Sebastian Burduja, un mesaj cu tâlc de ZIUA LECTURII: “35% din români n-au citit nicio carte în viața lor“

Sebastian Burduja, un mesaj cu tâlc de ZIUA LECTURII: “35% din români n-au citit nicio carte în viața lor“
Publicat: 15/02/2024, 18:14
Actualizat: 15/02/2024, 18:18

Românii citesc mai puțin de cinci minute pe zi, iar 35% dintre aceștia declară că n-au citit niciodată o carte. 68% dintre români n-au citit nicio carte în ultimul an, doar 8% citesc zilnic, a punctat Sebastian Burduja din statisticile oficiale ale Uniunii Europene, cu ocazia Zilei Naționale a Lecturii. Monica Anisie, președinta Comisiei pentru Învățământ din Senatul României, și Sebastian Burduja, ministrul Energiei, sunt co-inițiatori ai legii care marchează Ziua Naţională a Lecturii.

Evenimentul 2024 a avut loc Biblioteca Academiei Române, Monica Anisie și Sebastian Burduja, au citit și au împărtășit valori cu tinerii liceeni de la colegiile naționale din Capitală.

Un proiect inspirat din Read Across America Day

Prin lectură suntem mai buni, mai informați, într-un punct critic al vieții putem ști dacă o luăm la stânga sau la dreapta, în funcție de ce am citit într-o carte, a argumentat Burduja.

Pentru această inițiativă,  m-am inspirat puțin din din SUA,  unde am stat 12 ani, și unde există sărbătoarea Read Across America Day. Americanii au făcut din asta o tradiție și au vrut să asocieze lectura cu un lucru plăcut, mai ales pentru copiii de școală primară.

Acolo nu e atipic ca în  Read Across America Day să te duci la școală în pijamale și să citești. Ne dorim să apropiem lectura de toți românii. Cu această idee am mers la doamna Anisie și am pus bazele acestei inițiative. Cea mai mare împlinire pentru inițiatori este că această sărbătoare nu a rămas doar o dată în calendar, ci a devenit un fenomen”â, a explicat demersul Burduja.

Inițiatorii, ca la carte

Monica Anisie, președinta Comisiei pentru Învățământ din Senatul României, și Sebastian Burduja, ministrul Energiei, co-inițiatori ai legii care marchează Ziua Naţională a Lecturii, au citit și au împărtășit valori cu tinerii liceeni de la colegiile naționale din Capitală.  Evenimentul a avut loc la Biblioteca Academiei Române, unde au fost prezenți și scriitorul Tudorel Urian și actrița Adriana Moca, actriță care  a citit un pasaj din cartea ’’Ca un roman’’,  scrisă de autorul francez Daniel Pennac.

Monica Anisie a recitat din Petru Creția

Monica Anisie le-a vorbit copiilor despre valori, despre felul în care lectura îi ajută să se autodefinească, citindu-le, totodată, definiția dreptății din cartea “Luminile și umbrele sufletului”, scrisă de Petru Creția, o carte pe care o putem ușor considera un ghid de viață. Pe lângă cei doi inițiatori ai legii, mai mulți tineri au lecturat și analizat alături de colegii lor pasaje din cartea lui Petru Creția.

„Iubirea de carte se transmite nu doar la școală, ci se naște din familie, prin puterea exemplului. În cazul meu, bunicul este cel care mi-a cultivat pasiunea pentru citit. Cred că tinerii, dincolo de rețelele sociale, încă îndrăgesc lectura. Și văd asta zilnic la elevii mei.

Câți dintre voi ați împlinit 18 ani? Știu că sunteți la vârsta la care se conturează personalitatea/individualitatea voastră. De aceea, îmi doresc ca toți să aveți oportunitatea de a descoperi și de a vă însuși modele sănătoase de referință în formarea voastră ulterioară. Iar lectura joacă un rol esențial în acest proces.

„În acest sens, am gândit pentru elevii mei proiectul educațional “Cred în dreptate, adevăr, valoare și libertate”, prin care analizăm și dezbatem o varietate de tematici, experiențe, valori morale/culturale cu care ne identificăm”,  a declarat Monica Anisie.

Inițiatorii legii Zelei Naţionale a Lecturii

Pe 14 iunie 2021, Senatul a adoptat, în unanimitate, o propunere legislativă depusă în luna martie 2021 de către Monica Anisie și Sebastian Burduja şi semnată de către 22 de deputaţi PNL, un deputat USR-PLUS şi doi senatori PNL, prin care se instituie Ziua Naţională a Lecturii pe data de 15 februarie. For decizional, Camera Deputaţilor a adoptat proiectul de lege pe 21 decembrie 2021, iar în data de 14 ianuarie 2022, a fost promulgată de către preşedintele ţării Legea privind instituirea zilei de 15 februarie ca Ziua Naţională a Lecturii.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Ce a putut să scrie o tânără din Gorj pe salata boeuf, de Paşte? Au...
FOTO. Andreea Prisăcariu, imagine controversată, în costum de baie, în Vinerea Mare! Rebela tenisului românesc...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Meniu de Paște al Nadiei Comăneci. Ce nu lipsește niciodată de pe masa de sărbătoare:...
Cine este poliţistul mort în accidentul de motocicletă din Galaţi. Deviza în viață a lui...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cum arată și cât costă casa lui Nea Florică, celebru pentru replica „Mi-a dat pachet”!...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
Marcel Pavel a fost la un pas de moarte. Ce i s-a întâmplat marelui artist
Avertisment teribil: Rusia pregătește acte violente și sabotaje în Europa
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Carmen Tănase, la un pas de a rămâne paralizată. Ce diagnostic crunt i-au pus medicii
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Cum a schimbat Charles Darwin înțelegerea evoluției pe Pământ