UPDATE | Românii evacuați din Afganistan au ajuns azi în țară. Stadiul demersurilor Celulei de criză interinstituționale – VIDEO

UPDATE | Românii evacuați din Afganistan au ajuns azi în țară. Stadiul demersurilor Celulei de criză interinstituționale - VIDEO
Imagini de la sosirea aeronavei în România / Sursa: captura Facebook - Ministerul Apărării Naționale
Publicat: 21/08/2021, 10:12
Actualizat: 21/08/2021, 15:03

Cetățeni români care au fost evacuați din Afganistan ca rezultat al demersurilor Celulei de criză interinstituționale au ajuns sâmbătă, în țară, la bordul aeronavei militare care i-a luat din Kabul și i-a dus, în prima fază, în Islamabad.

Cetățenii români care au reușit să ajungă pe aeroportul din Kabul și să fie preluați de aeronava Forțelor Aeriene Române trimisă pentru a-i evacua au ajuns sâmbătă, în jurul orei 13:00, în țară.

Aeronava a aterizat în jurul orei 13:00 la Baza 90 Transport Aerian, unde ministrii Afecerilor Externe și al Apărării Naționale au făcut declarații de presă.

Bogdan Aurescu, ministrul Afacerilor Externe și coordonatorul Celulei de criză, le-a urat celor 15 români aduși azi în țară din cei 16 evacuați bun venit și a prezentat demersurile pentru evacuarea concetățenilor din Afganistan. „Chiar dacă era un singur român, am fi procedat la fel”, a spus șeful diplomației române.

„Mă bucur, alături de colegii mei din Celula de criză, că ați ajuns acasă în siguranță, pentru că, dincolo de orice evaluare politico-diplomatică și de securitate, Afganistanul este, în acest moment, un loc al disperării și suferinței umane extreme. Am simțit acest lucru direct, în toate aceste zile, în toate acțiunile noastre și contactele personale pe care le-am avut”, a spus Bogdan Aurescu.

„De aceea, vom continua acțiunea și demersurile noastre în cadrul Celulei de criză pentru a putea evacua și ultimul cetățean român care și-a exprimat dorința în acest sens, dar care nu a putut ajunge, din rațiuni de securitate extrem de dificile, la aeroport”, a precizat șeful diplomației române.

Operațiunea a fost coordonată la nivelul demersurilor Celulei de criză interinstituționale, convocată de ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, în data de 13 august, când a fost ridicat la maximul nivelul de alertă pentru Afganistan, „Părăsiți imediat țara”.

„Românii care au fost evacuați din Afganistan se întorc acasă! Este vorba despre 15 cetățeni români și 4 bulgari care vor ajunge în România astăzi. Felicitări celor care au contribuit la evacuarea lor! Continuăm să ținem legătura cu restul românilor care se află în acest moment în Afganistan pentru a-i aduce și pe ei în siguranță acasă”, a scris și premierul Florin Cîțu pe contul de Facebook.

Cine sunt românii evacuați

Cu ocazia celui mai recent zbor, al treilea, de vineri, autoritățile au reușit evacuarea a încă 14 cetățeni români transferați în aeroport în cursul dimineții și a unui număr de 4 cetățeni bulgari. Anterior, tot vineri, aeronava evacuase patru cetățeni – un român, un bulgar, un britanic și un american, iar cu o zi înainte, încă un cetățean român.

Cei 14 cetățeni români sunt angajați ai unei companii de securitate cu activități în Afganistan și s-au aflat până în cursul dimineții de vineri într-o bază militară din afara aeroportului internațional, fiind transferați în incinta aeroportului în urma unor demersuri extrem de complexe și dificile realizate încă de la începutul săptămânii în curs de către autoritățile române din cadrul Celulei de criză interinstituționale, în coordonare cu și cu sprijinul unor parteneri internaționali ai României și în cooperare cu compania angajatoare.

Potriviri informării de vineri seara a MAE, după preluarea grupului de 18 persoane, aeronava militară românească a aterizat la Islamabad și l-a preluat și pe cetățeanul român evacuat în cursul dimineții de 20 august pentru a fi transportat spre țară. Primul cetățean român evacuat în ziua anterioară a decis să plece deja din Islamabad cu un zbor de linie. De la Islamabad, aeronava va face deplasarea spre România.

Cel de-al 15-lea cetățean român care mai dorea evacuarea, angajat al unui program ONU, a informat Celula de criză interinstituțională că nu poate ajunge la aeroport din cauza situației de securitate. Celula de criză interinstituțională va continua să acționeze pentru a identifica opțiuni de evacuare a acestuia cu aeronave ale unor state partenere, în măsura în care condițiile de securitate vor permite accesul cetățeanului român în aeroport.

„După cum a informat anterior, Celula de criză interinstituțională a validat și contactat un număr de foști colaboratori ai trupelor române pe perioada desfășurării misiunii acestora în Afganistan, studenți bursieri ai statului român cu studii în derulare sau care au fost acceptați la studii în România, precum și jurnaliști afgani, care și-au manifestat dorința de a fi evacuați în România. Celula de criză i-a informat cu privire la coordonatele zborului de astăzi, dar, din cauza condițiilor de securitate extrem de dificile din zona aeroportului internațional din Kabul, din păcate acești cetățeni afgani nu au reușit să ajungă în incinta aeroportului. Și în cazul acestora, Celula de criză interinstituțională va continua să acționeze pentru a identifica opțiuni de evacuare”, a transmis MAE.

În acest scop, Celula de criză interinstituțională evaluează permanent, împreună cu partenerii internaționali, evoluția situației din Afganistan, se arată în informarea oficialilor.

Președintele a dispus luni implicarea urgentă a Forțelor Aeriene Române pentru evacuarea concetățenilor din Afganistan, iar, marți, Klaus Iohannis a convocat ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării, pentru a discuta situația de securitate din Afganistan și implicațiile pentru România pentru miercuri, 25 august.

În urma întâlnirii de vineri a miniştrilor de externe ai statelor membre NATO, reprezentanții Alianței Nord-Atlantice au transmis că suspendă orice ajutor  furnizat autorităților afgane.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Vedeta de filme pentru adulți Jenna Jameson a mai primit o lovitură după ce medicii...
IMAGINILE DURERII 😢 Mama lui Costel Corduneanu s-a prăbușit de durere când a văzut sicriul...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Românca al cărei nume este gravat pe mașinile Tesla se luptă acum cu Elon Musk....
Locul de poveste unde se va muta Kate Middleton, după diagnosticul de cancer. Prințesa de...
Alimentul-minune pe care japonezii îl mănâncă înainte de a merge la somn. Se trezesc fericiți...
Cum s-a schimbat viața "europenilor" din Siliștea Gumești, după aderarea la UE: "Noi avem nici...
Ultimul mesaj al Anei, gravida dispărută în drum spre casă: Eu...
Costel Corduneanu va fi înmormântat într-un sicriu de lux! Prețul lui atinge sume de ordinul...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Marea Britanie îşi întăreşte legislaţia împotriva pornografiei deepfake
S-a aflat ADEVĂRUL: de ce NU se vrea UN LEAC pentru cancer?
INTERZIS total pentru cei care stau la APARTAMENT. Regula obligatorie pentru ziua de 1 Mai
Capii lumii interlope, la priveghiul lui Costel Corduneanu. Hotelurile din Iași nu mai au camere
A nins în România! Imagini cu florile de aprilie acoperite de stratul de omăt: „Iarna...
Mădălin s-a izbit de un copac când a aflat că iubita îl înșală! Ireal ce...
Tavi Clonda s-a săturat de jignirile din mediul online! Artistul intenționează să îi blocheze pe...
De ce Denisa Tănase nu a devenit mamă până la 37 de ani: " Îmi...
BANCUL ZILEI. La ușa lui Bulă sună un neamț.- Nu vă supărați, mă puteți găzdui...
Corpurile femeilor au devenit „câmpuri de luptă”, avertizează ONU