Război în Israel, ziua 74 | SUA sună goarna războiului: coaliție internațională împotriva rebelilor houthi, din Yemen!/Anunț major al Israelului

Război în Israel, ziua 74 | SUA sună goarna războiului: coaliție internațională împotriva rebelilor houthi, din Yemen!/Anunț major al Israelului
SUA sună goarna războiului: coaliție internațională împotriva rebelilor houthi, din Yemen! / Sursa FOTO: flickr.com
Publicat: 19/12/2023, 09:06
Actualizat: 19/12/2023, 13:06
13:01

Subhi Ferwana, cel mai mare finanțator al Hamas, UCIS în urma unui atac aerian al IDF: „A ajutat la transferul a zeci de milioane de dolari”

Subhi Ferwana, cel mai mare finanțator al Hamas, a fost ucis în urma unui atac aerian al Forțelor de Apărare ale Israelului (IDF).

„Ferwana şi fratele său au mutat sume mari de fonduri către Hamas, care au fost folosite pentru terorişti, salarii și achiziționarea de echipament militar”, a transmis IDF.

Subhi Ferwana, care „a ajutat la transferul de zeci de milioane de dolari în beneficiul organizației teroriste Hamas”, a fost ucis recent într-un atac aerian al IDF în Gaza, au anunțat reprezentanții IDF.

Articolul integral AICI.

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a anunţat formarea unei coaliţii internaționale în Marea Roşie, menită să contracareze „atacurile iresponsabile” ale rebelilor houthi din Yemen asupra traficului maritim.

Deocamdată, 10 state au răspuns apelului lansat de America.

SUA declanșează Operațiunea „Prosperity Guardian”

Recenta escaladare a atacurilor iresponsabile ale rebelilor houthi dinspre Yemen ameninţă libera circulaţie a comerţului, pune în pericol viaţa marinarilor nevinovaţi şi încalcă dreptul internaţional”, a transmis șeful Pentagonului într-un comunicat de presă.

„Operaţiunea Prosperity Guardian reuneşte mai multe ţări, inclusiv Regatul Unit al Marii Britanii, Bahrein, Canada, Franţa, Italia, Olanda, Norvegia, Seychelles şi Spania, pentru a aborda împreună provocările de securitate din sudul Mării Roşii şi Golful Aden” – Lloyd Austin

Rebelii houthi, din Yemen, au intrat în conflictul dintre Israel şi Hamas atacând nave pe rute de transport vitale şi lansând drone şi rachete în direcţia Israelului. Loviturile au fost date direct din capitala Sanaa, de la o distanţă de aproape 2000 de kilometri de Israel, scrie The Times of Israel!

Pe de altă parte, Sky News anunță că cel puțin o navă britanică a fost atacată în Marea Roșie. Organizația United Kingdom Maritime Trade Operations a transmis că un atac a vizat cel puțin o navă britanică, în largul Portului Mokha, din Yemen. Autoritățile britanice investighează incidentul.

Între timp, navelor sub pavilion UK li s-a cerut „să călătorească cu prudență și să raporteze orice activitate suspectă”.

Yemenul a revendicat responsabilitatea pentru lansarea unui atac cu drone asupra a două nave, Swan Atlantic și MSC Clara. Purtătorul de cuvânt al Ansar Allah (houthi), Mohamed Abdel-Salam, a spus că navele israeliene sau vapoarele care se îndreaptă spre Israel vor fi vizate de lovituri „până la încheierea agresiunii și asediului asupra Fâșiei Gaza”.

În consecință, mai multe companii de transport maritim au întrerupt toate trecerile prin Strâmtoarea Bab el-Mandeb, situată în largul coastei Yemenului, la capătul sudic al Mării Roșii. Strâmtoarea face legătura cu Canalul Suez și este unul dintre cele mai aglomerate trasee maritime din lume.

Anunț major de la Tel Aviv

Israelul a anunțat că va trece, treptat, la următoarea fază a operațiunilor din Gaza, după cum a declarat ministrul Apărării, Yoav Gallant. Anunțul vine la scurt timp după discuțiile purtate la Tel Aviv cu șeful Pentagonului, Lloyd Austin.

Gallant a dat de înțeles că populația locală va putea, probabil, să se întoarcă mai întâi în nordul Fâșiei Gaza, care era cea mai populată zonă înainte de atacul Israelului.

Cei mai mulți locuitori din nordul Fâșiei Gaza au fugit din calea războiului, refugiindu-se în sud.

Presiunea internațională pentru o încetare a focului a crescut din cauza celor peste 19.000 de victime civile rezultate în urma campaniei masive de bombardamente și a unui ofensive terestre declanșate de Israel.

În pofida declarațiilor publice, Statele Unite continuă să furnizeze Israelului arme și să sprijine diplomatic acțiunile Tel Avivului. Chiar Lloyd Austin a oferit asigurări luni, 18 decembrie, afirmnd că „sprijinul american pentru securitatea Israelului este de nezdruncinat. Israelul nu este singur”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
ORDINUL s-a dat deja de la primărie. Se întâmplă în FIECARE NOAPTE, începând cu ora...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
O femeie din India a inhalat un ac decorativ care i-a ajuns în plămâni