România, în cooperare cu Comisia Europeană, LANSEAZĂ un proiect-pilot pentru gestionarea migrației

România, în cooperare cu Comisia Europeană, LANSEAZĂ un proiect-pilot pentru gestionarea migrației
Publicat: 17/03/2023, 22:44

Comisia Europeană și România lansează un proiect-pilot pentru a aborda provocările actuale ale migrației, într-o manieră durabilă. Ministrul liberal al Afacerilor Interne, Lucian Bode și comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, au semnat vineri scrisoarea de intenție privind lansarea proiectului,

Acesta prevede implementarea de către România a mai multor instrumente în domeniul azilului, returnărilor, managementului frontierelor și cooperării internaționale, pornind de la bunele practici românești în aceste domenii. Proiectul va fi implementat cu sprijinul operațional, tehnic și financiar al Comisiei și al agențiilor cheie din UE pentru afaceri interne (EUAA, Europol și Frontex), anunță PNL pe Facebook.

,,Pasul important făcut astăzi este un rezultat al contribuției concrete venite din partea României pentru gestionarea durabilă a provocărilor generate de migrație la nivel european.”, a declarat Lucian Bode

„Prin acest proiect-pilot, România aduce o contribuție extrem de valoroasă la efortul european comun de a gestiona provocările migrației într-un mod eficient, comun și unit. Comisia va oferi sprijin deplin”, spune comisarul european Johansson.

Nicolae Ciucă: Salut lansarea proiectului-pilot

„Salut lansarea proiectului-pilot care prevede implementarea de către România a mai multor instrumente din domeniul protecției granițelor externe ale Uniunii Europene, precum azilul, returnările și, bineînțeles, managementul frontierelor. Autoritățile noastre vor avea șansa de a arăta partenerilor europeni modul în care bunele practici românești în aceste domenii pot fi implementate la scară largă.
Acest proiect este rezultatul concret al angajamentului pe care țara noastră l-a luat în ceea ce privește soluționarea în mod durabil a migrației. În acest demers de anvergură europeană, România vine cu o experiență care presupune securizarea frontierei externe a UE într-o zonă geografică strategică, gestionarea eficientă a migrației și, implicit, asigurarea unui nivel ridicat de securitate pentru cetățenii europeni.
Punctul de pornire al acestui important proiect-pilot este scrisoarea de intenție semnată azi de comisarul european pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson și de ministrul român al Afacerilor Interne, Lucian Bode. În acest nou proiect european, contribuției românești i se vor adăuga sprijinul operațional, tehnic și financiar al Comisiei de la Bruxelles și al instituțiilor europene specializate, precum Agenția UE pentru Azil, EUROPOL și FRONTEX”, scrie și premierul Nicolae Ciucă pe pagina sa de Facebook.

Pentru a aborda provocările actuale în materie de migrație, scrisoarea președintelui Comisiei din 26 ianuarie și liderii din UE reuniți în Consiliul European din 9-10 februarie 2023, au solicitat punerea în aplicare a unor acțiuni operaționale-cheie în domeniul protecției frontierelor, al azilului și al returnării. Una dintre acțiunile operaționale vizate prevede înființarea de proiecte pilot pentru proceduri rapide de azil și de returnare în statele membre interesate.

La Consiliul European dedicat migrației, președintele Klaus Iohannis a subliniat necesitatea definirii unor măsuri cât mai concrete, operaționale care să răspundă provocărilor în materie de migrație ilegală, exprimând, în acest sens. deschiderea României de a lucra cu Comisia Europeană la un proiect-pilot pentru a contribui „cu experienșa recunoscută în securizarea frontierei externe și combaterea migrației ilegale, deși țara noastră nu este parte a niciunei rute de migrație și nici sursă de mișcări secundare”. Totodată, șeful statului a cerut ca tema migrației să nu fie legată de extinderea spațiului Schengen, invocată de Austria în mod incorect ca argument pentru votul său, din decembrie anul trecut, împotriva aderării României și Bulgariei la zona de liberă circulație.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase