Republica Moldova blochează site-ul de propagandă Sputnik: Incită la ură și război

Republica Moldova blochează site-ul de propagandă Sputnik: Incită la ură și război
Sursa: captură foto site Sputnik
Publicat: 26/02/2022, 10:22
Actualizat: 26/02/2022, 10:25

Republica Moldova blochează site-ul de propagandă Sputnik, oficialii spunând că acesta „incită la ură și război”. Țara a mai blocat un site care promovează același tip de informații.

Directorul Serviciului de Informaţii şi Securitate din Republica Moldova (SIS) a emis sâmbătă un ordin ce prevede blocarea a două site-uri rusești „promotoare de informații ce incită la ură și război”, potrivit unui comunicat oficial, citat de G4Media.

Republica Moldova a blocat site-urile www.sputnik.md și www.gagauznews.md.

Decizia a fost luată în contextul în care țara a instituit starea de urgență.

Site-ul Sputnik este extrem de accesat și în România. Site-ul este deținut oficial de guvernul rus și, în ultimii ani, a promovat constant temele ruse, dar și politicieni români controversați precum George Simion sau Diana Șoșoacă, conform sursei citate.

Republica Moldova a decretat stare de urgență, pe 24 februarie

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a convocat Consiliul Suprem de Securitate al țării și a cerut Parlamentului decretarea stării de urgență. Ea a declarat într-o conferință de presă de joi dimineață că Moldova este pregătită să primească zeci de mii de refugiați și deja este o creștere a fluxului de tranzit la frontierele țării.

„Rusia a lansat atacuri militare asupra țării vecine, Ucraina, încălcând flagrant normele dreptului internațional. Comunitatea internațională e unanimă în condamnarea acestui act de război.

În acest context, am convocat Consiliul Suprem de Securitate. Am stabilit că Guvernul va cere Parlamentului să declare stare de urgență.

Am dispus intensificarea eforturilor de patrulare ale subdiviziunilor MAI pentru a preveni eventuale provocări. Solicit cetățenilor Republicii Moldova care se află în vizită sau ședere Ucraina să se întoarcă acasă.

Toate punctele de trecere a frontierei sunt deschise și funcționează în regim extins, cu echipe suplimentate. Mai multe curse cu destinația Ucraina au aterizat azi la Chișinău. Vom avea grijă de acești oameni.

La punctele de trecere a frontierei cu Ucraina se atestă o creștere a fluxului de tranzit la frontiere, instituțiile noastre instalează centre de triere, vom ajuta oamenii care au nevoie de sprijinul nostru. În acest moment, suntem pregătiți să acomodăm câteva zeci de mii de oameni.

În același timp, Guvernul este în contact permanent cu organizațiile internaționale și avem pregătite mai multe scenarii în cazul în care vom avea un flux mai mare de refugiați.”, a spus, joi, Maia Sandu.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și la săptămânalul 7Est, în anul 2010. Ulterior, citeste mai mult