RĂZBOI Israel-Hamas: Un grup de voluntari străini care ajuta la distribuirea ajutoarelor umanitare, uciși într-un atac israelian în Gaza

RĂZBOI Israel-Hamas: Un grup de voluntari străini care ajuta la distribuirea ajutoarelor umanitare, uciși într-un atac israelian în Gaza
Sursa foto: Profimedia images
Publicat: 02/04/2024, 08:17
Actualizat: 02/04/2024, 11:29
10:06

Un grup de voluntari străini care ajutau la distribuirea ajutoarelor umanitare, uciși într-un atac israelian în Gaza

Organizația World Central Kitchen se declară „devastată” de confirmarea faptului că șapte membri ai echipei sale au fost uciși într-un atac israelian în Gaza.

Grupul de ajutorare a declarat că voluntarii călătoreau în două mașini blindate cu logo-ul World Central Kitchen.

„În ciuda coordonării mișcărilor cu IDF, convoiul a fost lovit în momentul în care părăsea depozitul din Deir al-Balah, unde echipa descărcase peste 100 de tone de ajutoare alimentare umanitare aduse în Gaza pe ruta maritimă”, a adăugat organizația.

Directorul executiv al World Central Kitchen, Erin Gore, a declarat: „Acesta nu este doar un atac împotriva WCK, ci și un atac împotriva organizațiilor umanitare care apar în cele mai grave situații în care alimentele sunt folosite ca armă de război.

„Acest lucru este de neiertat”.

Cetățenii străini uciși erau din Australia, Polonia, Marea Britanie și un cetățean cu dublă cetățenie din SUA și Canada.

„Am inima frântă și sunt îngrozită că noi – World Central Kitchen și întreaga lume – am pierdut astăzi vieți frumoase din cauza unui atac țintit al IDF.

Dragostea pe care au avut-o pentru a hrăni oamenii, determinarea pe care au întruchipat-o pentru a arăta că umanitatea se ridică deasupra tuturor și impactul pe care l-au avut în nenumărate vieți vor fi amintite și prețuite pentru totdeauna”, a declarat directorul executiv al World Central Kitchen, Erin Gore.

Organizația caritabilă și-a întrerupt operațiunile în regiune.

09:34

Iranul acuză Statele Unite pentru atacul asupra consulatului iranian din Damasc

Ministrul de externe al Iranului, Hossein Amir-Abdollahian, a declarat marți că a transmis un mesaj Statelor Unite, în care le face responsabile, în calitate de principal aliat al Israelului, pentru atacul care a distrus consulatul iranian la Damasc și în care au murit șapte membri ai Gărzii Revoluționare.

Amir-Abdollahian a explicat că, la primele ore ale dimineții, l-a convocat pe ambasadorul Elveției la Teheran, care reprezintă interesele Statelor Unite în Iran, pentru a transmite un mesaj către Washington despre atacul de luni din capitala Siriei.

„În cadrul acestei convocări, am detaliat amploarea atacului terorist și a crimei comise de regimul israelian, iar responsabilitatea guvernului american a fost subliniată”, a explicat înaltul diplomat iranian pe rețeaua de socializare X.

„Am transmis un mesaj important guvernului american, ca aliat al regimului sionist. Statele Unite trebuie să răspundă”, a insistat Amir-Abdollahian.

În atacul care a distrus clădirea consulatului iranian din Damasc, șapte membri ai Gărzii Revoluționare au fost uciși, inclusiv șeful Forței Quds din Siria și Liban, generalul de brigadă Mohammad Reza Zahedi, și secundul său, generalul de brigadă Mohammad Hadi Haji Rahimi.

Forța Quds este considerată unitatea de elită a Gardienilor, care intervine în afara granițelor pentru a ajuta vecinii Iranului și pentru a asigura „stabilitatea” regiunii împotriva interferențelor occidentale. La începutul anului 2020, liderul său generalul Qassem Soleimani, a fost eliminat într-un raid american asupra aeroportului din Bagdad, ordonat de fostul președinte Donald Trump.

Incidentul de luni este cel mai sângeros atac împotriva armatei iraniene în Siria de la începutul lui 2024, unde până în prezent a fost confirmată uciderea a opt oameni în bombardamentele israeliene, inclusiv a doi generali ai Gărzii Revoluționare.

SUA au transmis Iranului că „nu au nicio implicare” și nici nu erau la curent în prealabil cu un atac israelian asupra unui complex diplomatic în Siria, a relatat luni Axios, care a citat un oficial american, potrivit Reuters.

09:27

Israelul salută planul SUA pentru un "port temporar" pentru ajutoarele din Gaza, afirmă un oficial israelian

Israelul salută un plan al Statelor Unite de a construi un „doc temporar” pe coasta Gaza pentru a livra ajutor umanitar pe mare și va coordona dezvoltarea proiectului cu SUA, a declarat joi un oficial israelian.

Israelul „sprijină pe deplin” crearea unei astfel de facilități, spune oficialul sub rezerva anonimatului, după ce oficiali americani au declarat că președintele american Joe Biden va anunța în discursul său despre starea Uniunii că armata americană va construi un port pentru a primi alimente, medicamente și alte provizii pentru civilii din enclava palestiniană devastată de război.

Atenția internațională ar trebui să se concentreze pe distribuția pe scară largă și intrarea ajutorului umanitar în Gaza pe uscat, dar orice modalitate de a livra mai mult ajutor este „evident bună”, afirmă Națiunile Unite după ce SUA au anunțat că intenționează să construiască un dig temporar în largul coastei Gaza.

„Orice modalitate de a face să intre mai mult ajutor în Gaza, fie pe mare, fie prin parașutare, este în mod evident bună”, a declarat purtătorul de cuvânt al ONU, Stephane Dujarric, întrebat despre planul de construire a unui port temporar pe coasta mediteraneană a Gaza pentru a primi asistență umanitară.

Livrarea ajutoarelor pe uscat este însă mai eficientă din punct de vedere al costurilor și al volumului, spune Dujarric, iar „avem nevoie de mai multe puncte de intrare și avem nevoie de un volum mai mare de ajutoare care să vină pe uscat”.

ONU a avertizat că cel puțin 576.000 de persoane din Gaza – un sfert din populație – se află în pragul foametei.

O parte din ajutoare pot intra în Gaza condusă de Hamas prin punctul de trecere Rafah din Egipt și Kerem Shalom din Israel.

08:17

Israelul va ține cont de „îngrijorarea” SUA cu privire la la ofensiva planificată în orașul Rafah

Casa Albă a declarat că oficialii israelieni și americani, care au avut luni o întâlnire virtuală, „au convenit să ia în considerare” îngrijorările Statelor Unite referitoare la ofensiva planificată a Israelului în orașul Rafah, situat în sudul Fâșiei Gaza, informează AFP marți.

În timpul discuțiilor „constructive” care au durat două ore, SUA și-au exprimat îngrijorarea față de mai multe planuri de acțiune în Rafah, un oraș dens populat unde trăiesc aproximativ 1,5 milioane de palestinieni, majoritatea dintre ei refugiați. Situația precară a acestora, care ar putea înrăutăți în cazul unui atac israelian, a stârnit preocuparea comunității internaționale.

Partea israeliană a fost de acord să ia în considerare aceste preocupări și să poarte discuții viitoare între experți, a adăugat Casa Albă, indicând că o întâlnire „în persoană” ar putea avea loc „chiar de săptămâna viitoare”.

La întâlnire au participat Jake Sullivan, consilierul pentru securitate națională al președintelui Biden, și Antony Blinken, secretarul de stat american, din partea SUA. Israelul a fost reprezentat de ministrul Afacerilor Strategice Ron Dermer și de consilierul pentru securitate națională Tzahi Hanegbi.

Scopul întâlnirii a fost să se înțeleagă planurile israeliene pentru orice tip de operațiune în Rafah și modul în care vor gestiona operațiunile într-o zonă dens populată, a declarat anterior pentru presă Sabrina Singh, purtătorul de cuvânt al Pentagonului.

Israelul a decis să amâne trimiterea unei delegații la Washington pentru discuțiile despre Rafah, după ce SUA s-au abținut de la votul din Consiliul de Securitate al ONU pe 25 martie, care a permis adoptarea unei rezoluții pentru încetarea imediată a focului în Fâșia Gaza. SUA, principalul susținător militar al Israelului, se opun unei ofensive terestre pe scară largă în Rafah.

Rusia și Iranul condamnă atacul israelian asupra Consulatului iranian din Siria. Hezbollah-ul amenință: „Va urma o răzbunare”

Hezbollah-ul libanez, sprijinit de Iran, a amenințat cu „o răzbunare” la adresa Israelului după ce mai mulți oficiali ai Gardienilor Revoluției, inclusiv doi comandanți au fost uciși într-un atac asupra unei anexe a ambasadei Iranului din Damasc, capitala Siriei.

Grupul libanez care atacă de luni bune Israelul, oferind astfel un „sprijin” teroriștilor Hamas a transmis că „această crimă nu va rămâne nepedepsită” și a promis o „răzbunare”.

„Această crimă nu va trece fără ca inamicul să fie pedepsit”, a spus grupul într-un comunicat, invocând o „răzbunarea” care va urma.

Atacul atribuit Israelului, care a avut loc luni asupra secției consulare a ambasadei Iranului la Damasc, a cauzat moartea a 11 persoane, inclusiv șapte membri ai Gardienilor Revoluției.

Corpul Gardienilor Revoluției, forța ideologică a Iranului, a confirmat că șapte dintre membrii săi, inclusiv doi comandanți, au fost uciși în acest raid atribuit Israelului. Între cei decedați se numără doi ofițeri superiori ai Forței Quds, Mohammad Reza Zahedi și Mohammad Hadi Haji Rahimi.

Diplomația rusă a condamnat atacul „inacceptabil” asupra secției consulare a ambasadei Iranului din Damasc, acuzând armata israeliană pentru această acțiune.

„Condamnăm ferm acest atac inacceptabil împotriva misiunii consulare iraniene în Siria”, se adaugă în comunicat, care mai afirmă că orice atac împotriva unei clădiri diplomatice este „inacceptabil”.

„Solicităm liderilor israelieni să oprească actele provocatoare de violenţă armată împotriva teritoriului Siriei şi a ţărilor învecinate”, a conchis ministerul, avertizând asupra „consecinţelor extrem de periculoase” pentru regiune.

Ambasadorul Iranului în Siria, Hussein Akbari, a promis un răspuns „dur” Israelului, afirmând că Teheranul va reacționa în urma bombardamentului asupra consulatului iranian la Damasc, Capitala Siriei, potrivit AFP.

Potrivit lui Akbari, printre victimele atacului se numără generalul Mohammad Reza Zahedi, unul dintre principalii comandanți ai Forței al-Quds din Gardienii Revoluției.

Alexandru Tosa
Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Ce s-a putut observa de 1 mai în blestematul loc de la 2 Mai, unde...
Ai cumpărat mici de mangaliță din supermarketurile Lidl? Ce ingrediente conțin, de fapt
Un tânăr din Suceava a omorât un om cu maşina, apoi a fugit. Poliţia l-a...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Președintele Klaus Iohannis se pensionează! Câți bani va primi liderul țării după 42 de ani...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
Lege pentru cei care au telefoane mobile. Persoanele care ar putea avea interzis să aibă...
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice....
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"A făcut o mare greșeală că a renunțat la profesia de actor". Carmen Tănase, declarații...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Câți dintre români cred că România are o problemă cu tutunul?