să reitărăm încă o dată faptul că, în conformitate cu Legea 95/2006, fondurile acordate structurilor enumerate anterior, inclusiv activității SMURD, provin de la bugetul de stat prin două linii, Ministerul Sănătății și Ministerul Afacerilor Interne. Totodată, partea majoritară din sume reprezintă salarizarea personalului.

Faptul că finanțarea întregului sistem de urgență se realizează din bani ce provin de la bugetul de stat, acest lucru ar trebui să conducă la continuarea conlucrarii între Ministerul Sănătății și Departamentul pentru Situații de Urgență, instituții cu scopuri și obiective bine stabilite în actele normative și diferite pe linie de competență, însă în același timp complementare.

Astfel, acordarea unor servicii de calitate cetățenilor ar trebui să fie o prioritate și nu încercarea permanentă de a distruge un sistem funcțional, care își arată nivelul de performanță zilnic, prin abordarea integrată și profesionalismul salvatorilor care îl deservesc, fie că vorbim de medici, asistenți, pompieri-paramedici, piloți sau voluntari. Fiecare dintre aceste categorii de personal mai sus amintite, joacă un rol major în funcționarea sistemului și în salvarea de vieți, un rol stabilit la nivel de Lege și detaliat la nivel de hotărâri de guvern și de ordine comune ale miniștrilor sănătății, respectiv de interne.

DSU, încă de la înființare, pe lângă activitățile curente de coordonare, așa cum prevede Legea a urmărit îndeplinirea mai multor obiective, dintre care amintim, pregătirea personalului și dotarea cu tehnică de intervenție a tuturor structurilor care sunt parte integrantă a sistemului național integrat de urgență, precum si finanțarea corectă pentru îndeplinirea misinunilor tuturor structurilor aflate în coordonare. Astfel, Departamentul pentru Situații de Urgență, prin accesarea fondurilor europene nerambursabile, realizate prin IGSU (Inspectoratul General pentru Situații de Urgență-n.r.) a adus servicii intregului sistem, inclusiv a celui medical de urgență, iar acest lucru s-a observat continuu în activitatea noastră.

În ceea ce privește informația conform căreia «DSU face repartiția fondurilor către Unitățile de Primiri Urgențe», reiterăm faptul că instituția noastră NU are competențe în a lua singură astfel de decizii, iar repartiția finală și trimiterea documentelor de alocare financiară se face încă din anul 2014, de Ministerul Sănătății.

În cursul firesc al derulării actului de finanțare al UPU-rilor, așa cum prevede legislația aflată în vigoare, șeful fiecărei structuri UPU stabilește în funcție de necesitate o propunere de buget pe care o înaintează managerului unității spitalicești, care la rândul său trimite o adresă Ministerului Sănătății prin care se solicită acordarea fondurilor necesare continuării activității medicale în Unitățile de Primiri Urgențe.

Totodată, în contradicție cu cele afirmate în cursul zilei de ieri (luni-n.r.)… («DSU face repartiția fondurilor către Unitățile de Primiri Urgențe»), în urmă cu câteva săptămâni, Ministerul Sănătății a trimis o adresă către toate structurile Serviciilor de Ambulanță, respectiv Unităților de Primiri Urgențe/Compartimentelor de Primiri Urgențe, ca «informare» conform căreia datele financiare, pe care instituția noastră le-a cerut în scopul de a analiza situația finanțării sistemului medical de urgență se regăsesc la Ministerul Sănătății centralizat, aceștia având calitatea de coordonator principal de credite, iar dacă instituția noastră dorește să obțină aceste informații, să le solicite la Ministerul Sănătății.

Acest lucru scoate în evidență faptul că instituția noastră nu este implicată în acest proces de «repartiție finală a fondurilor» către UPU si serviciile de ambulanță, discuțiile pe acest subiect purtându-se între Ministerul Sănătății, reprezentanții unităților sanitare în structura cărora se află UPU/CPU și managerii Serviciilor de Ambulanță.

Mai mult de atât, în cadrul Ministerului Sănătății există un serviciu care monitorizează aceste bugete și care menține legătura cu reprezentanții structurilor enumerați anterior asigurând inclusiv decontarea facturilor și a cheltuielilor.

Soluția pentru evitarea emiterii in viitor a unor afirmații care nu au nimic cu realitatea este consultarea legislației în vigoare pe care o considerăm clară și acoperitoare și revenirea la colaborarea anterioară care a existat până acum câteva luni între Ministerul Sănătății și DSU, îmbunătățirea ei în binele serviciului public, fără tentative de destructurare a unui sistem funcțional care și-a dovedit eficiența pe parcursul anilor, acordând respectul cuvenit tuturor categoriilor de personal care activează în cadrul lui.

Departamentul pentru Situații de Urgență va continua să fie un real sprijin pentru cetățeni și va depune eforturi susținute de a dezvolta și îmbunătăți acest sistem, crescut în timp prin profesionalismul celor care zi de zi luptă pentru a salva o viață”.

Marian Popescu
Marian Popescu este pasionat de tot ce înseamnă jurnalism, de-a lungul timpului activând în tv, radio și mai ales în presa online. După ce a absolvit o facultate de profil, a scris pentru site-uri precum antena1.ro (a1.ro), Observator.tv (actualul citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase