Scrisoarea primită de un bărbat, de la soția lui analfabetă. Ce a vrut să-i scrie femeia, de fapt: „Dragul meu, să te..”

Scrisoarea primită de un bărbat, de la soția lui analfabetă. Ce a vrut să-i scrie femeia, de fapt: „Dragul meu, să te..
Scrisoarea primită de un bărbat, de la soția lui analfabetă
Publicat: 28/03/2022, 16:42

O femeie analfabetă dintr-un oraș sicilian a trimis o scrisoare compusă în întregime din pictograme către soțul ei, care plecase în Germania la muncă. Totul se întâmpla în anul 1973…

Doar că , pentru a putea trimite o scrisoare, persoana respectivă trebuia să știe să scrie, pentru că în Italia, la începutul anilor ’70, rata analfabetismului era de 5.2%. Femeile din mediul rural constituiau majoritatea persoanelor care nu știau să citească sau să scrie, relatează redactia.ro.

Una dintre acestea era mamă a trei copii, cel mai probabil din districtul Catania de pe coasta de est a Siciliei.

Datorită unei scrisori emoționante din 1973, scrisă în întregime în imagini și dezgropată de scriitorul sicilian Gesualdo Bufalino, povestea ei a intrat în istorie.

Potrivit cărții lui Bufalino La Luce e Il Lutto intitulată „Lumina și durerea”, scrisoarea era destinată soțului ei, care era muncitor migrant în Germania.

Ea nu a cerut ajutor nimănui pentru a redacta scrisoarea în limba italiană, deoarece dorea să păstreze corespondența lor privată. În schimb, femeia și soțul ei și-au conceput propriul cod secret, potrivit lui Bufalino.

Acesta a reușit să recupereze una dintre scrisorile lor și să transforme simbolurile în cuvinte, potrivit cotidianului online italian Il Post.

Iată traducerea sa, pe care Quartz a reprodus-o și a postat-o în original mai jos:

„Dragul meu, să te știu departe, îmi rupe inima, iar eu, împreună cu cei trei copii ne gândim mereu la tine. Atât eu cât și cei doi copii mai mari suntem sănătoși; cel mic este bolnav, dar nu este nimic grav.

Sunt dezamăgită de faptul că la scrisoarea anterioară pe care ți-am trimis-o nu am primit un răspuns. Mama ta s-a îmbolnăvit, este în spital, și merg la ea zilnic. Să nu îți faci griji că voi merge la ea cu mâna goală și nici să nu te temi că lumea ne va bârfi: nu voi merge singură, fiul nostru mijlociu mă va însoți, iar cel mai mare va avea grijă de cel mic.

M-am asigurat că micul nostru câmp a fost arat și însămânțat. Le-am oferit 150.000 de lire (aproximativ 500 de euro, astăzi-n.r.) celor doi muncitori cu ziua. În oraș s-au organizat alegeri. Conform instrucțiunilor bisericii, am votat pentru Democrația Creștină. Pentru Hammer și Sickle, înfrângerea a fost devastatoare: de parcă ar fi murit.

Dar indiferent cine câștigă, rezultatul este același. Pentru noi, săracii, nimic nu se schimbă: am săpat ieri, vom săpa și mâine. Măslinii noștri au făcut o mulțime de măsline, anul acesta. M-a costat 27.000 de lire (aproximativ 90 de euro-n.r.) să angajez doi băieți și un bărbat, unul să le scuture și doi să le adune.

Am cheltuit încă 12.000 (aproximativ 40 de euro-n.r.) pentru teascul de măsline. Am reușit să obțin suficient ulei pentru a umple un borcan mare și unul mic. Îl pot vinde la prețul actual de 1.300 de lire (aproximativ 4 euro-n.r.) pe litru.

Inima mea se gândește la tine, iubirea mea îndepărtată. Mi-aș dori să pot fi cu tine chiar acum, mai ales că se apropie Crăciunul. Eu și cu cei trei copii ai noștri îți trimitem o îmbrățișare. La revedere, dragul meu; inima mea îți aparține și îți sunt devotată”…

Marian Popescu
Marian Popescu este pasionat de tot ce înseamnă jurnalism, de-a lungul timpului activând în tv, radio și mai ales în presa online. După ce a absolvit o facultate de profil, a scris pentru site-uri precum antena1.ro (a1.ro), Observator.tv (actualul citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase