Românii din Italia spun că sunt discriminați atunci când își caută o locuință. „Când află că sunt româncă, îmi sugerează să locuiesc cu o persoană în vârstă de care să am grijă”

Românii din Italia spun că sunt discriminați atunci când își caută o locuință. „Când află că sunt româncă, îmi sugerează să locuiesc cu o persoană în vârstă de care să am grijă”
Fotografie cu caracter ilustrativ. Sursa: Pixabay
Publicat: 06/10/2022, 12:33

O româncă din Italia susține că se chinuie de ceva timp să închirieze o locuință, fiind de mai multe ori refuzată tocmai pentru că este din România.

Aceasta spune că problemele pornesc chiar de la agenții imobiliari, care, odată ce află că este româncă, o refuză tocmai pentru acest motiv.

„Caut o casă de o lună de zile și am primit doar refuzuri. Când află că sunt româncă, îmi sugerează adesea să mă duc să locuiesc cu o persoană în vârstă de care să am grijă”, spune Roxana.

Femeia locuiește de 11 ani în Florența și spune că încă are probleme în a-și găsi o locuință, asta pentru că provine din România, dar și pentru că ocupația ei, cea de „lucrător cultural”, este pentru mulți încă o enigmă, fiind adesea asimilată cu cea de artist, potrivit stiridiaspora.ro.

Ea povestește cum a încercat, într-o discuție cu un agent imobiliar, să afle mai multe detalii despre o locuință din zona în care trăiește, dar, acesta din urmă, când a aflat că este româncă, și-a luat rămas bun de la ea și a închis telefonul.

„Dacă ești român în Italia, trebuie să fii îngrijitor”

Roxana spune că a trăit „o lună de refuzuri repetate, întrebări stupide, remarci rasiste despre originea mea, munca pe care o fac, presupusa mea incapacitate de a plăti chiria doar pentru că sunt liber-profesionistă și nu sunt permanentă. Acesta este doar vârful de iceberg. Iar icebergul este imens, de la doamna care, când îi spun cu ce mă ocup, îmi răspunde «Ați văzut cât costă chiria?», până la cei care spun că dacă ești român trebuie să fii îngrijitor. Ca și cum capacitatea mea de a plăti chiria ar depinde de aceste lucruri. Și, fiind singură, caut o casă în care să locuiesc fie singură, fie cu un prieten cu care să împart cheltuielile, și aici se deschide o altă dezbatere: se pare că în Italia ori ești un cuplu, ori ideea de a locui cu prietenii nu există», spune românca.

Roxana spune că luna în care și-a căutat o locuință a fost „lungă și demoralizatoare”. Mai mult, femeia povestește că atunci când îi aud numele, agenții imobiliari îi spun că vor reveni cu un apel telefonic, dar acest lucru nu se mai întâmplă.

Cu toate acestea, Roxana mărturisește că se bucură că trăiește în Florența și că s-a îndrăgostit de acest oraș. Însă recunoaște că viața ei ar fi mult mai ușoară fără discriminarea cu care se confruntă.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase