Prima pagină » Actualitate » Rețeta de ZACUSCĂ a lui Radu Anton Roman. Secretul ordinii de gătire a legumelor va da gustul autentic românesc de odinioară

Rețeta de ZACUSCĂ a lui Radu Anton Roman. Secretul ordinii de gătire a legumelor va da gustul autentic românesc de odinioară

Rețeta de ZACUSCĂ a lui Radu Anton Roman. Secretul ordinii de gătire a legumelor va da gustul autentic românesc de odinioară
Sursa foto: Facebook

A venit toamna în România, iar gospodarii și gospodinele se pregătesc să umple câmara cu fel și fel de bunătăți pentru iarnă, iar zacusca este unul dintre preparatele vedetă al acestui sezon.

Radu Anton Roman a lăsat moștenire o rețetă secretă de zacuscă de vinete, simplă și delicioasă, în care ordinea de gătire a legumelor este esențială pentru un gust desăvârșit autentic românesc.

Rețeta lui Radu Anton Roman necesită ingrediente accesibile și ușor de găsit mai ales în această perioadă a anului.

Rețeta de zacuscă a lui Radu Anton Roman

Pentru a găti o zacuscă ca la carte urmând pașii lui Radu Anton Roman ai nevoie de următoarele ingrediente:

3 kilograme de vinete, 3 kilograme de gogoșari roșii, 3 kilograme de roșii, 2 kilograme de ceapă, 10 ardei capia, 750 ml de ulei, o căpățână de usturoi, 2 ardei iuți, sare, piper și boia după gust.

Primul pas este coacerea vinetelor pe plită, urmată de curățarea lor de coajă și scurgerea acestora.

„Gogoșarii, ardeii și ceapa se toacă și se pun la călit în ulei încins,” explică Roman.

După ce legumele se călesc, se adaugă vinetele și roșiile, care au fost curățate și tocate mărunt.

Amestecul trebuie să fiarbă timp de o oră, la foc mic, într-un vas acoperit, cu amestecări dese pentru a evita lipirea. La final, se adaugă usturoiul, sarea, piperul și boiaua, iar zacusca se mai lasă să dea în câteva clocote, potrivi evz.ro

„Gogoșarii, ardeii și ceapa se grijesc, apoi se toacă și se pun la călit în ulei încins. Se pun la călit și vinetele. Roșiile se curăță de nodul verde și tare, se toacă mărunt și se adaugă la prăjeală. Totul va bolborosi vreme de 1 oră, în vas acoperit, pe foc mic, amestecând des, să nu se prindă. În sfârșit se pune usturoi, sare, piper, se mai lasă să dea în câteva clocote.

Se conservă în borcane bine închise. Pentru siguranță, se pun borcanele cu zacuscă într-o cratiță mare, la fiert, încă o jumătate de oră”, a scris Radu Anton Roman, în cartea „Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti”.

Această metodă tradițională asigură nu doar un gust autentic, ci și o rezistență sporită a delicatesei de toamnă pe tot parcursul iernii.

Recomandarea video

Citește și

Mediafax
Zilele cu dezlegare la pește rămase până la Crăciun
Digi24
Vladimir Putin „a otrăvit” mințile rușilor. Mihail Kasianov, despre ultima întâlnire cu liderul de la Kremlin: „Te voi distruge oricum”
Cancan.ro
FBI intră pe fir în cazul lui Emil Gânj! Descoperiri ULUITOARE în telefonul criminalului din Mureș
Prosport.ro
Mădălina Ghenea i-a înnebunit pe arabi. Cum și-a făcut apariția în Qatar
Adevarul
Trucul românesc care reduce cheltuielile de iarnă. „Am 21 de grade în casă și nu am dat drumul la căldură”
Mediafax
Alegeri Primăria București 2025. Capitala votează astăzi primarul general. S-au deschis secțiile de votare
Click
Roxana Călin, doctoriţa care a îngrozit România în anii ’90. Și-a ucis şi tranşat rivala în dragoste
Digi24
Rachete spațiale, aur ilegal și o misiune imposibilă a Legiunii Străine: De ce nu poate Europa să își apere frontiera din Amazon
Cancan.ro
Ultimele imagini cu Rodica Stănescu înainte să moară! Se transformare radical de dragul iubitului. Intervenții estetice și...
Ce se întâmplă doctore
Ce se întâmplă cu pensiile din ianuarie 2026? Ministrul Muncii a clarificat situația
Ciao.ro
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar cu amintirea
Promotor.ro
Tesla Model 3 Standard, disponibilă și în România. E cea mai ieftină Tesla și poate fi luată în rate
Descopera.ro
Un EXPERT spune că modelele lingvistice mari nu vor fi niciodată cu adevărat INTELIGENTE
Râzi cu lacrimi
BANCUL ZILEI. BULĂ nedumerit: - Iubita mea s-a întins pe canapea, şi-a dat fusta jos, şi-a smuls...
Descopera.ro
Camerele de „descărcare a furiei”, pe val. De ce majoritatea clienților sunt femei?