Prima pagină » Actualitate » Rețetă ardelenească de gulaș de porc cu cartofi. Ingredientele care îi dau un gust aparte

Rețetă ardelenească de gulaș de porc cu cartofi. Ingredientele care îi dau un gust aparte

Rețetă ardelenească de gulaș de porc cu cartofi. Ingredientele care îi dau un gust aparte
foto ilustrativa: sursa foto: Envato

Gulașul de porc cu cartofi este renumit în toată lumea, dar rețeta ardelenească are un gust aparte. Preparatul are la bază afumătură de porc, spre deosebire de cel clasic în care se adaugă carne de vită. Gulașul de porc este un fel de mâncare consistent, perfect pentru zilele răcoroase, hrănitor și foarte ușor de preparat.

Dar un lucru este sigur, și anume, că gulașul are cel mai bun gust atunci când este gătit la ceaun. De asemenea, ingredientele sunt foarte simple și pot fi amestecate în funcție de preferințe. Desigur, primul loc este ocupat de cartofi, apoi vin carnea de porc, legumele și boiaua.

Felul de mâncare are legătură cu păstorii de la șes din Ungaria, fiind originară din acea zonă. Păstorii erau departe de zonele locuite, ei trebuiau să se descurce cu ce aveau, astfel că își găteau singuri. Pe vremuri, ei nu aveau prea multe oale, ci doar un tuci, în care își făceau preparatul care apoi a devenit renumit.

Ciobanii își aduceau cu ei pâine, slănină, câteva legume și găluște ungurești din făină și cam atât. Pentru că aveau la îndemnână carnea, astfel supraviețuiau perioade lungi.

Rețeta de gulaș ardelenesc este la fel cu cea tradițională ungurească, dar are câteva îmbunătățiri. Aspectul și gustul sunt diferite, fiind păstrată consistența.

Se știe faptul că, bucătăria ardelenească este plină de arome și culori, majoritatea preparatelor având la bază legume și carne. În Ardeal, afumătura este adăugată în ciorbe și în mâncărurile scăzute, chiar și în omlete. Această rețetă de gulaș include kaiserul afumat.

Pentru pregătirea gustosului gulaș sunt necersare ingrediente ca: 500 g carne de porc; 180 de grame de kaiser afumat; 2 cepe mari; 4 cartofi; 2 căței de usturoi; 2 ardei; 2 linguri de pastă de tomate; 2 linguri de ulei vegetal/ untură de porc; 2 căni de supă de carne (sau apă); 1 linguriță de boia dulce; 1 frunză de dafin; sare și piper după gust; 1 lingură de făină (opțional, pentru sos); 2 linguri de pătrunjel verde.

Mod de preparare

Gulașul de porc este o tocană tradițională gătită cu multă ceapă, paprika, roșii și ardei dulce și carne. Este o mâncare populară în Ungaria și în alte părți ale Europei de Est. În primul rând, se pune uleiul sau untura la încins, într-o oală încăpătoare. Se adaugă ceapa, ardeiul, usturoiul și frunza de dafin. Se lasă la călit, iar după cinci minute se adaugă carnea. Se adaugă și kaiserul. Când ingredientele ajung la punctul de fierbere, se adaugă două căni de supă de carne, pasta de tomate și o linguriță de boia dulce. Oala se acoperă, iar compoziția se lasă la fiert aproxomativ 1-2 ore, până carnea va devein fragedă.

Cartofii tăiați se pun peste carne și afumătură. Aproape de final, se scoate foaia de dafin și se adaugă pătrunjelul tocat. În Ardeal, gospodinele adaugă în gulaș și rântașul pregătit din apă și făină.

CITEȘTE ȘI:

Recomandarea video

Mediafax
Dormitul cu televizorul pornit. Ce spun specialiștii despre efectele asupra sănătății
Digi24
Lanțul secret de aprovizionare care alimentează războaiele Americii: povestea lui Will Somerindyke, sportivul devenit vânzător de arme
Cancan.ro
Meteorologii Accuweather anunță o lună ianuarie 2026 cum nu a mai fost în România. Ce se întâmplă în București
Prosport.ro
Cea mai frumoasă profesoară de matematică din România e colega lui Gabi Tamaș!
Adevarul
„Asta e tot ce vreau eu”. Reacția virală a unei mame filipineze din România a emoționat internetul
Mediafax
Jucării periculoase de Crăciun. Cum unele jucării populare pot deveni un risc real pentru copii și părinți
Click
Ce spun psihologii despre oamenii care păstrează pungile, borcanele goale, hârtia de ambalaj „pentru orice eventualitate”
Cancan.ro
Mihaela Rădulescu, gest sfâșietor când și-a văzut mama în sicriu. Nu s-a mai putut abține
Ce se întâmplă doctore
Cum arată Narcisa Suciu la mai bine de 15 ani de când a plecat în Finlanda. De ce s-a reîntors în țară? E de nerecunoscut
Ciao.ro
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi foştii parteneri
Promotor.ro
Mașini premium SH cu probleme. Expert: „Check engine aprins, beculețe care clipocesc...”
Descopera.ro
Cele mai consumate băuturi din lume au un efect crucial pentru sănătatea oaselor
Râzi cu lacrimi
BANCUL ZILEI. – Ce te doare, Bulă? – Mă doare buzunarul, dom doctor …
Descopera.ro
Copacul Prometeu, vechi de 4.900 de ani, a fost cândva cel mai bătrân din lume. Ce soartă a avut?