VIDEO | România, în zodia PROTESTELOR. Angajații din sănătate ies în stradă. Revendicări și restricții în trafic

Publicat: 08/06/2023, 08:32
Actualizat: 08/06/2023, 14:13

Federaţia ”Solidaritatea Sanitară” organizează, joi, un protest în Bucureşti, având programate un miting în Piaţa Victoriei şi un marş pe străzile Capitalei. ”Federaţia «Solidaritatea Sanitară» din România” – organizaţie sindicală reprezentativă la nivelul sectorului Sănătate – anunţă organizarea Mitingului şi marşul Sănătăţii în ziua de joi, 08 iunie 2023, în Bucureşti”, este anunțul sindicaliştilor.

UPDATE 3:

Protestatarii și-au continuat marșul și au ajuns în Piața Constituției, la punctul final al mitingului organizat astăzi, unde își scandează nemulțumirile în fața Palatului Parlamentului. Federația ”Solidaritatea Sanitară” i-a îndemnat pe medici să-și depună preavizul din gărzi, în semn de susținere față de manifestația organizată de sindicaliști.

UPDATE 2:

Sindicaliștii au ajuns în Piața Revoluției și protestează în fața Ministerului Sănătății din cauza nemulțumirilor legate de salarii. Potrivit unui comunicat, se așteaptă ca peste 4.000 de oameni să fie prezenți la protest.

Prin aceste acțiuni, manifestanții le demonstrează guvernaților hotărârea de a continua programul de proteste așa cum au anunțat, acordând un ultimatum Guvernului ca până în data de 15 iunie să le fi rezolvate revendicarile. În caz contrar, angajații din sănătate au precizat că vor ajunge la o grevă generală.

UPDATE 1:

Mii de protestatari s-au strâns în Piața Victoriei, pentru a-și cere drepturile. Echipați cu vuvuzele și steaguri ale sindicatelor pe care le reprezintă, demonstranții militează pentru rezolvarea inechităţilor salariale, prin noua lege a salarizării.

După ce au manifestat în fața Guvernului, angajații din sănătate au plecat în marș către Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Muncii.

ȘTIREA INIȚIALĂ:

Reamintim că și Marius Nistor, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie Spiru Haret, a anunţat un nou protest al reprezentanţilor din educaţie cu 20.000 de persoane în aceste zile. Profesorii au intrat în cea de-a treia săptămânii de grevă, fiind hotărâți să își ceară drepturile în continuare.

Programul acţiunilor de protest din sănătate:

11:00-12:00 Miting în Piaţa Victoriei

12:00-12:30 Marş din Piaţa Victoriei către Piaţa Revoluţiei

• 12:30-13:00 Miting în Piaţa Revoluţiei / Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Muncii

• 13:00 -13:30 Marş din Piaţa Revoluţiei către Piaţa Constituţiei

• 13-30-14:30 Miting în Piaţa Constituţiei

Cele câteva mii de profesionişti din sistemul public de sănătate prezenţi la protest vor susţine următoarele revendicări:

1. Acordarea tuturor drepturilor prevăzute de actuala lege a salarizării:

a. Acordarea salariului de bază la nivelul anului 2022 pentru toţi angajaţii din sănătate.

b. Raportarea sporurilor pentru condiţiile de muncă la salariile de bază pentru personalul auxiliar sanitar (infirmiere, îngrijitoare, brancardieri), TESA şi muncitori sanitari.

c. Raportarea sporurilor de tură şi pentru lucrul în zilele libere legale la salariile de bază în plată pentru toate categoriile de personal.

d. Plata gărzilor medicilor cu tariful orar al normei de bază.

2. Adoptarea proiectului de lege a salarizării (partea pentru sănătate) negociat cu Ministerul Sănătăţii (în forma stabilită cu partenerii sociali) şi aplicarea cât mai rapidă a acestuia. În forma negociată proiectul de lege asigură:

a. Reaşezarea în grila de salarizare a tuturor angajaţilor din sectorul public de sănătate, începând cu asistentele medicale

b. Posibilitatea unei creşteri efective şi relevante a veniturilor angajaţilor din sănătate

3. Acceptarea propunerilor Federaţiei „Solidaritatea Sanitară” la Contractul colectiv de muncă la nivel de sector, rămase în divergenţă, încheierea şi înregistrarea acestui contact colectiv de muncă.

4. Actualizarea valorii indemnizaţiei de hrană luând ca referinţă salariul minim în plată şi scoaterea ei din calculul limitei aplicabile sporurilor.

5. Deblocarea posturilor în sistemul public de sănătate

6. Creşterea ponderii a cheltuielilor pentru sănătate în PIB la nivelul mediei UE.

„Politicienii trebuie să înţeleagă că angajaţii din Sănătate nu pot avea încredere în rezolvarea inechităţilor salariale”

”Federaţia Solidaritatea Sanitară consideră că soluţia la reducerea gradului de nemulţumire a angajaţilor din sănătate o constituie refacerea încrederii acestora în angajamentele asumate de politicieni atât în cadrul legii salarizării cât şi în cadrul negocierilor purtate cu organizaţiile sindicale reprezentative.

În acest sens, politicienii trebuie să înţeleagă că angajaţii din Sănătate nu pot avea încredere în rezolvarea inechităţilor salariale prin noua lege a salarizării până când nu le sunt acordate toate drepturile din actuala lege a salarizării (legea nr. 153/2017), exact aşa cum sunt prevăzute.

În consecinţă, solicităm anularea de urgenţă a tuturor prevederilor diferitelor ordonanţe de urgenţă care au suspendat drepturile prevăzute în legea salarizării şi acordare acestor drepturi”, anunţă sindicaliştii.

„Recomandăm Guvernului să se aşeze la masa negocierilor”

Potrivit acestora, ”guvernanţii trebuie să înţeleagă că nu pot negocia un proiect de lege a salarizării cu partenerii sociali şi apoi să-l modifice după bunul plac, că nu se pot angaja că vor semna contractul colectiv la nivel de sector şi să întârzie cu mai bine de jumătate de an onorarea acestei obligaţii”.

”Guvernanţii trebuie să transpună propunerile la contractul colectiv de muncă la nivel de sector şi să asigure finalizarea şi înregistrarea acestuia. De asemenea, ei trebuie să asume adoptarea proiectului de lege a salarizării (partea privitoare la sănătate) exact în forma negociată cu partenerii sociali şi aplicarea de urgenţă a acestuia. Participanţii la aceste acţiuni vor demonstra guvernaţilor hotărârea de a continua programul de proteste aşa cum a fost anunţat, acesta putând ajunge până la greva generală.

Avertizăm politicienii că noi nu schimbăm programul acţiunilor după placul lor şi prin înţelegeri conjuncturale, ci doar atunci când sunt onorate aşteptările legitime ale angajaţilor. În consecinţă, recomandăm Guvernului să se aşeze la masa negocierilor (respectând criteriu reprezentativităţii) înainte de a fi prea târziu, pentru a asigura împreună cele mai bune soluţii de onorare a revendicărilor”, au mai transmis sindicaliştii.

Desfășurarea mitingului și restricțiile din trafic:

– între orele 11.00 – 12.00, adunare publică în fața Guvernului României –
Piața Victoriei – alveola centrală; – între orele 12.00 – 12.30, deplasarea participanților pe traseul Piața
Victoriei – Calea Victoriei – Piața Revoluției;
între orele 12.30 – 13.00, adunare publică în fața Ministerului Muncii și Solidarității Sanitare și în fața Ministerului Sănătății;
între orele 13.00 – 13.30, deplasarea participanților pe traseul Piața Revoluției – Calea Victoriei – Bd. Națiunile Unite – Bd. Libertății – parcarea din Piața Constituției;
între orele 13.30 – 14.30, adunare publică în fața Palatului Parlamentului în parcarea din Piața Constituției;
– între orele 14.30 – 15.00, defluirea totală a participanților.

Pe durata deplasării se va restricționa traficul rutier progresiv pe traseul: Calea Victoriei – Pod Națiunile Unite – Bd. Națiunile Unite – Bd. Libertății –parcarea din Piața Constituției.

Brigada Rutieră, recomandări pentru șoferi

  • să folosească autovehiculele personale cât mai puțin pentru a evita blocajele de trafic și să opteze pentru mijloacele de transport în comun, în special pentru metrou;
  • să evite deplasarea în zona de desfășurare a adunării publice și să respecte semnalele polițiștilor rutieri aflați în trafic pentru devierea și fluidizarea acestuia;
  •  să își păstreze calmul și să nu claxoneze abuziv în cazul în care se află în zone aglomerate;
  •  să evite pe timpul deplasării, manifestările de natură a pune în pericol siguranța lor, dar și a celorlalți participanți la trafic.

CITIȚI ȘI:

GREVĂ japoneză în spitale. De miercuri, încep protestele şi în Sănătate. Se cere demisia lui Marius Budăi

Angajații din sistemul sanitar intră în GREVĂ japoneză. Care sunt revendicările sindicaliștilor

Bianca Iliescu
Bianca Iliescu și-a început cariera jurnalistică în 2019, la Prima TV, unde a lucrat ca redactor de știri externe pentru jurnalul "Focus". Ulterior, mai mult
Mara Răducanu
Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
EXCLUSIV Băsescu: Dacă se retrage Piedone, câștigă sigur Firea. Dar nu se va retrage pentru...
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Ce trebuie să mâncăm pentru a ne feri de cancer: „Evitați aceste două lucruri!”
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România de Florii! A MURIT
Cum a fost prins Prinţul Paul al României! Detaliul care l-a dat de gol. Acesta...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
Simona Halep SCHIMBĂ REGULILE în lumea tenisului. Decizie radicală după verdictul TAS
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Mă făceam că nu aud". Nicolae Botgros, întâmplare neașteptată la o înmormântare! Cererea pe care...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Test de cultură generală. Cât de veche este Cascada Niagara?