Săptămâna mare abundă în tradiții și superstiții. Este săptămâna premergătoare Paștelui, timp în care credincioșii merg la biserică și respectă cu sfințenie anumite ritualuri. Unul mai puțin cunoscut este „Focul morților”, ritual ce încă se mai păstrează și în zilele noastre pe la sate.
Prin gospodării, în Săptămâna Mare e forfotă mare, iar pregătirile pentru Paște sunt în toi. Însă înainte ca mirosul de buntătăți să umple bucătăriile, oamenii de la sate merg să aprindă „Focul morților”, flacăra care aduce lumină pentru cei trecuți în neființă.
„În Săptămâna Mare adunăm ultimele vreascuri, ultimele frunze uscate de prin grădină, din jurul casei, din curte, şi facem trei focuri, pentru alungarea spiritelor rele”, a spus Ecateria, o femeie din satul Odaia Manolache, județul Galați, pentru observatornews.ro.
Însă fiecare zi din Săptămâna Patimilor are o simbolistică aparte și anumite tradiții și superstiții. Spre exemplu, în Miercurea Mare există câteva aspecte pe care creștinii le pot respecta. Altminteri, se spune că ar fi mare păcat dacă nu vor fi urmate aceste lucruri, iar ghinionul va fi atras.
Conform tradiției, în Miercurea Mare nu este bine să speli rufele. Aceasta este ziua în care este amintită trădarea lui Iuda, iar rânduiala bisericească arată că activitățile gospodărești ar trebui reduse. Totodată, ziua ar trebui să fie închiată rugăciunii și armoniei. Se spune că persoanele care spală hainele în Miercurea Mare ar putea atrage necazurile asupra lor.
Dar tradițiile continua să fie menținute de creștini în următoarele zile. Spre exemplu, în Joia Mare, se înroșesc ouăle și se frământă cozonacii. În anumite zone din țară se spune că Joia Mare este ultima zi, înainte de Paște, când se mai pot face activități casnice. Ziua de joi poate fi dedicate și reculegerii.
Nu în ultimul rând, se știe faptul că Vinerea Mare este cea mai tristă zi din calendar, deoarece este ziua când Iisus Hristos a fost răstignit. În Vinerea Mare nu se spală rufe și nu se fac activități casnice.
CITEȘTE ȘI: