Prima pagină » Actualitate » Rețetă ardelenească de gulaș de porc cu cartofi. Ingredientele care îi dau un gust aparte

Rețetă ardelenească de gulaș de porc cu cartofi. Ingredientele care îi dau un gust aparte

Rețetă ardelenească de gulaș de porc cu cartofi. Ingredientele care îi dau un gust aparte
foto ilustrativa: sursa foto: Envato

Gulașul de porc cu cartofi este renumit în toată lumea, dar rețeta ardelenească are un gust aparte. Preparatul are la bază afumătură de porc, spre deosebire de cel clasic în care se adaugă carne de vită. Gulașul de porc este un fel de mâncare consistent, perfect pentru zilele răcoroase, hrănitor și foarte ușor de preparat.

Dar un lucru este sigur, și anume, că gulașul are cel mai bun gust atunci când este gătit la ceaun. De asemenea, ingredientele sunt foarte simple și pot fi amestecate în funcție de preferințe. Desigur, primul loc este ocupat de cartofi, apoi vin carnea de porc, legumele și boiaua.

Felul de mâncare are legătură cu păstorii de la șes din Ungaria, fiind originară din acea zonă. Păstorii erau departe de zonele locuite, ei trebuiau să se descurce cu ce aveau, astfel că își găteau singuri. Pe vremuri, ei nu aveau prea multe oale, ci doar un tuci, în care își făceau preparatul care apoi a devenit renumit.

Ciobanii își aduceau cu ei pâine, slănină, câteva legume și găluște ungurești din făină și cam atât. Pentru că aveau la îndemnână carnea, astfel supraviețuiau perioade lungi.

Rețeta de gulaș ardelenesc este la fel cu cea tradițională ungurească, dar are câteva îmbunătățiri. Aspectul și gustul sunt diferite, fiind păstrată consistența.

Se știe faptul că, bucătăria ardelenească este plină de arome și culori, majoritatea preparatelor având la bază legume și carne. În Ardeal, afumătura este adăugată în ciorbe și în mâncărurile scăzute, chiar și în omlete. Această rețetă de gulaș include kaiserul afumat.

Pentru pregătirea gustosului gulaș sunt necersare ingrediente ca: 500 g carne de porc; 180 de grame de kaiser afumat; 2 cepe mari; 4 cartofi; 2 căței de usturoi; 2 ardei; 2 linguri de pastă de tomate; 2 linguri de ulei vegetal/ untură de porc; 2 căni de supă de carne (sau apă); 1 linguriță de boia dulce; 1 frunză de dafin; sare și piper după gust; 1 lingură de făină (opțional, pentru sos); 2 linguri de pătrunjel verde.

Mod de preparare

Gulașul de porc este o tocană tradițională gătită cu multă ceapă, paprika, roșii și ardei dulce și carne. Este o mâncare populară în Ungaria și în alte părți ale Europei de Est. În primul rând, se pune uleiul sau untura la încins, într-o oală încăpătoare. Se adaugă ceapa, ardeiul, usturoiul și frunza de dafin. Se lasă la călit, iar după cinci minute se adaugă carnea. Se adaugă și kaiserul. Când ingredientele ajung la punctul de fierbere, se adaugă două căni de supă de carne, pasta de tomate și o linguriță de boia dulce. Oala se acoperă, iar compoziția se lasă la fiert aproxomativ 1-2 ore, până carnea va devein fragedă.

Cartofii tăiați se pun peste carne și afumătură. Aproape de final, se scoate foaia de dafin și se adaugă pătrunjelul tocat. În Ardeal, gospodinele adaugă în gulaș și rântașul pregătit din apă și făină.

CITEȘTE ȘI:

Mirabela Năstase a absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, din cadrul Universității Hyperion. Vreme de 3 ani a fost redactor la revista VIP, unde a făcut reportaje și interviuri ... vezi toate articolele

Citește și