Serviciile secrete americane indică faptul că Rusia pregătește o operațiune pentru a justifica invazia în Ucraina

Serviciile secrete americane indică faptul că Rusia pregătește o operațiune pentru a justifica invazia în Ucraina
Serviciile secrete americane indică faptul că Rusia pregătește o operațiune pentru a justifica invazia în Ucraina/FOTO: themoscowtimes.com
Publicat: 14/01/2022, 19:47

Serviciile secrete ale SUA au precizat că au informații care indică faptul că Rusia a pregătit un grup de agenți pentru a desfășura o operațiune sub steag fals în estul Ucrainei, a declarat vineri un oficial american pentru CNN, în încercarea de a crea un pretext pentru o invazie, relatează CNN.

Oficialul a declarat că SUA are dovezi că agenții sunt antrenați în războiul urban și în folosirea de explozibili pentru a efectua acte de sabotaj împotriva forțelor Rusiei.

Acuzația face ecoul unei declarații publicate vineri de Ministerul ucrainean al Apărării, care a afirmat că serviciile speciale ruse pregătesc provocări împotriva forțelor rusești în încercarea de a înscena o înscenare împotriva Ucrainei. Consilierul pe probleme de securitate națională Jake Sullivan a făcut aluzie la aceste informații în timpul unei ședințe de informare cu reporterii joi.

„Comunitatea noastră de informații a dezvoltat informații, care acum au fost retrogradate, potrivit cărora Rusia pregătește terenul pentru a avea opțiunea de a fabrica pretextul pentru o invazie”, a declarat Sullivan joi. „Am văzut acest manual de joc în 2014. Ei pregătesc din nou această carte de joc și vom avea, administrația va avea, mai multe detalii despre ceea ce vedem ca fiind această potențială stabilire a pretextului pentru a le împărtăși cu presa în cursul următoarelor 24 de ore.”

Ucraina a fost lovită de un atac cibernetic care a împrăștiat pe site-urile guvernamentale un avertisment „să vă fie frică și să vă așteptați la ce e mai rău”, în timp ce Rusia, care a adunat 100.000 de soldați la granița cu vecinii săi, a publicat imagini cu mai multe dintre forțele sale în mișcare. Ambasadorul SUA la OSCE atrage atenția Europei, relatează Reuters.

Atacul cibernetic a avut loc la câteva ore după ce discuțiile s-au încheiat fără niciun progres între Rusia și aliații occidentali, care se tem că Moscova ar putea lansa un nou atac militar asupra unei țări pe care a invadat-o în 2014.

Kievul a declarat că președintele Volodymyr Zelenskiy a propus o întâlnire în trei cu liderii Rusiei și Statelor Unite. Șeful de cabinet al lui Zelenskiy, Andriy Yermak, a declarat că „viața și moartea” țării sale atârnă în balanță.

„Tobele războiului sună tare”, declarase Michael Carpenter, ambasadorul SUA la Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), Michael Carpenter, la încheierea discuțiilor de joi.

Alexandru Tosa
Student al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând din mai 2021 face parte din echipa GÂNDUL, unde tratează subiecte politice, atât la citeste mai mult