România, în cooperare cu Comisia Europeană, LANSEAZĂ un proiect-pilot pentru gestionarea migrației

România, în cooperare cu Comisia Europeană, LANSEAZĂ un proiect-pilot pentru gestionarea migrației
Publicat: 17/03/2023, 22:44

Comisia Europeană și România lansează un proiect-pilot pentru a aborda provocările actuale ale migrației, într-o manieră durabilă. Ministrul liberal al Afacerilor Interne, Lucian Bode și comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, au semnat vineri scrisoarea de intenție privind lansarea proiectului,

Acesta prevede implementarea de către România a mai multor instrumente în domeniul azilului, returnărilor, managementului frontierelor și cooperării internaționale, pornind de la bunele practici românești în aceste domenii. Proiectul va fi implementat cu sprijinul operațional, tehnic și financiar al Comisiei și al agențiilor cheie din UE pentru afaceri interne (EUAA, Europol și Frontex), anunță PNL pe Facebook.

,,Pasul important făcut astăzi este un rezultat al contribuției concrete venite din partea României pentru gestionarea durabilă a provocărilor generate de migrație la nivel european.”, a declarat Lucian Bode

„Prin acest proiect-pilot, România aduce o contribuție extrem de valoroasă la efortul european comun de a gestiona provocările migrației într-un mod eficient, comun și unit. Comisia va oferi sprijin deplin”, spune comisarul european Johansson.

Nicolae Ciucă: Salut lansarea proiectului-pilot

„Salut lansarea proiectului-pilot care prevede implementarea de către România a mai multor instrumente din domeniul protecției granițelor externe ale Uniunii Europene, precum azilul, returnările și, bineînțeles, managementul frontierelor. Autoritățile noastre vor avea șansa de a arăta partenerilor europeni modul în care bunele practici românești în aceste domenii pot fi implementate la scară largă.
Acest proiect este rezultatul concret al angajamentului pe care țara noastră l-a luat în ceea ce privește soluționarea în mod durabil a migrației. În acest demers de anvergură europeană, România vine cu o experiență care presupune securizarea frontierei externe a UE într-o zonă geografică strategică, gestionarea eficientă a migrației și, implicit, asigurarea unui nivel ridicat de securitate pentru cetățenii europeni.
Punctul de pornire al acestui important proiect-pilot este scrisoarea de intenție semnată azi de comisarul european pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson și de ministrul român al Afacerilor Interne, Lucian Bode. În acest nou proiect european, contribuției românești i se vor adăuga sprijinul operațional, tehnic și financiar al Comisiei de la Bruxelles și al instituțiilor europene specializate, precum Agenția UE pentru Azil, EUROPOL și FRONTEX”, scrie și premierul Nicolae Ciucă pe pagina sa de Facebook.

Pentru a aborda provocările actuale în materie de migrație, scrisoarea președintelui Comisiei din 26 ianuarie și liderii din UE reuniți în Consiliul European din 9-10 februarie 2023, au solicitat punerea în aplicare a unor acțiuni operaționale-cheie în domeniul protecției frontierelor, al azilului și al returnării. Una dintre acțiunile operaționale vizate prevede înființarea de proiecte pilot pentru proceduri rapide de azil și de returnare în statele membre interesate.

La Consiliul European dedicat migrației, președintele Klaus Iohannis a subliniat necesitatea definirii unor măsuri cât mai concrete, operaționale care să răspundă provocărilor în materie de migrație ilegală, exprimând, în acest sens. deschiderea României de a lucra cu Comisia Europeană la un proiect-pilot pentru a contribui „cu experienșa recunoscută în securizarea frontierei externe și combaterea migrației ilegale, deși țara noastră nu este parte a niciunei rute de migrație și nici sursă de mișcări secundare”. Totodată, șeful statului a cerut ca tema migrației să nu fie legată de extinderea spațiului Schengen, invocată de Austria în mod incorect ca argument pentru votul său, din decembrie anul trecut, împotriva aderării României și Bulgariei la zona de liberă circulație.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Decizie finală pentru plata cu BANCNOTE. Noua regulă devine OBLIGATORIE
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Recipientele de la una dintre cele mai populare cafenele din lume vor fi mai mici...