VIDEO | Rusia și șantajul energetic (DOCUMENTAR)

Publicat: 17/03/2022, 20:30

Economia Rusiei s-a schimbat după ce armata federației a invadat Ucraina. Autoritățile de la Kremlin au anunțat că rata anuală a inflației în Rusia a accelerat la 9,15 în luna februarie, comparativ cu 8,73 cum era în luna ianuarie.

Acesta este cel mai ridicat nivel al inflației din ultimii șapte ani, din cauza deprecierii semnificative a rublei, în urma sancțiunilor impuse Moscovei de statele occidentale. Tot în acest sens, Banca Centrală a Rusiei a înăsprit restricțiile valutare, iar băncile comerciale nu mai au voie să vândă clienților valută, cum ar fi dolari sau euro până în luna septembrie.

Țările europene, SUA și Canada au interzis accesul pe teritoriile lor a companiilor aeriene rusești, iar la rândul său, Rusia a interzis avioanele europene și canadiene în spațiul său aerian. Asta duce, inevitabil la costuri mai mari, pentru că vor fi folosite rute mai lungi. În aceeași situație se află și transportul feroviar de marfă.

Companiilor europene le este interzis să facă afaceri cu căile ferate rusești, ceea ce va perturba activitatea de transport de marfă între Asia și Europa, care tranzitează… Rusia.

Cu toate acestea, Rusia este statul cu cea mai mare suprafață din lume, dar și cel mai bogat în resursele naturale. Și asta pentru că petrolul, gazele naturale, metalele și lemnul reprezintă peste 80% din exporturile Rusiei.

Federația Rusă este cel mai mare exportator de energie din lume datorită rezervelor mari de petrol și gaze naturale. În același timp, este al treilea cel mai mare producător de petrol din lume, după Arabia Saudită și SUA.â

În fiecare zi, țara exportă aproximativ cinci milioane de barili de țiței, iar mai bine de jumătate ajung în Europa. Procentul în SUA este unul mult mai mic. În anul 2020, doar 3% din cererea de petrol din Statele Unite ale Americii a venit din Rusia, iar în Marea Britanie 8% din cererea totală de petrol.

Rusia este, de asemenea, un important producător și exportator de gaze naturale. Gazul rusesc reprezintă aproximativ 40% din importurile de gaze naturale ale Uniunii Europene. Țara furnizează aproximativ 5% din livrările de gaze ale Marii Britanii, iar în Statele Unite ale Americii nu exportă deloc gaz.

Dacă importul în țările UE s-ar opri, Italia și Germania ar fi țări foarte vulnerabile. Europa ar putea, însă, apela la alți exportatori de gaze, dar există și obstacole practice pentru extinderea rapidă a producției. Grupul de cercetare Bruegel a estimat că dacă Rusia ar opri livrările de gaz către Europa, atunci țările de pe bătrânul continent ar putea importa mai mult gaz natural lichefiat din SUA.

Și aluminiul este o ramură importantă din economia rusească. Producția internă este împărțită între două mari entități: RUSAL și SUAL. Compania RUSAL, aluminiul rus, este una dintre cele mai mari trei companii de aluminiu din lume și deține cele mai moderne intreprinderi, fabrici de aluminiu și rafinării de alumină.

Totodată, compania este cel mai mare producător mondial de aluminiu. Pe de altă parte, în Rusia există și Compania SUAL sau aluminiul siberian-ural. Compania produce 90% bauxită rusă, 60% alumină și 20% aluminiu primar, iar cea mai mare capacitate de producție de alumină din Rusia se află în Urali și în Siberia de Est.

Rusia este și unul dintre primii cinci producători de oțel și nichel. Invazia din Ucraina a făcut ca prețul metalelor folosite pentru fabricarea mașinilor să crească, atât aluminiul din caroserie, dar și nichelul de înaltă calitate din bateriile mașinilor. Nichelul s-a scumpit cu 50 la sută de pe o zi pe alta. Şi preţul paladiului, gazelor rare neon şi xenon, materii prime importante, a crescut considerabil. Acestea sunt importate în mare parte din Rusia.

Agricultura este și ea foarte importantă pentru economia Federației Ruse. Țara are o suprafață totală cultivată estimată la peste 1.200.000 km2 și este a patra din lume. Încă din anul 2009, s-a transformat dintr-un importator de cereale în al treilea cel mai mare importator, după Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americii.

Totodată, este principalul producător de orz, hrișcă și ovăz, dar și unul dintre cei mai mari producători și exportatori de secară, semințe de floarea-soarelui și grâu. Țara are aproape 20% din comerțul global de grâu. Agricultorii care au ferme mai mari se concentrează mai ales pe producția de cereale și pe creșterea animalelor, în timp ce gospodăriile mici produc legume și fructe.

Și flotele de pescuit rusești reprezintă un producător important de pește. Și asta pentru că Rusia are ieșire la trei oceane: Oceanul Atlantic, Oceanul Arctic și Oceanul Pacific. Pe lângă asta, Rusia are mai mult de o cincime din pădurile lumii, pentru că se întinde de la Marea Baltică la Oceanul Pacific.

Căile ferate rusești sunt pe locul al doilea la nivel global, după cele din Statele Unite ale Americii, cu o lungime de peste 85.500 km, iar ca volum de marfă transportată, pe locul al treilea după SUA și China.

Transportul feroviar este cea mai mare parte sub monopolul de stat, administrat de Căile Ferate Ruse. Această companie are peste 3,6% din produsul intern brut al Rusiei.

Scăderea economiei Rusiei este evaluată la cel puțin 15% în acest an, de Institutul pentru Finanțe Internaționale. Înainte ca armata Federației Ruse să invadeze Ucraina, acest institut estimase o creștere de 3% a economiei rusești în acest an, însă acum zona în care se îndreaptă arată că urmează o recesiune profundă.

În urma sancțiunilor impuse Rusiei, nu doar viața elitei politice sau a oligarhilor este afectată, ci și a marilor companii multinaționale, care se retrag din Rusia. Efectele încep să se vadă și pe piața imobiliară, dar și pe piața forței de muncă. Conform unei analize făcute de Reuters, chiar dacă Moscova și-a construit un mecanism defensiv pentru a proteja economia, sancțiunile vor avea efect pe termen lung.

SUA și Marea Britanie au anunțat restricții care ar bloca aproape toate activele bancare rusești, iar liderii Uniunii Europene au convenit asupra unor sancțiuni care au vizat peste 70% din piața bancară rusă, dar și a unor companii de stat, chiar și din domeniul apărării.

Occidentul a impus deja sancțiuni și asupra sectoarelor energetice, astfel compania de stat Gazprom, filiala petrolieră Gazpromneft și producătorii de petrol se confruntă cu restricții ale exporturilor și importurilor. Și conducta care trebuia să transporte gaze naturale din Rusia către Germania, Nord Stream 2, aștepta certificarea, însă Germania a anunțat că a suspendat procesul. În același context, Statele Unite ale Americii au impus sancțiuni asupra companiei responsabile cu construirea gazoductului rusesc Nord Stream 2.

Marian Popescu
Marian Popescu este pasionat de tot ce înseamnă jurnalism, de-a lungul timpului activând în tv, radio și mai ales în presa online. După ce a mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Furie și indignare după ce fotografia cu teroriștii Hamas defilând cu trupul gol și mutilat...
Mirel Dragomir, declaraţii halucinante: 'Nu îmi pare rău că sunt aici'
FOTO. Cum mai arată Diana Gureșoaie, „Strâmba lui Dodel”. Fosta iubită a lui Cristi Tănase...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
VIDEO Un consilier PNL a uitat să închidă camera în timpul unei ședințe pe Zoom...
Mirel din Timişoara, renegat de familie după crima oribilă! Gestul făcut de fiecare membru în...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
15 județe, sub avertizare cod galben de vreme severă până diseară. Meteorologii anunță vânt puternic...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Oana Radu, acuzații dure la adresa fostului soț: ,,Mi-a spus că ne bate pe amândouă”....
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Șoferii care circulă prea încet, „vânați” cu drona - VIDEO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
Devine obligatoriu în România. Anunț la Guvern chiar azi, 29 martie: Voi scrie în lege...
Ora de vară. În ce an a fost introdusă pentru prima oară în România și...
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Primele declarații ale familiei lui Mirel Dragomir, după tragedia de la Timișoara! Tatăl tânărului: "Nu...
Patrick, sentimente ascunse pentru Giuly!? Patrick și Robert au purtat o discuție pe tema acestui...
"Nu-mi pare rău că sunt la închisoare". Mirel Dragomir nu are remușcări după fapta comisă....
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
Viteză fără precedent! O universitate a creat Internetul de 4,5 milioane de ori mai rapid