Singurul fruct care nu îngrașă. Nutriționistul Mihaela Bilic este cunoscută pentru sfaturile pentru o alimentație sănătoasă, dar și cum să ne potolim pofta de dulce într-un mod care să nu afecteze silueta. Experta recomandă, în special, consumul unui anumit tip de fructe pentru cei care simt să mănânce ceva dulceag și aromat.
Singurul fruct care nu îngrașă. Mihaela Bilic recomandă celor care simt să mănânce ceva dulce, să savureze câteva piersici sau caise, fructe care, potrivit nutriționistei, conțin o substanță numită „pectină” care ne face să ne simțim sătui.
Experta precizează că, spre deosebire de pepeni și struguri, piersicile și caisele nu îngrașă, iar motivul este conținutul de „sorbitol”, îndeajuns de dulce, încât să ne satisfacă pofta, dar care conține mai puține calorii.
Sunt prin definiție fructele verii. Sunt portocalii, parfumate și zemoase. Sunt prietenoase cu digestia și cu silueta. Este vorba de caise și piersici de care trebuie să profităm, sezonul lor e scurt și ține doar 3 luni pe an, din iunie până în august.
De ce putem considera caisele desertul ideal al verii? Spre deosebire de pepeni și struguri, caisele satisfac eficient pofta de dulce și nu îngrașă. Secretul stă în conținutul mare de pectine și sorbitol.
Pectinele sunt fibre solubile care se umflă la contactul cu apa, cresc senzația de sațietate și reduc absorția de grăsimi și zahăr în sânge. Sorbitolul este un alcool de zahăr care satisface gustul dulce, dar are 30% mai puține calorii și se absoarbe lent/parțial.”, afirmă Mihaela Bilic pe pagina de Facebook.
:format(webp):quality(80)/https%3A%2F%2Fwww.gandul.ro%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F08%2F6-poza-interior-1.jpg)
Un alt avantaj surprinzător al consumului de piersici și caise este faptul că ar oferă protecție de efectele nocive ale ultravioletelor, susține Mihaela Bilic. Acest lucru se datorează conținutului de vitamina A, dar și a unei substanțe denumite „licopen”, cu efect antiîmbătrânire.
„Avem și beneficii la capitolul protecție solară: culoarea portocalie din caise și piersici este dată de pigmenți vegetali cu acțiune antioxidantă. Primul este betacarotenul, un precursor de vitamina A care ajută pielea să se bronzeze rapid și frumos. Celălalt este licopenul, o substanță care protejează pielea de îmbătrânire și de acționa nocivă a razelor ultraviolete.
Și dacă vă spun că au un conținut mare de potasiu, care echilibrează gradul de hidratare al organismului, nu-i așa că o să puneți în geanta de plajă și niște caise/piersici bine coapte?”, a mai precizat nutriționista.