Șeful SRI: „Suntem din ce în ce mai polarizați în societate. Polarizarea este folosită de cei care își doresc o Românie coruptă și instabilă” | VIDEO

Publicat: 04/10/2022, 19:40

Directorul Serviciului Român de Informații (SRI), Eduard Hellvig, a declarat marți, în cadrul unui discurs susținut în fața studenților Universității Babeș-Bolyai, că societatea românească este puternic polarizată în acest moment.

Astfel, spune Hellvig, echilibrul este soluția, polarizarea societății fiind la fel de periculoasă precum extremismul sau populismul, provocând corupție și instabilitate.

„Viitorul României vine cu oportunități și cu riscuri. Iar riscurile cele mai importante țin de polarizare și blocajul involuntar în trecut. Traversăm o perioadă dificilă, dar nu suntem singuri în această situație. Prin aceleași crize trec și statele democratice din Occident, iar soluțiile le vom găsi împreună. Avem mare nevoie să reconstruim încrederea între oamenii care vor în mod cinstit o Românie care să funcționeze la fel de bine ca cele mai de succes democrații occidentale.

Suntem din ce în ce mai polarizați în societate, iar polarizarea, ca și extremismul sau populismul, este un mare risc. Polarizarea este folosită de cei care își doresc o Românie coruptă și instabilă. Tentația soluțiilor extreme este întotdeauna mare în epoci dificile. Validarea rapidă, explicațiile facile, spectacolul gratuit fac parte din arsenalul celor care vor să destabilizeze o societate care încă nu are încredere în ea însăși. Antidotul este concentrarea pe muncă, pe construcție, pe rezultate și recursul permanent la valori. În acest fel, echilibrul devine antidotul extremismelor”, a declarat Eduard Hellvig la Cluj-Napoca.

„Identitatea noastră națională este un motiv de mândrie”

Totodată, Eduard Hellvig a atras atenția asupra faptului că, la nivel național, există unele voci care vorbesc despre o dispută între identitatea națională și apartenența la unele organizații internaționale, cum ar fi Uniunea Europeană.

Potrivit șefului SRI, această teză este una falsă, cele două fiind, de fapt, complementare.

„Una din provocările prezentului se referă la discuția despre identitate. Despre cine suntem, ca oameni dar și ca popor, și despre cât de mândri suntem în legătură cu identitatea noastră. Nu vreau să vă dau lecții, și vă rog să luați frazele următoare drept gânduri pe care vi le transmite un absolvent de științe politice. Creșteți deja într-o societate în care se construiește o teză falsă, a unei dispute artificiale între identitatea națională și cea europeană sau globală. Identitatea noastră națională este un motiv de mândrie la fel ca și apartenența la o societate deschisă, tolerantă și preocupată de drepturi globale.

Pentru că ambele sunt cele care ne diferențiază de societățile în care nu sunt posibile alegerile libere, egalitatea în fața legii, libertățile economice sau libertatea de mișcare pe care astăzi le considerăm firești”, a mai spus șeful SRI.

Vă invităm să citiți și:

Eduard Hellvig: România este o țară stabilă, cu liniște și prosperitate economică

Directorul SRI, Eduard Hellvig: „Știu de problemele generate de unii foști lucrători ai SRI poziționați fie în spatele a tot felul de oameni, fie gravitând în jurul companiilor de stat”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase