Reforma pensiilor speciale, un proiect eșuat

Reforma pensiilor speciale, un proiect eșuat
Sursa FOTO: Shutterstock - caracter ilustrativ
Publicat: 03/01/2023, 14:48

Modul cum a fost gândită reforma pensiilor speciale, mai ales prin elementul recalculării celor aflate în plată, îndreaptă proiectul de lege spre un eșec, CCR respingând orice inițiativă care a dus la diminuare de venituri.

Guvernul a adoptat pe repede-nainte proiectul de lege privind „ajustarea” pensiilor speciale, printr-o procedură în care nici măcar nu a pus, transparent, în dezbatere publică actul normativ care urma să fie trecut de Executiv

Reforma pensiilor speciale, dată peste cap de Ministerul Muncii

Toate formele obținute de mass-media au fost de la diferite instituții, unde a fost pentru avizare, Guvernul fiind foarte zgârcit în clarificări pe tema uneia din cele mai importante reforme din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), care ar fi trebuit ca până la 31 decembrie să fie gata, iar în următoarele luni să fie date eventuale clarificări Comisiei Europene, dacă era nevoie. În schimb, Cabinetul Ciucă a stat până la finalul lunii doar cu varianta pregătită de Ministerul Muncii, acum fiind trimis proiectul la Parlament. Iar legislativul se va ocupa doar începând cu 1 februarie, fiind vacanță parlamentară.

Însă toată filosofia reforma pensiilor speciale a fost dată peste cap de Ministerul Muncii, principalul responsabil de demers, printr-un comunicat de presă. În ciuda nenumăratelor avertismente din spațiul public, fie de la Opoziție, societate civilă sau specialiști din domeniu, Ministerul Muncii a anunțat că e dorită recalcularea pensiilor de serviciu menționate în proiectul de lege.

Recalculare pentru toți cei vizați

„Modificările adoptate stabilesc faptul că pensiile de serviciu vor fi calculate plecând de la vechimea în specialitate și cu reducerea procentului de calcul raportat la venitul obținut, iar stagiul de contributivitate minim va fi similar celui aplicat în sistemul public de pensii. Practic, nicio pensie de serviciu nu va putea să mai depășească salariul primit în perioada activă, iar pensiile care sunt deja în plată se vor recalcula pentru a respecta noul principiu și pentru a elimina inechitățile între beneficiarii care sunt deja în plată și viitorii pensionari”, subliniază Ministerul Muncii.

Inițial, discuțiile erau despre posibilitatea recalculării doar la magistrați, însă cu atenție, pentru a nu fi diminuate veniturile. Dar acum, toate categoriile sunt vizate. Recalcularea, dacă ar urma să fie în proiectul final al Parlamentului, ar avea șanse mari să nu treacă de Curtea Constituțională. Iar acest lucru a fost menționat inclusiv de magistrații CCR, în motivarea unei decizii recente, publicate miercurea trecută, pe tema obligației de a plăti contribuții de sănătate pentru pensiile de stat mai mari de 4.000 de lei.

„Diminuarea cuantumului pensiei, fie ea contributivă sau de serviciu, cu sume de bani considerabile afectează dreptul la pensie privit lato sensu”, explică magistrații CCR în decizia 650/2022. În avizul dat de Consiliul Superior al Magistraturii proiectului de reformare a pensiilor speciale, instituția a avertizat asupra problemei recalculării, care ar putea face actul normativ neconstituțional. CSM amintește de Decizia 747/2021 a CCR, în care e menționat că „în conceptul de «drepturi câștigate» pot intra doar prestațiile deja realizate până la intrarea în vigoare a noii reglementări”. Prin urmare, dacă legiuitorul ar interveni asupra „acestor prestații deja încasate”, s-ar încălca dispozițiile art. 15 alin. (2) din Constituție.

Guvernul Boc a rezolvat problema pensiilor speciale

În iunie 2010, Guvernul Boc a fost singurul Executiv care a reușit să aducă pensiile de serviciu în zona de contributivitate, printr-un proiect de lege pe care și-a angajat răspunderea. Deși CCR a întors proiectul de lege al Executivului, Cabinetul Boc l-a corectat, fiind exclusă categoria magistraților, apoi inițiativa a trecut. „Atunci s-a făcut o lege care era valabilă pentru toată lumea, adică toate aceste venituri deveneau pensii în sensul Legii 19/2000. Dacă ar face și acum la fel, poate n-ar fi o problemă”, a explicat Zegrean pentru „Adevărul”. La acea vreme, Zegrean era președintele CCR.

Întrebat cum de atunci a putut fi aplicată o formă de recalculare a veniturilor și a trecut de testul CCR, Zegrean a subliniat că nicio pensie care era deja în plată nu a fost diminuată.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
INTERDICŢIE pe întreg teritoriul României. E deja în vigoare. Gestul banal de Paște
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Condamnarea pentru viol a lui Harvey Weinstein, anulată de o instanță din New York