Senatoarea democrata Elissa Slotkin, fost analist CIA și specialistă în securitate națională, a dat răspunsul Partidului Democrat la discursul susținut de Donald Trump în Congres, criticând dur politicile acestuia la adresa aliaților Statelor Unite.
Slotkin, care reprezintă statul Michigan, l-a acuzat pe Trump că „se împrietenește cu dictatori precum Vladimir Putin” și „lovește în aliații noștri”, criticând modul în care acesta a gestionat relațiile internaționale.
„Ca un copil al Războiului Rece, sunt recunoscătoare că Reagan și nu Trump a fost la Casa Albă în anii ’80. Trump ne-ar fi făcut să pierdem Războiul Rece”, a declarat senatoarea.
Ea a criticat scena din Biroul Oval în care Trump s-a confruntat public cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, afirmând că „nu a fost doar un episod prost de reality TV, ci un rezumat al abordării lui Trump față de lume”.
Pe plan intern, Slotkin a susținut că Trump „încearcă să ofere o donație fără precedent prietenilor săi miliardari” și că planurile economice ale acestuia nu vin în sprijinul clasei muncitoare.
„Avem nevoie de un sistem fiscal care să fie corect pentru oamenii care nu câștigă un miliard de dolari”, a punctat democrata, avertizând că politicile lui Trump ar putea afecta americanii obișnuiți.
Senatoarea a mai ridicat problema accesului la date personale, atacând indirect influența marilor companii tehnologice: „Există cineva în America care se simte confortabil cu faptul că Elon Musk și gașca lui de tineri de 20 de ani umblă prin declarațiile dvs. fiscale, informațiile despre sănătate și conturile bancare?”, potrivit News.ro.
Discursul i-a oferit lui Slotkin o platformă de profil înalt, consolidându-i poziția în partid. Liderul democraților din Senat, Chuck Schumer, a numit-o „o stea în ascensiune”, subliniind că mesajul său poate atrage un electorat larg.
La finalul discursului său, Slotkin i-a îndemnat pe americani să rămână implicați în procesul democratic.
„America are nevoie de voi acum mai mult ca niciodată. Dacă generațiile anterioare nu ar fi luptat pentru această democrație, unde am fi fost astăzi?”.