Rusia anunță o recompensă pentru fiecare dronă Bayraktar distrusă în Ucraina. Care este suma oferită

Rusia anunță o recompensă pentru fiecare dronă Bayraktar distrusă în Ucraina. Care este suma oferită
Dronă Bayraktar TB2 Runway / FOTO - Caracter ilustrativ: Wikipedia
Publicat: 06/08/2022, 17:59
Actualizat: 06/08/2022, 18:00

Autoritățile de la Moscova au anunțat că oferă o recompensă de 50.000 de ruble (811 euro) pentru fiecare dronă turcească Bayraktar doborâtă în Ucraina.

Mai mult, circulă și un zvon potrivit căruia Rusia ar fi pus ochii pe dronele iraniene pentru a încerca să restabilească echilibrul în „războiul dronelor”, dar deocamdată nu s-a confirmat o eventuală înțelegere între cele două țări.

De altfel, Moscova s-a plâns Ankarei că ar trebui să înceteze să mai furnizeze Bayraktar-uri Ucrainei, dar turcii au insistat că vânzările – și, în unele cazuri, donațiile – din partea producătorului, Baykar, sunt chestiuni private între firmă și ucraineni și nu au nimic de-a face cu statul turc.

Dornele Bayraktar au avut un rol vital în primele zile ale conflictului cu Rusia, ajutând la menținerea Kievului în afara razei de acțiune a lui Putin.

Ele au intrat în joc la doar câteva zile după începerea războiului, iar cel mai cunoscut exemplu este faptul că au fost trimise să distrugă camioanele rusești de combustibil, făcând inoperabile tancurile care formau un convoi militar de kilometri întregi care se îndreptau spre capitala ucraineană.

Imaginile cu vehicule blindate rusești asediate și abandonate la marginea drumului au reprezentat o victorie timpurie pentru Ucraina în războiul propagandistic extrem de important cu Rusia, scrie G4Media.ro.

O caracteristică crucială a dronelor turcești este aceea că sunt, practic, invizibile pentru sistemele convenționale de apărare aeriană.

Dronele TB-2 sunt capabile să se sustragă din raza S-300, următoarea generație de baterii de rachete defensive dezvoltate de Rusia.

De asemenea, dronele TB-2 au fost folosite pentru a distruge numeroase sisteme anti-rachete rusești Panțîr, care au fost pilonul principal al apărării împotriva ofensivei occidentale în Siria, Libia și Nagorno-Karabah.

Marian Popescu
Marian Popescu este pasionat de tot ce înseamnă jurnalism, de-a lungul timpului activând în tv, radio și mai ales în presa online. După ce a absolvit o facultate de profil, a scris pentru site-uri precum antena1.ro (a1.ro), Observator.tv (actualul citeste mai mult