Procesul intentat penitenciarului unde Alexei Navalnîi a murit a fost respins. Motivul: „Navalnîi trebuia să depună plângerea”

Procesul intentat penitenciarului unde Alexei Navalnîi a murit a fost respins. Motivul: Navalnîi trebuia să depună plângerea
19-02-2024 Roma (Italia) - Politica - in piazza del Campidoglio la fiaccolata in memoria di Navalny - Nella foto: in Capidoglio la fiaccolata in memoria del politico russo, oppositore del Presidente della Russia Vladimir Putin, Aleksej Navalny deceduto in carcere il 16 febbraio scorso February 19, 2024 Rome (Italy)- Politics - in the Piazza del Campidoglio the torchlight procession in memory of Navalny - In the photo: in the Capitaglio the torchlight procession in memory of the Russian politician, opponent of the President of Russia Vladimir Putin, Alexei Navalny who died in prison on February 16,Image: 848418241, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no
Publicat: 21/03/2024, 16:51
Actualizat: 21/03/2024, 17:27

Procesul deschis de mama lui Alexei Navalnîi împotriva închisorii din Siberia, unde disidentul rus a murit în condiții suspecte, a fost respins. Motivul autorităților este unul cât se poate de bizar, argumentând că Navalnîi însuși ar fi trebuit să depună plângerea, a informat un aliat de-ai săi, potrivit Reuters. 

Moartea în condiții suspecte al lui Alexei Navalnîi, unul dintre cei mai vocali opozanți ai lui Vladimir Putin, a determinat familia disidentului să dea în judecată închisoarea din Siberia, unde acesta și-a petrecut ultimele clipe de viață. Atât apropiații lui Alexei Navalnîi, cât și alți susținători din Rusia l-au acuzat public pe președintele rus Vladimir Putin că ar fi orchestrat moartea acestuia, cu puțin timp înainte de alegerile prezidențiale.

Alexei Navalnîi și-a dat ultima suflare în colonia de strictă securitate „Lupul Alb, în zona Cercului Polar, la 2000 de kilometri de Moscova. După ce familia a recuperat cu greu trupul neînsuflețit al lui Alexei Navalnîi, mama disidentului vrea să dea în judecată penitenciarul unde a acesta a murit.

Ivan Jdanov, un fost consilier, de-ai lui Navalnîi, a declarat că instanța din orașul Labitnangi, de lângă colonia penală, a respins plângerea pe motiv că reclamantul ar fi trebuit să fie Navalnîi însuși.

„Alexei a intentat procese de mai multe ori pentru neasigurarea asistenței medicale în coloniile penale”, a scris Jdanov pe aplicația Telegram. „Acum că a fost ucis, ei resping cererea familiei sale cu un limbaj batjocoritor”, a spus el.

Văduva lui Navalnîi, Iulia Navalnaia, susține că adevăratul motiv pentru care acțiunea în instanță împotriva închisorii a fost respinsă a fost aceea că, în contextul unui proces, ar fi fost făcute publice dovezi video și alte documente despre moartea acestuia.

Alexei Navalnîi a încetat din viață pe 16 februarie 2024, cu doar câteva săptămâni înainte de alegerile din Rusia, pe care Vladimir Putin le-a câștigat cu o majoritate copleșitoare, în lipsa unor contracandidați reali.

Navalnîi a devenit cunoscut drept cel mai aprig adversar al lui Vladimir  Putin, opunându-se vehement politicilor sale. După ce a supraviețuit, ca prin minune, unei tentive de otrăvire cu Noviciok în 2020, un an mai târziu a fost condamnat la 31 de ani închisoare. Disdentul rus în vârstă de 47 de ani a intrat după gratii în 2021, iar în decembrie 2023 a fost mutat în penitenciarul de maximă securitate „Lupul Arctic”, din Siberia.

Potrivit autorităților ruse, Navalnîi s-ar fi „simțit rău” după o ieșire în aer liber și „și-a pierdut aproape imediat cunoștința”. Personalul medical chemat la fața locului nu a reușit să îl resusciteze pe Navalnîi, potrivit datelor oficiale de la penitenciarul amintit.

FOTO: Profimedia

CITEȘTE ȘI:

O femeie din Rusia a fost condamnată la închisoare după ce a scris ”Nu războiului” pe buletinul de vot

Iulia Navalnaia, după alegerile din Rusia: „Nu înseamnă NIMIC, Putin vrea să arate lumii că are un sprijin uriaș” / „Nu renunțați!”

Biden a vorbit cu Netanyahu despre operațiunea din Rafah și despre intensificarea ASISTENȚEI umanitare în Gaza, pe fondul tensiunilor

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Dezastru total pentru Simona Halep! Anunț oficial de ultim moment
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Aceste mașini NU mai trec ITP-ul. Șoferii nu vor mai primi drept de circulație
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Decizie istorică la Muzeul Louvre! Tabloul ”Mona Lisa” ar putea fi mutat
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Vremea se încălzește! Ce temperaturi au anunțat meteorologii?