Războiul din Ucraina a reunit două surori care nu s-au mai văzut de 20 de ani

Războiul din Ucraina a reunit două surori care nu s-au mai văzut de 20 de ani
Sursa: Profimedia/ Caracter ilustrativ
Publicat: 09/05/2022, 19:31
Actualizat: 09/05/2022, 21:05

Două surori au fost reunite, după 20 de ani, de războiul din Ucraina. Au fost despărțite când aveau 5, respectiv 6 ani. Cele două surori și-au petrecut primii ani de viață împreună în satul Nikolaev din sudul Ucrainei. La scurt timp, au fost despărțite, notează The Guardian.

„De când eram mici visam să ne revedem, dar nu ne-am fi imaginat niciodată că va fi din cauza unui război”, a spus Tatiana, acum în vârstă de 25 de ani, potrivit rfi.ro

Angelika, în vârstă de 5 ani, a fost trimisă să locuiască cu o mătușă, iar Tatiana, în vârstă de 6 ani, a rămas cu o bunică, înainte de a ajunge în grija statului. Copilele au cerut să fie ținute împreună, își amintește Tatiana, acum în vârstă de 25 de ani. „Dar, din punct de vedere economic, era imposibil, mătușa Angelikăi nu își permitea să ne ia pe amândouă la ea”.

La vârsta de 8 ani, Tatiana a fost adoptată de o familie din orașul spaniol Girona, în apropiere de Barcelona. Chiar dacă amintirile din Ucraina se estompau, sora ei rămânea constant în gândurile ei. „Întotdeauna am spus că voi merge în Ucraina și o voi găsi”, a spus Tatiana. În adolescență, ea și-a căutat sora pe toate rețelele de socializare, descărcând inclusiv rețeaua rusă VK.

La mai mult de 3.000 de kilometri distanță, în Ucraina, Angelika făcea același lucru. Când a dat peste un profil de Facebook în 2019 care arăta o tânără în Spania, a fost sigură că a găsit-o pe Tatiana: „Am știut pur și simplu că era sora mea”.

În câteva săptămâni, cele două discutau constant online, trecând peste barierele lingvistice și culturale. Și-au făcut planuri entuziaste să se întâlnească în Spania, apoi au fost împiedicate de pandemie.

În februarie, în timp ce trupele rusești se adunaseră la granița cu Ucraina, Tatiana i-a spus surorii sale că va izbucni războiul, însă Angelika a încercat să o tempereze. Apoi, ea și logodnicul ei și-au părăsit casa din Nova Odesa, îndreptându-se spre un sat din apropiere, unde vărul ei își transformase subsolul într-un adăpost improvizat. „Tatiana îmi trimitea mesaje în fiecare zi, spunându-mi să împachetez și să plec”, a spus ea.

Angelika a decis foarte greu, pentru că cei din jurul ei erau hotărâți să rămână. În cele din urmă, un mesaj de la mama Tatianei, care a întărit faptul că va fi în siguranță în Spania, a fost cel care a convins-o pe Angelika. Ea a pornit spre granița poloneză într-un vehicul împreună cu alți ucraineni care doreau să plece, pregătindu-se pentru ce era mai rău. După un drum de 34 de ore, ce două surori s-au reîntâlnit.

„Momentul a fost fericit, dar și trist. Aici îmi revedeam sora după 20 de ani, dar, pe de altă parte, tocmai îmi părăsisem familia și prietenii într-o țară aflată în război”, a spus Angelika.

În luna care a trecut de la sosirea Angelikăi în Spania, cele două surori și-au construit o viață confortabilă în apartamentul Tatianei, comunicând prin gesturi cu mâna și un vocabular.

Ca un ecou al incertitudinii cu care se confruntă mulți dintre cei 135.000 de refugiați ucraineni care au sosit în Spania în ultimele luni, niciuna dintre surori nu știe ce urmează: dacă Angelika se va întoarce în cele din urmă la logodnicul ei, la locul de muncă și la familia din Ucraina sau va căuta să îi aducă în Spania și să o ia de la capăt.

„De când eram mici visam să ne revedem, dar nu ne-am fi imaginat niciodată că va fi din cauza unui război”, a spus Tatiana.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Ce a putut să scrie o tânără din Gorj pe salata boeuf, de Paşte? Au...
Soția fotbalistului s-a urcat beată la volan și a făcut praf un Ferrari Portofino de...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Meniu de Paște al Nadiei Comăneci. Ce nu lipsește niciodată de pe masa de sărbătoare:...
Cine este poliţistul mort în accidentul de motocicletă din Galaţi. Deviza în viață a lui...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cum arată și cât costă casa lui Nea Florică, celebru pentru replica „Mi-a dat pachet”!...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
OBLIGATORIU pentru proprietarii de apartamente. Legea e pentru toată lumea
Cum și-a cucerit Shakira noul iubit. Ce a declarat actorul din Emily in Paris despre...
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Carmen Tănase, la un pas de a rămâne paralizată. Ce diagnostic crunt i-au pus medicii
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Prețul aurului depășește toate așteptările și continuă să crească