Românul condamnat pentru moartea celor 39 de vietnamezi care s-au asfixiat într-un camion a fost prins la București

Publicat: 10/08/2022, 15:05
Actualizat: 10/08/2022, 15:18

Polițiștii din Capitală l-au prins miercuri pe românul condamnat la 27 de ani de închisoare în Marea Britanie pentru moartea a 39 de migranți vietnamezi, găsiți asfixiați într-un camion, în 2019.

Bărbatul, în vârstă de 48 de ani, avea pe numele său un mandat european de arestare pentru omor din culpă și complicitate la migrația ilegală.

Bărbatul a fost audiat de un procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel București și a fost reținut pentru 24 de ore, urmând a fi prezentat la Curtea de Apel București, cu propunere de arestare provizorie, în vederea extrădării, în favoarea autorităților britanice.

„Activitatea investigativă s-a derulat în colaborare cu polițiști din cadrul I.P.J. Bacău – Serviciul Investigații Criminale – Compartimentul Urmăriri, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bacău.

Din cercetări a reieșit că, împreună cu alte persoane, bărbatul ar fi organizat și coordonat transportul ilegal al mai multor migranți, în Marea Britanie, în interiorul unuia dintre camioanele deținute de o grupare infracțională, folosit în acest scop.

La data de 23 octombrie 2019, în Essex, Marea Britanie, au fost identificate trupurile neînsuflețite a 39 de cetățeni vietnamezi, bărbați, femei și copii, cu vârste cuprinse între 15 și 44 de ani, care s-au sufocat, după ce ar fi fost închiși într-o remorcă, timp de aproape 12 ore”, informează Poliția Română.

Românul, condamnat în 2020

Doi traficanți de persoane au fost găsiți vinovați pentru 39 de capete de acuzare după ce 39 de vietnamezi au murit prin asfixiere, în timp ce erau transportați într-o camion frigorific în 2019.

Doi șoferi au fost găsiți vinovați de conspirație în cazul transportului migranților vietnamezi din nordul Franței în Marea Britanie. Verdictele au venit la sfârșitul unui proces care a expus pentru prima dată o operațiune complexă și profitabilă în cadrul căreia de ani de zile erau aduși în mod ilegal vietnamezii în Marea Britanie.

Eamonn Harrison, 23 de ani, șofer de camion din Irlanda de Nord, și Gheorghe Nica, 43 de ani, coordonatorul operațiunii, din România, au fost găsiți vinovați de omor. Un alt șofer de camion din Irlanda de Nord, Christopher Kennedy, în vârstă de 24 de ani, și Valentin Calota, în vârstă de 38 de ani, un șofer din România, au fost amândoi condamnați pentru că au conspirat să introducă ilegal persoane în țară.

Poliția a declarat că cei doi lideri, Nica și Ronan Hughes, în vârstă de 41 de ani, care au pledat vinovat înainte de începerea procesului, au fost motivați de „lăcomia pură și totală” atunci când au decis să ignore riscurile evidente și au transportat un număr dublu de persoane pentru a-și crește profitul. Fiecare pasager i-a plătit pe contrabandiști cu 10.000-13.000 de lire sterline pentru a fi adus din nordul Franței în Marea Britanie.

Curtea a aflat cum tinerii șoferi de camioane dintr-o zonă rurală din Irlanda de Nord au fost recrutați pentru a lucra pentru Hughes, un transportator irlandez, care a alternat între livrări legitime de vafe, băuturi răcoritoare și vin din depozitele din Europa și contrabanda ilegală de alcool, țigări și oameni.

Șoferii au susținut în instanță că, deși erau implicați cu bună știință în contrabanda cu articole ilegale, habar nu aveau că există persoane în camioane, dar juriul nu a fost convins de acest lucru.

Cei mai mulți dintre cei care au murit provin din provinciile Nghe An și Ha Tinh din Vietnam, unde nu prea sunt locuri de muncă, există dezastre de mediu iar perspectiva de a lucra în străinătate era văzută drept cea mai bună variantă pentru a supraviețui.