Șeful casei de licitații reținut pentru că ar fi vândut ilegal tablouri în valoare de 230.000 de euro ar fi jucat toți banii la bursă

Șeful casei de licitații reținut pentru că ar fi vândut ilegal tablouri în valoare de 230.000 de euro ar fi jucat toți banii la bursă
Cristian Anghel este suspectat că ar fi vândut, fără drept, zece opere de artă în valoare de peste 230.000 de euro
Publicat: 12/01/2022, 16:21
Actualizat: 12/01/2022, 17:04

Administratorul galeriei de artă reținut, marți, de anchetatorii Poliției Sectorului 2, pentru că ar fi vândut, pe ascuns, mai multe tablouri care îi aparțineau unui client, ar fi pierdut banii după ce i-ar fi jucat la bursă. Bărbatul ar fi refuzat să răspundă la întrebările polițiștilor pentru a-i proteja pe colecționarii cărora le-a vândut, în mod ilegal, tablourile semnate de Grigorescu, Luchian, Tonitza și alți pictori celebri.

Polițiștii Serviciului de Investigare a Fraudelor Sector 2 au descins, marți dimineață, la două adrese din Capitală, într-un dosar în care sunt cercetate fapte de abuz de încredere, fals material în înscrisuri oficiale si folosirea instrumentelor false.

Surse apropiate anchetei au spus, pentru Gândul, că cercetările îl vizează pe Cristian Anghel, administratorul casei de licitații GoldArt.

Cristian Anghel a fost ridicat de polițiști după ce, în decembrie anul trecut, un avocat din București a venit la Poliție și a povestit că, în anul 2013, a cumăpărat de la casa de licitații Artmark zece tablouri semnate Grigorescu, Luchian, Petrașcu, Iser, Tonitza, Băncilă, Mutzner, Pallady și Aman.

Ulterior, acesta a dorit să vândă lucrările și le-a dus la casa de licitații GoldArt, unde s-ar fi înțeles cu Anghel să le lase în regim de consignație. În cazul în care lucrările ar fi fost vândute, proprietarul trebuia să primească suma de 230.000 de euro, printr-un contract care urma să expire în decembrie anul trecut.

Până în decembrie 2021, avocatul nu a mai trecut pe la galeria de artă unde erau expuse operele respective, iar Anghel îl anunțase că nu se vânduse niciuna.

Când a venit la GoldArt, după expirarea contractului, administratorul l-a anunțat pe proprietar că tablourile se află la Muzeul de Artă din Iași, unde ar fi fost transferate la cererea unui client care dorea să le cumpere de acolo. Mai mult, Cristian Anghel i-ar fi arătat și niște documente eliberate, în acest sens, de reprezentanții instituției de cultură.

După ce s-a asigurat că tablourile sale nu se aflau la Iași, avocatul a venit la Poliție și a depus o reclamație la Poliția Sectorului 2. Anchetatorii au demarat o amplă anchetă, iar marți dimineață au descins la adresa locuinței lui Cristian Anghel și la sediul GoldArt.

Anghel a invocat dreptul la tăcere

Condus la audieri, Cristian Anghel ar fi invocat dreptul la tăcere și ar fi refuzat să colaboreze cu polițiștii și procurorii. Ca urmare, anchetatorii au reușit să dea de urma unui singur tablou, care îi fusese vândut unui cumpărător de bună credință, prin casa de licitații Artmark, pentru suma de 7.500 de euro.

Soarta celorlalte opere de artă a rămas, deocamdată, învăluită în mister, mai ales că acestea nu erau considerate lucrări de patrimoniu național, astfel că puteau fi scoase din țară în orice moment.

Legat de acest caz, pe numele lui Cristian Anghel a fost depusă o plângere și de reprezentanții Muzeului de Artă Iași, care l-au reclamat la Inspectoratul Județean de Poliție pentru falsificarea documentelor prin care acesta pretindea că tablourile se găsesc în custodia acestei instituții.

„La data de 11.01.2022, Direcția Generală de Poliţie a Municipiului București – Serviciul de Investigare a Criminalității Economice Sector 2, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 2, a pus în aplicare 2 mandate de percheziție domiciliară, pe raza municipiului Bucuresti și mai multe mandate de aducere, într-un dosar privind săvârşirea infracțiunilor de abuz de încredere, fals material în înscrisuri oficiale si folosirea instrumentelor false. Cercetările sunt continuate, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 2, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de abuz de încredere, fals material in înscrisuri oficiale și folosirea instrumentelor false, cu bărbatul în stare de reținere”, a transmis, miercuri, Poliția București.

Andrei Dumitrescu
Andrei Dumitrescu este un jurnalist specializat în realizarea de articole legate, în special, de activitatea Ministerului Afacerilor Interne și toate mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Inter Milano a sărbătorit titlul “Made in Romania”. Imaginile cu fotbaliștii care dansează pe piesa...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Este OBLIGATORIU pentru șoferii din România. Trebuie să ai acest obiect în mașină
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului