Simobolistica ouălor de Paști datează dinainte de Hristos, din timpuri străvechi. Oul era dat în dar fiind considerat simbol al echilibrului, creației, fecundității, simbol al vieții și reînoirii naturii. Acest obicei al vopsirii ouălor a fost întâlnit la chinezi cu două mii de ani înainte de Hristos.
Obiceiul colorărării s-a transmis creștinilor și este încă practicat mai ales la popoarele Europei și Asiei. Spre deosebire de alte țări din Europa, unde obiceiul s-a restrâns sau a dispărut, la români, obiceiul a înflorit atingând culmile artei prin tehnică, materiale, simbolistica motivelor și perfecțiunea realizării, scrie credstinortodox.ro.
Dar folclorul conservă mai multe legende creștine care explică de ce se înroșesc ouăle de Paște și de ce au devenit ele simbolul sărbătoririi Învierii Domnului. Astfel, o legendă relatează că Maica Domnului , care venise să-și plângă fiul răstignit a așezat coșul cu ouă lângă cruce și acestea s-au înroșit de la sângele care picura din rănile lui Iisus. Domnul, văzând că s-au înroșit ouăle, le-a spus celor de față:
„De acum înainte să faceți și voi ouă roșii și împestrițate întru aducere aminte de răstignirea mea, după cum am făcut și eu astăzi”.
De altfel, culoarea roșie cu care le vopsesc creștinii la Paște mai reprezintă, pe de o parte, focul, cu puterea sa purificatoare, precum și sângele lui Iisus care s-a scurs pe cruce pentru mântuirea lumii.
De asemenea, ciocnitul ouălor înseamnă sacrificiul divinității primordiale și se face după reguli precise: persoana mai în vârstă ( de regulă, bărbatul) ciocnește capul oului de capul oului ținut în mână de partener, în vreme ce rostește formula: „Hristos a Înviat”, la care se răspunde: „Adevărat a Înviat”.
Țăranii noștri au obiceiul ca, în dimineața din duminica Paștelui, să se spele pe față cu apa nouă sau apa neîncepută în care se pun un ou roșu, având credința că așa vor fi tot anul de frumoși și de sănătoși, precum un ou roșu. După consumarea ouălor, cojile roșii sunt păstrate pentru a fi puse în brazde, la arat, crezându-se astfel, că pământul va fi roditor.
Totodată, în tradiția populară de la noi, oul roșu de Paște ar avea puteri miraculoase, de vindecare, de îndepărtare a răului, fiind purtător de sănătate, frumusețe, vigoare și spor.
CITEȘTE ȘI: